SOLLICITEREN? WANNEER IS HET JUISTE MOMENT?

SOLLICITEREN? WANNEER IS HET JUISTE MOMENT?

Je staat op een punt in je carrière waarop je weet: op korte termijn wil ik écht een andere baan. Dit jaar is het de laatste keer dat ik deelneem aan de kerst- of oudejaarsborrel. Volgend jaar heb ik andere collega’s. Kortom, nu gaat het gebeuren en werk ik binnenkort ergens anders!

Wanneer begin je met solliciteren?

Wachten tot na de zomervakantie of juist als de feestdagen achter de rug zijn? Zodat je uitgerust en met een frisse blik je verouderde cv, niet meer up-to-date LinkedIn profiel en oude motivatiebrieven kan vernieuwen? 

Wat is de beste maand om te solliciteren?

Onderzoek van vacaturesite Joblift heeft uitgewezen dat er niet echt meer een komkommertijd bestaat op de arbeidsmarkt. In juni is het verschil tussen vraag (9,4%) en aanbod (7,9%) het grootst, vakantiemaand juli scoort zelfs beter en mei is statistisch gezien de beste maand om te solliciteren. Verder wijst het onderzoek uit dat het juist in december de moeite waard is om te solliciteren: de kans op een succesvolle sollicitatie is duidelijk groter dan in de periode van januari tot en met maart. Hoewel het aantal vacatures laag is, zijn er ook een stuk minder sollicitanten  om mee te concurreren. 

Begin nu.

Er is namelijk geen enkele maand uitgesproken gunstig of ongunstig om te solliciteren of te netwerken. Combineer het voeren van netwerkgesprekken met het versturen van gerichte sollicitaties en stuur ook open sollicitaties naar organisaties die je aanspreken. Door het voeren van netwerkgesprekken met mensen die het vak uitoefenen waarin jij geïnteresseerd bent krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen over zijn of haar werk. En, je krijgt de kans om je eigen verhaal te oefenen. Je krijgt kennis over specifieke functies, taken en verantwoordelijkheden, werken in een grote of juiste kleine organisatie etc. Je krijgt antwoord op de vraag wat past het beste bij me? 

Met deze informatie kun je gericht gaan solliciteren op functies die je aanspreken. Wacht er niet te lang mee, Hoe sneller je begint met netwerken en solliciteren, hoe groter de kans dat je een nieuwe baan vindt. 

Wacht vooral niet totdat de statistieken aangeven wat de beste maand is om actie te komen. Begin nu. We helpen je er graag bij.

 

Product: Carrière APK, sollicitatietoolkit of trainingsaanbod

Lees ook dit artikel met de beste adviezen als je gaat beginnen met solliciteren.

kennismakingsafspraak
Wil je graag een persoonlijk advies?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

 

BEN JE GEÏNSPIREERD GERAAKT?

Overweeg je ook aan de slag te gaan met je loopbaan? Te gaan doen waar je goed in bent?  Vertel het ons, we helpen je graag bij het realiseren van de volgende stap in je carrière.