Ben jij één van de gelukkigen die precies weet wat je talenten zijn en daadwerkelijk doet waar je goed in bent? Of heb je – zoals de meesten onder ons – geen duidelijk beeld waar je kracht ligt en probeer je zo goed mogelijk te voldoen aan de eisen van jouw functieprofiel? En heb je vervolgens het idee dat je niet volledig aan de verwachtingen voldoet?
Als loopbaancoaches met kantoor in Arnhem begeleiden we bij Elqui professionals en organisaties in heel Nederland bij het optimaal benutten van hun talenten. Veel professionals worstelen met het herkennen van hun eigen talenten. Effectief talentmanagement begint bij zelfkennis en het vermogen om je eigen kracht te herkennen.
Wat zijn talenten eigenlijk?
Een talent is een natuurlijke aanleg die je kunt ontwikkelen tot een sterk punt. Talentontwikkeling gaat over het herkennen van deze natuurlijke patronen in je denken, voelen en gedrag.
Volgens Dr. Martin Seligman, grondlegger van de positieve psychologie en directeur van het Positive Psychology Center aan de Universiteit van Pennsylvania, zijn onze talenten de basis voor onze sterke punten wanneer we ze bewust ontwikkelen. Zijn onderzoek toont aan dat mensen die hun talenten optimaal benutten, meer voldoening ervaren in hun werk.
Veel mensen denken bij talent aan iets groots, iets bijzonders. De sterspeler van Ajax, een bekende artiest of de politicus die zo goed kan speechen. Weinig mensen denken daarbij aan zichzelf, aan hun eigen talenten. Dat is precies wat er gebeurt: de meeste mensen zijn zich niet bewust van waar ze goed in zijn.
Je eigen talenten zijn aangeboren en zo gewoon voor jezelf, dat je er niet eens bij stilstaat. “Dat kan toch iedereen?” denk je. Niet dus! Het is namelijk niet zo dat iets wat jou zo gemakkelijk afgaat, een ander ook (goed) kan.
Van functieprofiel naar Focus op Talent!
In plaats van te focussen op functieomschrijvingen, is het effectiever om talentgericht werken als uitgangspunt te nemen. Dit betekent dat je start vanuit wat iemand van nature goed kan.
Het valt ons op dat veel mensen en organisaties denken in functies en functieomschrijvingen. In beoordelings- en functioneringsgesprekken wordt vooral gesproken over valkuilen en ontwikkelpunten. Vaak is er veel aandacht voor wat je nog beter kan doen, wat er niet goed gaat. Maar hoe ver kom je daarmee?
Ja, je kunt jouw zogenaamde ‘ontwikkelpunten’ wat extra aandacht geven en ze op een aanvaardbaar niveau brengen. Maar doe je dan waar je goed in bent en val je op in de organisatie waar je werkt? Nee.
Draai het eens om! Kijk naar wat jouw talenten zijn en probeer deze optimaal in te zetten in het bedrijf. Wij geloven erin dat je beter aandacht kunt geven aan het ontdekken en optimaliseren van je talenten. Als je weet waar jouw (potentiële) talenten liggen, kun je eraan werken om je kennis en vaardigheden rond deze talenten verder te ontwikkelen.
Wat zijn mijn talenten?
Een goede talentanalyse helpt je om helder te krijgen waar je kracht ligt. Het volgende stappenplan kan je hierbij helpen. Hoe herken je nu jouw eigen talenten?
Stel jezelf de volgende 4 sleutel vragen:
1. Wat deed je het liefst als kind?
Kinderen zijn tot hun achtste nog helemaal zichzelf; zij doen van nature wat ze het liefste doen, waar ze goed in zijn en wat ze nodig hebben om zich gelukkig te voelen. De manier waarop kinderen spelen en waar ze mee spelen zegt alles over hun aangeboren talenten.
- Vond je het leuk om te lezen, buiten te spelen, creatief bezig te zijn, te dansen, op te treden?
- Waar speelde je vroeger het liefste mee?
- Welk speelgoed vroeg je voor je verjaardag?
- Speelde je het liefst alleen, of liever samen?
Ook uit de vragen “wat deed je ermee?” en “waarom speelde je daar graag mee?” kun je veel afleiden over je talenten.
2. Wat kreeg je (in het verleden) snel onder de knie?
Wat gaat jou gemakkelijk af, waar anderen tegenop zien? Grote kans dat hierin verschillende talenten verborgen liggen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan structuur aanbrengen, initiatief nemen, iets grondig uitzoeken, presentaties geven, organiseren, snel zien waar de bottleneck zit, makkelijk een gesprek aanknopen, oog hebben voor de ander, de leiding nemen, enzovoort.
3. Wat zijn de momenten in je werk en leven waarop je je geïnspireerd voelt?
Wat boeit je het meest? Waar voel je dat het gaat borrelen en voel je de positieve energie stromen? Wat doe je dan? Hoe doe je dat? Wat stimuleert je verbeelding? Zijn dat woorden, beelden, mensen of muziek, of nog wat anders?
4. Wat waren het afgelopen jaar de twee fijnste momenten in je werk?
Wat deed je toen, hoe deed je dat en wat zegt dat over de talenten die hieraan ten grondslag liggen?
Van talent naar meerwaarde
Loopbaanontwikkeling die aansluit bij je talenten zorgt ervoor dat je sneller groeit in je rol. Je persoonlijke effectiviteit neemt toe als je taken doet die aansluiten bij je natuurlijke sterktes.
Op basis van je talenten kun je je sterke punten ontwikkelen. Door vervolgens te focussen op je sterke punten trek je vaak ook de werkzaamheden naar je toe waar je goede prestaties kunt neerzetten. Hoe vaker je dit doet, hoe vaker het je collega’s zal opvallen dat ze voor die zaken bij jou aan het beste adres zijn.
Je hoort soms van iemand anders: “wat doe je dat snel”, “hoe doe je dat toch?”, of “dat is echt iets voor jou”. Heel leuk om dit van een ander te horen, maar hoe fijn (en effectief!) zou het zijn als je niet afhankelijk bent van de feedback en complimenten van anderen om erachter te komen waar jouw kracht ligt?
Werkgeluk door talent
Duurzame inzetbaarheid is sterk verbonden met de mate waarin je je talenten kunt benutten in je werk. Werkgeluk ontstaat wanneer je doet waar je goed in bent en wat energie geeft.
Veel mensen denken dat ze alles moeten kunnen wat in hun functieprofiel staat. Is dat wel zo? Wellicht is een collega van je juist veel beter in dat onderdeel wat jou niet zo goed ligt. Kun je hier geen gebruik van maken samen? Je kunt hier zelf een behoorlijke invloed op uitoefenen. Misschien wel meer dan je denkt.
Dit is wat mensen ervaren die hun talenten benutten:
- Ze weten wat hun meerwaarde is, waarin ze het verschil maken
- Ze nemen de regie in hun loopbaan
- Ze ervaren meer energie
- Ze zijn meer gemotiveerd
- Ze gaan met plezier naar hun werken voldaan weer naar huis
- Ze zijn zichtbaar in de organisatie
- Ze staan ‘steviger’
De rol van organisaties
Vanuit onze vestiging in Arnhem werken we met organisaties door heel Nederland aan effectieve talent management strategieën die zowel lokaal als nationaal resultaat opleveren.
Je hebt ook de medewerking nodig van de organisatie waar je werkt. Talent is geen abstract gegeven en het is best moeilijk te meten. Hoe breng je talent goed in kaart?
Om een effectieve talent management strategie te voeren die de organisatiedoelstellingen ondersteunt, is het heel belangrijk dat organisaties beschikken over actuele informatie over elke medewerker. Wanneer organisaties talentmanagement als continu proces integreren in de bedrijfsvoering kunnen zowel de organisatie als de medewerker hier de vruchten van plukken.
Strategisch talentmanagement
Moderne organisaties zetten in op strategisch talentmanagement om het beste uit hun medewerkers te halen. Personeelsontwikkeling die uitgaat van talenten leidt tot hogere betrokkenheid en betere resultaten.
Bedrijven en organisaties boeken uitstekende resultaten met een talentgerichte aanpak.
In onze coaching praktijk zien we ondernemers die na het implementeren van talentgericht personeelsbeleid rapporteren dat hun personeelsverloop daalt, de betrokkenheid stijgt en teams effectiever samenwerken. Juist bij kleine teams zien we dat het benutten van ieders unieke talenten direct effect heeft op het werkplezier én op het bedrijfsresultaat.
Juist in het MKB is talentmanagement effectief omdat:
- Kleinere teams nog meer baat hebben bij optimale talentbenutting
- In het MKB is de impact van elk individu groter, dus talentontwikkeling levert direct resultaat
- MKB-ondernemers hebben vaak een persoonlijkere band met hun teams, waardoor talentgericht werken natuurlijker kan verlopen
Begin bij jezelf
Zelf regie nemen over je loopbaanplanning begint met het in kaart brengen van je talenten. Een gerichte talentscan of sterke punten analyse kan hierbij helpen.
