reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

IN DE LOOPBAAN-ESTAFETTE VAN ELQUI: ARJAN VAN LOON

Arjan van Loon loopbaan-estafette

Wat wilde je vroeger worden?

Beroepsmilitair leek wel wat. Inzet met nut. Getraind en met een doel. Brandweerman zat niet in mijn systeem en politieman was mijn vader al. Helaas gooiden restanten van jeugdastma de bekende roet in het eten. Dienstplicht had nog wel gekund maar daar heb ik maar vanaf gezien.
Vanuit veel en divers vakantiewerk was het me al wel helder dat ik meer uitdaging moet hebben dan alleen iets ‘doen’ of uitvoeren.

Wat is het meest bepalend geweest voor je loopbaan?

Ik ging wel erg makkelijk door de opleiding heen. Dan weet je dat alleen een goede stage je echt gaat laten bepalen of het je vak is. Een gasbedrijf leek me als organisatie wat duf, maar de secretaris van het Nederlands Genootschap van de Public Relations werkte daar. Dan moest er vast wat te doen zijn. En inderdaad. Het was de vooravond van alle fusies in de energiewereld en de start van duurzaamheid, besparing en de-marketing. Het pakte uit zoals ik dacht, de klik met het vak was er!

De eerste baan bij een PR bureau bracht belangrijk persoonlijk inzicht. Leren dat je je eigen mening en oplossing hebt en dat het waard is om die te uiten en te gebruiken. Dat ontwikkelde scherpte en kritisch beschouwen met oog op en voor anderen.

Drie jaar geleden vrijwillig ontslag nemen als ambtenaar om voor jezelf te beginnen in een economisch slechte tijd… dat verrijkt de bewustwording op werk en uitdaging enorm.

‘Ik gun iedereen een plek in het (semi)publieke of politieke domein.
Om te leren bewegen binnen belangen.’

Wat zou je anderen – carrièretechnisch – willen aanraden om te doen?

Wat is bekend aan informatie? Waar zitten de gaten? Wie doet wat? Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? In het communicatievak barst het van de vragen. Vaak ook terechte vragen.

Maar vragen moet je niet stellen als een vraag op zich. Zet vragen als denkrichting neer en bevraag of men daar een oordeel over wil geven. Lever minimaal een halffabricaat ipv een open vraag. Laat zien dat je iets kan. Vragen leveren je een tijdelijk en beperkt antwoord op omdat ieder antwoord meteen weer nieuwe vragen oproept; vermoeiend.

Toon je kwaliteit en laat zien dat je verstand van zaken hebt. Zien, overzien en doen! En ik gun iedereen een plek in het (semi)publieke of politieke domein. Bewegen binnen belangen. Speel het spel maar speel geen spelletjes!

Als je dit niet was geworden, wat dan wel?

Iets op het snijvlak van organisatie en psychologie; de mens achter alles is buitengewoon intrigerend in doen en laten. Maar aannemer had ook gekund; klussen gaat me aardig af.

Wat is je grootste talent?

Oog hebben voor belangen en issues en daar mee kunnen “wheelen & dealen”. Ik kan mij dienend opstellen en anderen laten groeien en scoren -en toch zelf de eigen zegeningen zien en tellen. Het vermogen tot Omdenken helpt me ook.

Wat ben je over 5 jaar aan het doen?

Dan heb ik vast een keer een antwoord op zo’n soort toekomst- en ambitievraag. Ik zeg er altijd heel simpel op dat ik werk of klussen wil die me uitdagen. Werk op het snijvlak van actualiteit en vakdynamiek. Het vak beweegt en ik beweeg mee en laat bewegen; zelf of de mensen waarmee ik werk. Dat ben ik over 5 jaar nog aan het doen. Of ik heb de stap gezet om iets totaal anders te doen. Ondernemer in een bepaald product of ben ik Apple ambassadeur. Misschien realiseer ik een bureau/studio waar de creatieve inzet van mijn eigen kids al in tot in uiting komt: design, fotografie en vormgeving.

Vijf jaar is lang. Voor hetzelfde geld blijf ik plakken in het vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika wat ik jaarlijks doe. Whatever. Leef, dus de komende 5 jaar en dan weer 5!

Arjan van Loon
Arjan is sinds drie jaar zelfstandig communicatiemanager en –adviseur bij AVL Marketingcommunicatie. Hij is aan Hogeschool Windesheim in Zwolle verbonden als stagebegeleider en examinator voor de opleiding Communicatie. Meer weten over Arjan van Loon? Bekijk zijn profiel op LinkedIn

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.