welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

Ik weet niet wat ik wil: hoe ontdek je wat bij je past?

ontdek wat bij je past

Herken je dit?

Je wordt ’s ochtends wakker met een knagend gevoel. Je werk gaat prima, je collega’s zijn aardig, je salaris is oké. En toch… Er is iets.

Een onrust die je niet kunt wegdenken. Je weet dat je iets anders wilt, maar als iemand vraagt wat dan wel, dan sta je met je mond vol tanden.

“Ik weet het gewoon niet,” hoor je jezelf zeggen. En dan voel je je een beetje suf. Want als volwassene zou je toch wel moeten weten wat je wilt in je leven?

Je bent echt niet de enige. Sterker nog, het feit dat je twijfelt, betekent vaak dat je klaar bent voor een volgende stap. Het is eigenlijk een goed teken, ook al voelt het nu wat vervelend.

In dit artikel geven we je geen pasklare antwoorden want die hebben we eerlijk gezegd ook niet. Wat we wel kunnen, is je houvast geven om te gaan ontdekken wat er in je zit en wat echt bij je past.

Het is normaal dat je het even niet weet

Vorige week hoorden we iemand zeggen “Tjonge, lastig hoor, iedereen om me heen lijkt zo zeker van hun keuzes. En ik weet het gewoon niet.”

We begrijpen dat gevoel heel goed.

Als je midden in het leven staat, dan heb je vaak al best wat jaren in hetzelfde vakgebied gewerkt. Je kinderen worden wat zelfstandiger. Ineens krijg je weer wat meer ruimte om na te denken over jezelf.

En dan kom je erachter dat je eigenlijk nooit echt bewust hebt gekozen voor exact dít werk. Het kwam er een beetje vanzelf. Door je opleiding, door een stage die uitliep op een baan, door kansen die zich voordeden.

Nu denk je: is dit het dan? Is dit waar ik nog jaren mee door wil?

Dat gevoel van twijfel is eigenlijk heel gezond. Het betekent dat je groeit, dat je bewuster wordt van wat je wilt uit je leven. Maar we snappen ook dat het best ongemakkelijk is, want je hebt zekerheden opgebouwd waar je niet zomaar afstand van wilt doen.

Wat bedoel je eigenlijk met ‘ik weet het niet’?

We merken dat als mensen zeggen “ik weet niet wat ik wil,” ze eigenlijk vaak wel heel veel weten. Alleen weten ze niet goed wat ze ermee aan moeten.

Want dat “niet weten” kan van alles betekenen:

Te veel ideeën
Je fantasie gaat met je op de loop. De ene dag wil je een eigen bedrijf beginnen, de volgende dag denk je aan het onderwijs. Je kunt niet kiezen omdat alles wel leuk lijkt.

Niet durven kiezen
Wat als je de verkeerde keuze maakt? Wat als je spijt krijgt? Die angst kan zo groot zijn dat je liever helemaal niet kiest.

Weten wat je niet wilt
Je weet heel goed dat je niet meer elke dag om 8 uur in die vergaderkamer wilt zitten. Maar wat je dan wel wilt? Dat is een stuk lastiger.

Druk om het goed te doen
Van jezelf, van je omgeving. Alsof er één perfecte baan voor je bestaat en je die moet vinden. Die bestaat niet. Het gaat erom wat bij jou past op dit moment in je leven.

Het helpt al om te bedenken wat jouw variant van “ik weet het niet” eigenlijk is. Want dan kun je gerichter aan de slag.

Vragen die je helpen om verder te komen

Genoeg filosofie. We gaan je een paar vragen geven ter inspiratie die in onze gesprekken vaak heel verhelderend blijken te zijn. Het zijn geen ‘trucvragen’, maar ze helpen je om stap voor stap meer helderheid te krijgen.

Waar krijg jij energie van?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die we stellen. En we bedoelen niet: waar ben je goed in, of wat hoort bij je functie. Maar echt: waar krijg jij energie van?

Denk eens terug aan de afgelopen weken. Welke momenten gaven je energie? En welke momenten zuigden je juist helemaal leeg?

Misschien merk je dat je opfleurt van brainstormsessies met collega’s, maar dat administratie je de keel uithangt. Of dat je graag presentaties geeft, maar geen zin hebt in eindeloze overleggen.

Let ook eens op wat er buiten je werk gebeurt. Krijg je energie van het organiseren van evenementen voor de sportclub? Van het helpen van vrienden met hun problemen? Van het maken van iets met je handen?

Dat zegt allemaal iets over wat je energie geeft.

Een cliënt van ons ontdekte bijvoorbeeld dat ze het leukst vond om nieuwe collega’s wegwijs te maken. Daar kreeg ze veel meer energie van dan van haar ‘echte’ werk. Dat heeft haar uiteindelijk op het spoor gezet van een functie in training en ontwikkeling.

Wat zou je doen als praktische bezwaren geen rol speelden?

Dit is ook een goede vraag omdat hij alle praktische bezwaren even op pauze zet.

Als je een ton op de bank had staan, wat zou je dan doen met je tijd? En we bedoelen niet alleen maar op vakantie gaan – dat wordt ook een keer saai.

Veel mensen noemen dan dingen als: kinderen lesgeven, een restaurant runnen, mensen helpen met hun problemen, iets met kunst maken.

Let goed op wat er bij jou opkomt. Want vaak zitten daar elementen in die je ook in een ‘gewone’ baan kunt vinden.

Wanneer voelde je je echt op je plek?

We vragen mensen ook naar momenten waarop ze dachten: “Dit is het. Hiervoor ben ik gemaakt.”

Dat kunnen werkgerelateerde momenten zijn, maar ook privé momenten.

Was dat toen je die lastige klant toch tevreden kreeg? Toen je die presentatie gaf waar iedereen enthousiast over was? Toen je die vrijwilligersklus deed?

Probeer te achterhalen wat die momenten gemeenschappelijk hadden. Welke vaardigheden gebruikte je? Wat voor soort mensen waren erbij?

Wat zeggen anderen over jou?

Dit is een eye-opener voor veel mensen. Wij zijn vaak veel kritischer over onszelf dan anderen over ons zijn.

Vraag eens aan mensen die je goed kennen waar zij jou goed in vinden.

Je hoort dan waarschijnlijk dingen die voor jou heel gewoon aanvoelen, maar die andere mensen juist bijzonder vinden aan je. “Jij bent zo goed in het uitleggen van ingewikkelde dingen.” “Jij hebt altijd creatieve oplossingen.” “Mensen voelen zich op hun gemak bij jou.”

Stuur eens een berichtje naar een paar mensen die je goed kennen. Vraag ze: “Waar vind jij mij goed in?” Hun antwoorden kunnen heel verhelderend zijn.

Wat mis je in je werk?

Deze vraag werkt vaak goed omdat hij zo concreet is.

Mis je variatie? Autonomie? Contact met mensen? Creativiteit? Het gevoel dat je ertoe doet? Intellectuele uitdaging?

Wat je mist, zegt heel veel over wat je wel nodig hebt. En dat geeft richting aan waar je naar op zoek bent.

Waarom het lastig is om dit alleen uit te zoeken

Je denkt nu misschien: “Oké, leuke vragen, maar ik kom er nog steeds niet uit.”

Dat herkennen we heel goed. Want je zit vaak vast in je eigen denkpatronen.

We merken dat mensen overtuigingen over zichzelf hebben die misschien helemaal niet kloppen. “Ik ben niet creatief.” “Ik ben niet assertief genoeg voor leidinggeven.” “Ik ben te oud om nog iets nieuws te leren.”

Die overtuigingen zitten zo diep dat je ze niet eens meer opmerkt, maar ze bepalen wel wat je mogelijk vindt voor jezelf.

En dan zijn er ook nog de praktische zorgen: “Wat als ik minder ga verdienen?” “Wat als ik er spijt van krijg?” “Wat zullen anderen ervan denken?”

Veel mensen blijven jarenlang rondjes draaien. Ze lezen boeken, doen online tests, praten met vrienden. En dat helpt allemaal wel een beetje, maar het brengt ze niet echt verder.

Het verschil dat wij kunnen maken, is dat we van buitenaf kijken. We zien patronen die jij niet ziet. We stellen vragen waar jij niet op zou komen. En we helpen je om structuur aan te brengen in je zoektocht, zodat je niet eindeloos blijft rondcirkelen.

Wat je nu al kunt doen

Maar je hoeft niet te wachten op de perfecte oplossing. Er zijn dingen die je vandaag al kunt doen.

Begin met nadenken over die vragen die we hierboven stelden. Pak er eens goed de tijd voor. Schrijf je antwoorden op – dat helpt echt om het concreter te maken. Praat erover met iemand die je vertrouwt.

Online loopbaantests zijn ook niet verkeerd als startpunt. Ze geven je in ieder geval iets om over na te denken. Wij hebben bijvoorbeeld een loopbaancheck ontwikkeld die je helpt om je talenten en werkwaarden in kaart te brengen.

Ga ook eens het gesprek aan met mensen die werk doen dat je interessant lijkt. Vraag ze hoe hun dag eruit ziet, waar ze energie van krijgen, wat de mindere kanten zijn. Je leert daar vaak veel van.

En je kunt ook klein beginnen met experimenteren. Je hoeft echt niet meteen je baan op te zeggen. Kun je vrijwilligerswerk doen dat aansluit bij je interesses? Kun je binnen je huidige baan andere taken oppakken? Kun je een cursus volgen?

Het belangrijkste is dat je begint met bewegen. Want ontdekken wat bij je past is echt een proces, geen besluit dat je op dag één neemt.

Je hoeft niet alles te weten om te beginnen

Die onrust die je voelt, dat “ik weet niet wat ik wil” – dat is geen probleem dat je moet oplossen. Het is een signaal dat je mag omarmen.

Het betekent dat je groeit. Dat je bewuster wordt van wat je wilt uit je leven. Dat je toe bent aan een volgende stap.

Je hoeft niet alle antwoorden te hebben voordat je begint. Je hoeft niet de perfecte keuze te maken. Je hoeft alleen maar de volgende stap te zetten.

En als je merkt dat je er zelf niet uitkomt, dan is dat ook oké. Soms heb je gewoon iemand nodig die met je meekijkt en je helpt om structuur aan te brengen in je zoektocht. Ellen of Estra helpen dagelijks mensen om de stappen te zetten die bij hen passen. 

Wil je weten waar je talenten liggen? Doe onze loopbaancheck en krijg direct inzicht in wat bij je past. Of wil je er eens over praten? Plan een vrijblijvend gesprek. We luisteren naar je verhaal en kijken samen wat je kan helpen om verder te komen.

Want het mooie is: als je eenmaal weet waar je kracht ligt en wat je energie geeft, dan wordt alles een stuk helderder. Dan gaat het niet meer over wat je allemaal niet weet, maar over alle mogelijkheden die er zijn.

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING