JOBCRAFTING: BOETSEER JE EIGEN BAAN

Beautiful Caucasian craft woman modeling ceramic bowl in modern pottery workshop

Heb je het gevoel dat er meer in je zit, maar dat het er niet helemaal uit komt? Zijn er werkzaamheden in je functieprofiel die je niet zo gemakkelijk af gaan, die je veel tijd en energie kosten?
Voordat je gelijk op zoek gaat naar een andere baan; overweeg eens om te gaan ‘jobcraften’. Wie weet kun je je huidige baan wel met meer voldoening én een beter resultaat uitoefenen!

Talenten optimaal inzetten

Van oudsher zijn we gewend om uit te gaan van het functieprofiel waarop je ooit bent aangenomen. In dit profiel staat voor alle mensen die deze functie binnen de organisatie uitoefenen, wat hun taken zijn. Maar niet alle mensen zijn gelijk. De éne communicatieadviseur is de andere niet; misschien ben jij van nature heel handig met de nieuwste technologische ontwikkelingen, terwijl een ander aanleg met gemak en relatief weinig inspanning een goed verhaal kan houden voor een groep. Waarom zou je je talenten niet optimaal inzetten en met meer plezier en voldoening aan het werk gaan met jobcrafting?

Wat is jobcrafting?

Wat verstaan we onder jobcrafting: ‘de acties die werknemers nemen om hun werk vorm te geven en te herdefiniëren’. Je boetseert als het ware je baan in een vorm die beter aansluit op jouw kwaliteiten en drijfveren. Uiteraard binnen de mogelijkheden van de organisatie.
De tijden veranderen en verantwoordelijkheid nemen voor je werk en initiatief tonen worden steeds belangrijker. Het heft in eigen hand nemen en waar mogelijk je baan zo te ‘kneden’ dat je beter uit de verf komt, is goed voor jezelf én voor de organisatie waar je werkt.
Klinkt goed, maar hoe doe je dat in de praktijk?

Jobcrafting in de praktijk

1. Bedenk wat je zou willen veranderen in je baan.
Er zijn 3 verschillende gebieden waarop je veranderingen kunt doorvoeren:
Taakinhoud: creeër kansen om je sterke punten beter te benutten
Relaties: hoe haal je meer voldoening uit je contacten met collega’s, interne en/of externe contacten?
Doel: wat zie je als de werkelijke impact van je baan? Wat is jouw persoonlijke doel dat je wilt bereiken? Oftewel: wat geeft jou voldoening? Dit verandert niet echt wat aan de inhoud van je functie, maar kan de voldoening die je uit het werk haalt wel aanzienlijk vergroten.

2. Breng in kaart wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor jou en voor je werkomgeving.
Zorg ervoor dat het ‘baanboetseren’ leidt tot een win-win situatie. Niet alleen jij, ook de organisatie moet er baat bij hebben.

3. Wacht niet af, maar kom in actie!
Jij geeft aan hoe je je productiever en meer gewaardeerd voelt en jij besluit om zaken te veranderen. Je neemt het heft in eigen hand.

4. Evalueer
En? Hoe bevalt je baan nu je aan het jobcraften bent? Bereik je ook de doelstellingen die je hebt afgesproken met je leidinggevende? Sluit het aan op je werkomgeving? Met andere woorden: zijn de reacties uit je omgeving (manager, klanten, collega’s) positief? Als het jobcraften goed bevalt kun je de veranderingen een meer ‘definitieve’ plaats geven in je werk.
Als het antwoord nee is, ga dan terug naar stap 1.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het jobcraften?
Een goede start begint met inzicht in je sterke punten. We helpen je graag verder!
Neem contact met ons op voor meer informatie, of schrijf je alvast in voor de volgende workshop ‘Focus op Talent!’, of voor een individuele Carrière-APK

 

 

Wil je graag een persoonlijk advies?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

 

BEN JE GEÏNSPIREERD GERAAKT?

Overweeg je ook aan de slag te gaan met je loopbaan? Te gaan doen waar je goed in bent?  Vertel het ons, we helpen je graag bij het realiseren van de volgende stap in je carrière.