reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

DE ARBEIDSMARKT IN BEWEGING. WAT ZIJN DE TRENDS?

DE ARBEIDSMARKT IN BEWEGING. WAT ZIJN DE TRENDS?

De arbeidsmarkt flexibiliseert, organisaties richten zich meer op efficiency en er is een duidelijke trend dat bedrijven diensten meer gaan outsourcen. Het wordt dan ook steeds belangrijker om jezelf te blijven ontwikkelen, om relevant te blijven op de arbeidsmarkt en je employability te vergroten.

Hoe gaat de arbeidsmarkt zich de komende tijd ontwikkelen? En hoe kun jij daarop inspelen?

We zetten een aantal arbeidsmarkttrends voor je op een rij:

Werknemers switchen vaker van baan

Het is niet meer van deze tijd om dertig jaar bij hetzelfde bedrijf te werken. Een baan voor het leven heeft plaatsgemaakt voor een leven vol banen. Informatie is transparant en toegankelijk door internet; het netwerken, zoeken en vinden van banen en kandidaten gaat gemakkelijker via social media. Veel mensen vinden het ook belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen door regelmatig van baan te wisselen.

Eerlijkheid wordt cruciaal voor goed leiderschap

Bedrijven worden steeds transparanter omdat de jongere generatie dat eist. Het is niet meer voldoende als leiders inspireren en leren, ze moeten ook eerlijk zijn en op die manier het vertrouwen van hun werknemers winnen en behouden.

Het tekort aan goed opgeleide vakmensen blijft toenemen

Eén van de meest gehoorde klachten van recruiters is dat ze geen goed gekwalificeerde kandidaten kunnen vinden voor bepaalde functies. Het tekort aan goed opgeleide vakmensen zal alleen maar toenemen, net zolang tot scholen hun opleidingen beter laten aansluiten op de arbeidsmarkt.

Mobiel werven heeft de toekomst

Uit onderzoek blijkt dat momenteel al 61% van de werkzoekenden gebruik maakt van een smartphone of tablet bij de zoektocht naar een baan. Het is de uitdaging voor bedrijven om hun websites hierop aan te passen, ze responsive te maken en meer mobiele applicaties te ontwikkelen.

Social media worden gebruikt om talent aan te trekken

Bedrijven posten meer updates via hun social media kanalen. Mensen werken graag bij een interessant bedrijf en als dat bedrijf een open cultuur heeft en online berichten plaatst over wat ze aan het doen zijn, werkt dat in hun voordeel. De werknemers van nu willen geen persberichten en bedrijfswebsites meer, maar iets dat ‘echter’ en persoonlijker voelt.

De vergrijzing: er gaan steeds meer mensen met pensioen. De gaten die zij achterlaten moeten opgevuld worden

Vanaf dit jaar gaan er steeds meer mensen met pensioen. De planning van de opvolging wordt een belangrijk thema voor veel organisaties.

Meer vrouwen krijgen leidinggevende posities

Het aantal vrouwen met leidinggevende posities neemt in 2015 toe. Het verschil in loon tussen mannen en vrouwen wordt kleiner.

Mensen kiezen niet meer zo snel voor een traditionele carrière

Elk jaar zien we meer freelancers, zowel uit noodzaak als uit vrije keuze. Bedrijven hebben graag freelancers in dienst omdat ze goedkoper zijn. Aan de andere kant is het voor freelancers dankzij het internet veel gemakkelijker om werk te vinden. Bovendien kiezen mensen steeds vaker voor een freelance positie omdat ze graag eigen baas willen zijn.

Wil je ook ‘onbeperkt houdbaar’ zijn in deze (continu) veranderende arbeidsmarkt en pro-actief je talenten benutten? En kan je hier wel een sparringpartner bij gebruiken? Neem contact op met Elqui, we helpen je graag verder.

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING