reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

WAT ZIJN JOUW COVEY ‘BIG ROCKS’?

WAT ZIJN JOUW ‘BIG ROCKS’?

Wat zijn jouw ‘Big Rocks’?

Big Rocks Elqui blog headerKen je dat gevoel? Dat je ’s avonds naar huis rijdt na een drukke dag en denkt: wat heb ik nu eigenlijk gedaan vandaag? Me laten leiden door m’n mailbox. En die klus die ik zo belangrijk vind, daar ben ik niet eens aan toegekomen. Hm, geen voldaan gevoel.

Als dit je steeds vaker overkomt en je continu wordt geleefd door de waan van de dag, is het goed om even stil te staan en afstand te nemen.van alle dagelijkse beslommeringen. Een moment te nemen om na te denken over je loopbaan en je prioriteiten.

Ben je tevreden, of zijn er zaken die je anders zou willen doen?

Door -soms letterlijk- buiten de gebaande paden te treden kun je ruimte in je hoofd creëren en nadenken over wat jouw plannen zijn.

 • Welke doelen wil je realiseren?

 • Wat zijn je ‘Big Rocks’, je prioriteiten?

 • Wanneer kijk je tevreden terug op het afgelopen jaar, als de champagne open gaat met oud en nieuw?

Waar komt de term ‘Big Rocks’ vandaan?

De term ‘Big Rocks’ is bekend geworden door Stephen Covey en zijn invloedrijke boek “The 7 Habits of Highly Effective People“. Het focussen op je ‘Big Rocks’ gaat over het prioriteren van wat echt belangrijk is in jouw leven. De ‘Big Rocks’ zijn de essentiële aspecten die jou het meest aan het hart gaan, zoals jouw gezondheid, familie, persoonlijke groei of carrièreambities. Door deze ‘Big Rocks’ te identificeren en voorrang te geven, zorg je ervoor dat jouw belangrijkste doelen en waarden niet in de verdrukking komen door alledaagse, minder belangrijke taken.

Ontdek de kracht van Covey’s Big Rocks

Door even stil te staan en tijd te nemen om te inventariseren wat voor jou écht belangrijk is in je werk en leven, kun je je doelen in overeenstemming brengen met je waarden. Zo heb je altijd een kompas als er momenten zijn waarop je keuzes gaat maken. Is het urgent? Is het belangrijk voor mij? Draagt dit bij aan het doel dat ik wil bereiken?

Jouw ‘Big Rocks’ in lijn met jouw persoonlijke waarden

Jouw ‘Big Rocks’ zijn niet zomaar willekeurige doelen; ze weerspiegelen jouw diepste waarden en ambities. Neem dan ook de tijd om na te denken: wat betekent succes voor jou? Is het professionele groei, meer tijd met familie, of misschien een nieuwe vaardigheid leren?

Door jouw ‘Big Rocks’ af te stemmen op deze waarden, zorg je voor een leven dat niet alleen productief, maar ook betekenisvol is. Jij hebt de kracht om een leven te creëren dat in harmonie is met wat jij het belangrijkst vindt!

Stellen van doelen, maken van keuzes

Uit onderzoek blijkt dat mensen die doelen stellen succesvoller zijn.

Het stellen van doelen leidt tot heldere prioriteiten, effectieve en efficiënte beslissingen en een soepele uitvoering.

Het stellen van doelen leidt tot de goede dingen doen – en niet alleen de dingen goed doen.

Juist ‘de goede dingen doen’ legt meer gewicht in de schaal, omdat je keuzes maakt die horen bij het doel dat je voor ogen hebt.

Doelen kun je formuleren in 3 stappen:

 1. Bepaal je thema.
  Het thema geeft verandering aan.

  Formuleer het dan ook als volgt: ‘Ik wil van … naar …
  Bv: ‘Ik wil van een ontslagsituatie naar een nieuwe baan als communicatieadviseur’.

 2. Kies 3 ‘Big Rocks’, oftewel 3 ‘grote keien’.
  Deze ‘Big Rocks’ zijn jouw prioriteiten die bijdragen aan je thema.
  Zorg ervoor dat je hierin werkwoorden gebruikt, zo houd je het actief.

  Vb: ‘Ik ga netwerkgesprekken voeren om mijn kans op een baan te vergroten’

 3. Definieer concrete doelstellingen.
  Per ‘Big Rock’ ga je 1 of 2 concrete, SMART doelstellingen bepalen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

  Bijvoorbeeld: ’Ik ga voor mijn zoektocht naar een andere baan elke maand 2 netwerkgesprekken voeren met iemand die ik nog niet ken’.

  Andere concrete voorbeelden die je aanzetten tot heldere aktie: ‘Ik ga komend jaar van 10 naar 15 klanten′, ‘Ik ga elke woensdag om 20.00 uur tennissen of naar pianoles’, etc.

“Big Rocks” video

Stephen Covey legt het principe van de ‘Big Rocks’ in onderstaande (inmiddels klassieke!) video onweerlegbaar uit; als je deze video hebt gezien weet je precies wat er gebeurt als je jouw ‘Big Rocks’ niet helder hebt en wat je kan doen om de juiste prioriteiten te stellen.

CONCLUSIE: Maak je ‘Big Rocks’ helder!

In de hectiek van de dag komen er vaak veel dingen op je af. Voor je het weet ben je druk met allerlei urgente, maar minder belangrijke zaken. Dingen die anderen van je vragen, of werkzaamheden die veel tijd kosten en niet zo belangrijk zijn. Als je weet wat je doelen zijn en je ze zo specifiek mogelijk formuleert, kun je beter keuzes maken.

Zorg dat je jouw prioriteiten – je ‘Big Rocks’- helder hebt.

Zo kun je voorkomen dat er aan het einde van de dag, week, of maand geen tijd meer over is voor jouw prioriteiten; de ‘Big Rocks’ die jou helpen om je doelen te bereiken.

Voordelen van het identificeren van jouw ‘Big Rocks’

Stel je eens voor dat je elke dag wakker wordt, wetende dat je tijd besteedt aan wat écht telt voor jou. Dat is het krachtige voordeel van het identificeren van jouw ‘Big Rocks’. Door je te focussen op deze prioriteiten, verminder je stress en verhoog je jouw productiviteit. Je voelt je meer vervuld omdat je weet dat je tijd investeert in wat jou persoonlijk het meest waardevol is. Dit is jouw kans om controle te nemen over jouw tijd en jouw leven!

Wil je hier meer over weten en met je persoonlijke effectiviteit aan de slag? Neem contact op met Ellen of Estra, we helpen je graag verder!

Lees ook onze blogpost: 3 TIPS VOOR MEER SUCCES IN JE WERK EN LEVEN

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.