reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

EEN CARRIERESWITCH VAN WERKNEMER NAAR WERKONDERNEMER, BEN JIJ ER KLAAR VOOR?

carrièreswitch van werknemer naar ondernemer

De arbeidsmarkt verandert, werk verandert. Vaste contracten worden tijdelijke contracten.

Een carriereswitch van afhankelijke werknemer wordt een zelfstandige werkondernemer.

Trendwatchers melden dat minder dan 30% van de werkende bevolking een vaste fulltime baan heeft. En dat percentage zal alleen nog maar afnemen. Deze trend heeft zich al ingezet; volgens het CBS hebben we bijna 800.000 zelfstandigen in Nederland en daarvan is 95% zzp’er. Gemiddeld stijgt het aantal zzp’ers met 40.000 tot 50.000 per jaar.

Ook wij ervaren dat er steeds meer cliënten bij ons komen met de wens om het heft in eigen handen te nemen, onafhankelijker te worden.

Zij geven aan dat ze op een keerpunt staan in hun leven doordat ze niet meer tot hun recht komen in hun baan, de organisatie waar ze voor werken, of niet meer passen op het functieprofiel waar ze destijds op zijn aangenomen.

Hoe vervelend de aanleiding soms ook is, bijvoorbeeld door een reorganisatie of een conflictsituatie op het werk, zo’n keerpunt biedt ook perspectief voor de toekomst.

Het dwingt je om na te denken over ‘wie ben ik? en wat wil ik?’ En vooral, wat doe ik hier eigenlijk?

Geef bewust richting aan je ambities

Voor de meeste mensen is dit een positieve ontwikkeling. Het is heel zinvol én inspirerend om duidelijk te kunnen verwoorden wat je toegevoegde waarde is, wat je meebrengt voor een organisatie. Het geeft niet alleen aan waar je kracht ligt, wat je kwaliteiten en je talenten zijn, het geeft ook duidelijk richting aan je ambities.

De vragen ‘wie ben ik’, wat wil ik en wat heb ik te bieden zijn opportuun als je op een moment aangekomen bent in je loopbaan waarbij je opnieuw keuzes moet gaan maken.

Als werkondernemer die actief in zijn loopbaan staat zal dit verleden tijd zijn. Daar ben je dan namelijk voortdurend mee bezig: je weet wat je kwaliteiten zijn, waar ze je voor kunnen vragen en -ook heel belangrijk- waar je naar toe wilt.

Je neemt volledig de verantwoordelijkheid voor je eigen toegevoegde waarde en weet wat concreet je ambities zijn.

Als werkondernemer bepaal jij; heeft de organisatie waar je op dat moment voor werkt je niets meer te bieden? Dan maak jij de keuze: blijven of elders je ambities najagen?

Tips voor het aanstaande werkondernemerschap, als ondernemer óf in vaste dienst:

 • Zorg voor continue ontwikkeling.
  Wat vandaag waardevolle kennis, is morgen alweer achterhaald. Welke trainingen en opleidingen zijn er die mijn kennis aanvullen? Wat wordt er online aan kennis gedeeld op mijn vakgebied? Wacht niet af wat je werkgever je aanbiedt, maar neem het heft in eigen hand.
 • Vraag je geregeld af: past deze functie en organisatie nog bij me?
  Of is het tijd om te gaan kijken naar een baan die beter past bij mijn talenten?
 • Wat zijn je ambities?
  Waar wil je de komende jaren naar toe? Formuleer dit voor jezelf en deel het. Zo laat je andere mensen met je meedenken en wie weet kunnen anderen je nog waardevolle tips geven.
 • Maak de wereld groter:
  deel je (vakinhoudelijke) kennis en ervaring met je netwerk. Dit kan heel gemakkelijk via twitter, LinkedIn, facebook, instagram etc.
 • Ga regelmatig in gesprek met een onafhankelijk persoon, een mentor of coach.
  Laat hem of haar je vragen stellen waar je niet 1-2-3 het antwoord op hebt. Dit houdt je scherp.
Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING