reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

EEN BAAN VOOR HET LEVEN, OF EEN LEVEN VOL BANEN?

EEN BAAN VOOR HET LEVEN, OF EEN LEVEN VOL BANEN?

Het is inmiddels 4 jaar geleden dat wij begonnen na te denken over het starten van ons eigen bedrijf. Na jaren in loondienst te hebben gewerkt was het voor ons beiden tijd voor een volgende stap: ontslag nemen en ondernemer worden. 
Daarbij waren we gefascineerd geraakt door het feit dat mensen zo weinig stil stonden bij hun loopbaan
. Het viel ons op dat de meeste mensen die we ontmoetten in ons werk zo makkelijk overstapten naar een functie in het verlengde van hun vorige. Gewoon, omdat ze dit kunstje kenden en ze (bijna) zeker wisten dat ze het kunstje bij een volgende werkgever ook weer konden uitvoeren.

Er wordt wel nagedacht over talenten en ambities, maar de beren op de weg zijn vaak zo groot en dan is het veiliger om maar weer hetzelfde te gaan doen. 

Bovendien zijn werkgevers ook vaak geneigd om mensen aan te trekken die zich al bewezen hebben in een soortgelijke functie.

De vragen ‘waar liggen mijn sterke punten en hoe wil ik deze in de toekomst gaan inzetten?’, ‘Waar wil ik staan over 1, 5 of 10 jaar?’en ‘Hoe wil ik mij gaan ontwikkelen?’ kwamen en komen weinig voorbij. De meeste mensen weten niet (meer) wat hun intrinsieke motivatie is, maar worden des te meer gedreven door (financiële) zekerheden.

We kunnen het ons bijna niet meer herinneren, maar voordat de crisis in 2007 toesloeg, hebben we het jaren heel goed gehad. Werknemers hadden het voor het uitzoeken op de arbeidsmarkt, werkgevers moesten hun best doen om goede mensen aan te trekken én te behouden. De werknemer was aan zet.

In deze tijden van crisis is het een heel ander verhaal, vaste contracten worden bijna niet meer aangeboden, salarissen staan onder druk, er wordt bezuinigd op secundaire arbeidsvoorwaarden. Kortom, het is allemaal een stuk minder vanzelfsprekend geworden. Jammer… of niet?

Als zelfstandig ondernemer hebben we ervaren dat continuïteit een absolute noodzaak is. Continuïteit in opdrachten, klanten, ambassadeurs, etc. Als deze mensen ons geen warm hart meer zouden toedragen, zou Elqui gewoonweg ophouden te bestaan. Hoe goed onze dienstverlening ook is. Het vraagt dus om voortdurende alertheid, verantwoordelijkheid nemen, zekerheden durven loslaten en niet te vergeten: focus op talent!
Hoe zou het zijn als dit ook voor werknemers zou gelden? Als je in de toekomst je salaris pas krijgt als je je dienst hebt bewezen? Als je wordt afgerekend op het resultaat en niet op je inzet? Hoe zou de wereld er dan uit zien? Het is een interessant gegeven om over na te denken.

Het begint bij je eigen verantwoordelijkheid nemen voor je carrière. Zorg dat je weet waar je sterke punten liggen en hoe je deze het beste kunt en wilt inzetten.

Welke opleidingsbehoeften heb je? Onderneem actie, maak het kenbaar bij je werkgever of investeer er zelf in. Geïnteresseerd in werken bij een bepaalde organisatie of sector? Kijk wie je daar kent en vraag om een netwerkgesprek. Maak je wereld groter.

Durf aan het roer te staan van je eigen loopbaan.

Je zult zien, dan komt er hoe dan ook beweging in.

Je hebt tegenwoordig geen baan meer voor het leven, maar een leven vol banen.  

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING