Elqui geeft tips voor een sterke presentatie tijdens een sollicitatiegesprek
Je kent het wel, een sollicitatiegesprek begint, iedereen zit en de eerste vraag wordt op je afgevuurd: ‘ Vertel eens iets over jezelf’. Tja. Hoe en waar begin je? En vooral, wat zeg je niet?
Welke woorden kun je beter vermijden tijdens een sollicitatiegesprek, in een profielschets op je cv of op LinkedIn wanneer je jezelf wilt omschrijven? En waarom zou je dit doen? Omdat deze woorden irritatie oproepen bij je gesprekspartner of bij de lezer. Het zijn nietszeggende begrippen die zo vaak worden gebruikt waardoor ze ‘lading’ missen.
Het zou zonde zijn wanneer je op basis van deze woorden niet goed beoordeeld wordt en je de aandacht van de lezer of gesprekspartner kwijt bent.
Zijn de onderstaande sterke punten juist van toepassing op jou?
Dan zullen andere mensen ze zeker over je vertellen. In gesprekken, evaluaties, als referentie of op social media.
Een goeroe, legende of expert: deze woorden komen we regelmatig tegen, vooral in twitter-bio’s of LinkedIn profielen. Het probleem bij het gebruik van deze woorden is dat juist de ander bepaalt of je een expert bent.
Professional als jij een professional bent, zijn anderen dan amateurs?
Bescheiden is overbodig om te benoemen, dat merkt de ander vanzelf wel. Of juist niet natuurlijk.
Vriendelijk dat is toch (bijna) iedereen?
Gul misschien wel, maar als je bereid bent het in het openbaar te zeggen, ben je niet bescheiden (zie hierboven). Dus zeg het niet. Leef het.
Eerlijk als je het moet zeggen, is het duidelijk dat je denkt dat het een talent is. We beschouwen het als een gegeven, een vanzelfsprekendheid.
Aardig nee, serieus. Je kondigt aan dat je een ‘aardige man” bent? Dat is toch de ultieme onderscheiding die door anderen moet worden geschonken.
Representatief dat is heel persoonlijk, wat de één representatief vindt is voor de ander over- of underdressed. Niet doen dus.
Uitzonderlijk te groot. Te veel.
Grappig: vrijwel iedereen die zichzelf ‘grappig’ noemt, is dat niet.
Visionair: wees het gewoon (en noem het niet).
In het algemeen geldt ook dat je het gebruik van verklein- en/of twijfelwoorden beter kunt vermijden omdat het je verhaal afzwakt en je jezelf daarmee vaak tekort doet. Denk hierbij aan woorden en uitdrukkingen als ‘een beetje’, ‘een opdrachtje’, ‘een baantje’ of ‘een bedrijfje’.
Twijfelwoorden zijn woorden als ‘eigenlijk’, ‘ik denk’ of ‘ik hoop’. Door deze woorden te gebruiken geef je (onbewust) aan dat je onzeker bent over de zaak en dat kan toch niet de bedoeling zijn tijdens een sollicitatiegesprek.
Tip: schrijf van te voren op wat je wilt zeggen. Hoe wil je jezelf omschrijven, welke sterke en zwakke punten wil je in ieder geval genoemd hebben?
Door het op te schrijven, krijg je het helder voor jezelf en dat voorkomt dat je gaat zoeken naar de juiste woorden.
Wil jij je optimaal voorbereiden op een sollicitatiegesprek en je kansen op een nieuwe baan aanzienlijk groter zien worden? Dan is de sollicitatie- toolkit van Elqui iets voor jou.