Als medewerker kun je er in ieder geval voor zorgen dat jouw unieke talenten zichtbaar zijn binnen de organisatie waar je werkt. En dat begint met weten waar je talenten liggen!
Weten wat je talenten zijn is een belangrijke basis om erachter te komen welke functies bij je passen, maar ook voor het schrijven van je cv, brief en voor het voeren van een goed sollicitatie- of netwerkgesprek. Kortom, het is de basis van je motivatie. Als je weet waar je talenten liggen, weet je ook welke functies of rollen het beste bij je passen.
De arbeidsmarkt in Gelderland en heel Nederland biedt volop kansen voor professionals die weten waar hun kracht ligt en dit kunnen vertalen naar concrete meerwaarde voor organisaties.
Wil je praktisch aan de slag met het herkennen en benutten van je talenten? Onze workshop Focus op Talent biedt een interactieve dag waarin je direct inzicht krijgt in jouw sterke punten.
Ontdek jouw unieke talenten met Elqui
Wil je weten wat jouw talenten zijn en hoe je ze optimaal kunt benutten? Bij Elqui helpen we je graag met persoonlijke talentontwikkeling en loopbaancoaching. Hoewel ons kantoor in Arnhem is gevestigd, begeleiden we professionals en organisaties door heel Nederland – zowel op locatie als online.
Ellen en Estra, onze NOLOC en GALLUP gecertificeerde strength coaches combineren kennis van de nationale en regionale arbeidsmarkt met een persoonlijke aanpak die werkt.
📞 Bel ons: 026 – 669 00 18
📍 De la Reijstraat 7, 6814 AD Arnhem (naast Sonsbeek Park)
🌐 www.elqui.nl
💡 Workshop Focus op Talent: https://elqui.nl/trainingen/focus-op-talent/
✉️ Plan een vrijblijvend talentgesprek
Loopbaancoaching en begeleiding is mogelijk voor klanten in heel Nederland
Veelgestelde vragen over talenten ontdekken en benutten
Hoe lang duurt het om je talenten te ontdekken?
Bij Elqui helpen we je via enkele gerichte gesprekken om je talenten in kaart te brengen. Dit kan onderdeel zijn van een heel loopbaantraject. Het volledig ontwikkelen van je talenten tot sterke punten is uiteraard een doorlopend proces, waar je zelf mee aan de slag kunt als wij je hebben geholpen ze in kaart te brengen.
Kan ik mijn talenten nog ontwikkelen als ik al lang in een bepaalde functie werk?
Absoluut! Je talenten veranderen niet wezenlijk gedurende je leven, maar de context waarin je ze kunt benutten wel. Veel professionals in Arnhem en omgeving ontdekken na jaren werken juist hoe ze hun talenten op een nieuwe manier kunnen inzetten.
Zijn talenten en competenties hetzelfde?
Nee, talenten zijn je natuurlijke aanleg – ze komen van binnen. Competenties zijn vaardigheden die je ontwikkelt, vaak op basis van je talenten. Bij loopbaancoaching in Gelderland richten we ons eerst op het herkennen van talenten, en daarna op het ontwikkelen van de juiste competenties.
Hoe weet ik of ik mijn talenten benut in mijn huidige baan?
Een goede indicator is je energieniveau. Werk dat aansluit bij je talenten geeft je energie, zelfs als het inspannend is. Wil je weten hoe jij ervoor staat? Doe dan hier onze handige loopbaan quickscan.
Kan een organisatie een talentenscan voor het hele team doen?
Ja, teamanalyses zijn zeer waardevol. In de regio Arnhem-Nijmegen begeleiden we regelmatig teams om ieders talenten in kaart te brengen en te kijken hoe deze elkaar aanvullen. Dit leidt vaak tot betere taakverdeling en meer werkplezier. Lees ook de ervaring van Natuurmonumenten.
Hoe maak ik mijn talenten zichtbaar voor potentiële werkgevers?
Door je talenten te vertalen naar concrete resultaten en toegevoegde waarde. In onze training personal branding in Arnhem of Doetinchem leer je hoe je je talent kunt omzetten in een aantrekkelijk profiel voor de arbeidsmarkt.
Begeleiden jullie alleen klanten in de regio Arnhem / Nijmegen?
Nee, vanuit ons kantoor in Arnhem begeleiden we professionals en organisaties door heel Nederland.