Een carrièreswitch maken, hoe doe je dat zonder de juiste werkervaring?
In vacatureteksten lees je vaak dat er relevante werkervaring wordt gevraagd. Als je aan het begin van je loopbaan staat is het logisch dat je die ervaring nog niet hebt en dat je nog veel moet leren. Bovendien is het salaris is er ook naar. Maar als je huidige baan niet (meer) bij je past en je hebt besloten dat je iets totaal anders wilt gaan doen, sta je in zekere zin aan het begin van een (tweede) carrière (AKA Carrièreswitch maken). Het lijkt dan een horde op je loopbaanpad die te groot is om te nemen.
Een carrièreswitch maken. Waar begin je en hoe vergroot je de kans op succes?
-
1. Stel realistische doelen
Ambitieus zijn is goed, maar verwacht niet dat je gelijk op een sleutelpositie in de organisatie terecht komt. Stel haalbare doelen. Als een stap op dit moment te groot is, splits je einddoel dan op in subdoelen die wél haalbaar zijn, zodat je niet bij voorbaat al ontmoedigd bent, of steeds tegen een muur aanloopt. Zo blijf je gemotiveerd en kom je met elke stap dichter bij je einddoel.
Wees ook bereid om (tijdelijk) een stapje terug te doen. Door in te stromen op een iets lager niveau kun je vervolgens doorgroeien naar de rol die je ambieert binnen deze organisatie.
-
2. Ontwikkel nieuwe vaardigheden
-
Een carrièreswitch maken begint wellicht al bij je huidige baan. Om je kansen te vergroten kan je naast je huidige baan alvast beginnen met het ontwikkelen van relevante vaardigheden. Een (online) opleiding, een stage, of meer tijd steken in een relevante hobby helpt om ervaring op te doen en je cv aantrekkelijker te maken in het kader van de nieuwe stap die je wil gaan zetten.
-
3. Ga vrijwilligerswerk doen in de richting die je ambieert
-
Het mes snijdt aan twee kanten: door naast je werk vrijwilligerswerk te doen bouw je aan je vakkennis en je netwerk in het nieuwe vakgebied / de voor jou nieuwe branche én bouw je aan een cv dat relevanter is, waardoor je je kansen vergroot.
Bovendien krijg je zelf een beter en realistischer beeld en kun je beter inschatten of dit echt is wat je wil en wat bij je past.
-
4. Pas je cv aan naar je gewenste carrièreswitch
-
Het is altijd goed om bij een sollicitatie vooral je relevante kennis en ervaring te benadrukken, maar bij een carrièreswitch is dit nog belangrijker. Leg de nadruk op kwaliteiten, competenties en vaardigheden die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Niet-relevante werkervaring en skills noem je minder uitgebreid – en soms zelfs helemaal niet.
Denk ook aan het benoemen van vaardigheden die je hebt ontwikkeld tijdens stages, opleidingen, vrijwilligerswerk en bij het uitoefenen van relevante hobby’s.
-
5. Kijk de kunst af bij andere carrièreswitchers
- Leer van anderen die eerder ook een carrièreswitch hebben gemaakt; praat met hen en lees er over. In de rubriek het Keerpunt staan een aantal voorbeelden.
-
6. Houd vol!
- Een carrièreswitch maken gaat gepaard met mogelijk meer afwijzingen op je sollicitatie in vergelijking wanneer je solliciteert op een functie die aansluit bij je werkervaring.
- Geef niet te snel op!
- Je staat misschien 1-0 achter op je ‘concurrent’, maar de aanhouder wint 🙂 Wees pro-actief, onderhoud je contacten met toekomstige vakgenoten en recruiters.
Probeer vooral via je netwerk in beeld te komen, het liefst voordat de vacature breed wordt uitgezet. Je hebt maar één mooie kans nodig!