reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

IN DE LOOPBAAN-ESTAFETTE VAN ELQUI: COBY ZANDBERGEN

IN DE LOOPBAAN-ESTAFETTE VAN ELQUI: COBY ZANDBERGEN

‘Ik kan iedereen adviseren om een studie naast je werk te doen. Het verrijkt je leven en maakt je wereld groter”

Wat wilde je vroeger worden?

Ik denk zoals veel meisjes: stewardess. Ik zou er nu niet meer aan moeten denken, maar in mijn tijd -ik ben 61 nu- leek dat fantastisch. Mooi blauw pakje aan, reizen, mensen verzorgen, representatief zijn…het ging vooral om de uitstraling die het heeft. Ik wou niet iets achter de klapdeuren doen, maar iets dat je kunt zien. Zichtbaar zijn.

Maar stewardess worden was thuis volstrekt niet aan de orde, dus dat ging niet door. Secretaresse lag meer in de lijn der verwachting.

Wat is het meest bepalend geweest in je loopbaan?

Je ouders bepaalden vroeger veel meer wat je deed, voor een meisje was het niet aan de orde om door te studeren. Dus heb ik een secretaresseopleiding gedaan en een aantal jaren als secretaresse gewerkt. Deze basis heeft me altijd erg geholpen bij het organiseren van mijn werk, maar ik wilde mezelf verder ontwikkelen, mijn wereld verbreden, blijven leren.

De belangrijkste stap in mijn loopbaan was mijn beslissing om in de avonduren te gaan studeren. Dat heb ik 10 jaar gedaan, naast mijn baan en gezin. Eerst Nederlands en vervolgens Communicatiekunde aan de Universiteit van Utrecht. Tegenwoordig is het heel normaal om als vrouw je doctoraal te halen, maar in mijn tijd was dat echt een ding en daar was ik trots op. Ik kreeg er meer zelfvertrouwen door dat ik het hoogst haalbare had gedaan.
Het was wel pittig om het op die manier te doen. Ik werkte full-time en er was nog geen goede kinderopvang zoals nu, dus ik moest het wel goed organiseren thuis, draagvlak hebben en een ‘oppassencircuit’ opzetten.

Wat mij heel erg heeft geholpen is om werk, privé en hobby als één geheel te zien. Het liep en loopt door elkaar heen en in elkaar over. Ik werk op zondagen en ik doe wel eens wat leuks op een dinsdag, zal ik maar zeggen. Het is een mindset. Het hoofdstuk ‘vrije tijd’ is bij mij niet zo’n ding.
Ik kan iedereen adviseren om een studie naast je werk te doen. Niet iets dat in het verlengde ligt van je werk, maar iets (totaal) anders. Je ontmoet andere mensen, in een andere omgeving. Je leert een totaal andere wereld kennen. Je verrijkt je leven ermee en maakt je wereld groter. Werk een hobby verder uit, of leer een taal die je niet direct nodig hebt. Het maakt je completer.

Wat zou je -carrièretechnisch – anderen willen aanraden om te doen?

Zoek altijd naar iets dat een verbinding heeft met wat je kunt en hebt gedaan. Het geeft je een stukje zelfvertrouwen, er is iets bekends. Je kent de branche, het werk, de stad… Daarom is de driehoek werk-gezin-hobby ook van belang: het helpt je om die volgende stap te zetten. Als je 25 jaar hetzelfde hebt gedaan en er geen interesses naast hebt ontwikkeld, wat moet dan de verbinding zijn met je volgende stap? Bij mensen die hier willen komen werken kijk ik ook altijd naar: wat kun je ons meer bieden dan wat we hebben en hoe leg je de verbinding met wat hier moet gebeuren? Dat vereist verbreding van je scope. Als je dit pro-actief doet, dan kun je gemakkelijker stappen zetten in de toekomst. Neem zelf de regie.

Als je dit niet was geworden, wat dan wel?

Dan was ik waarschijnlijk secretaresse gebleven. De spin in het web in een grote organisatie, waar je met veel mensen te maken hebt, geen eenling functie. Dat zou me het beste passen.

Wat is je grootste talent?

Wat mensen vaak over me zeggen is dat ik daadkracht heb. Ik denk dat dat komt omdat ik een grote opmerkzaamheid heb. Ik zie snel wat ergens aan de hand is. Dan kun je vervolgens oplossingsgericht, snel en met daadkracht handelen. Het begint met het vermogen om te observeren, waar te nemen, zien wat nodig is en vervolgens een oplossing te vinden.

Deze rol bij Cibap past mij zeer goed. In deze baan komt alles samen. Ook op het creatieve vakgebied. Je kunt plannen maken en deze ook realiseren. Met daadkracht.

Ik vind het belangrijk om je niet uit het veld te laten slaan, je niet te laten belemmeren door je thuissituatie, of je positie, maar je kans te grijpen, juist ook als vrouw. Tegenwoordig kan het!

Wat ben je over 5 jaar aan het doen?

Ik zou graag na mijn 65e nog wat zinvols doen. Een bedrijf beginnen met een groep senioren die een enorm rijke ervaring met zich meenemen, die nog lang niet uitgerangeerd zijn en tijd en vaak ook geld hebben. Ik zou willen dat er tegen die tijd een infrastructuur is waardoor je via zo’n kanaal andere senioren met bepaalde kwaliteiten ontmoet en je er samen volop voor gaat om bijvoorbeeld bijna failliete bedrijven een oplossing te bieden.

Coby Zandbergen is Voorzitter College van Bestuur bij Cibap, Vakschool voor Verbeelding

Eindverantwoordelijk bestuurder, voorzitter Creative Board Zwolle, lid Bestuur Stichting Innovatie Beroepsonderwijs en diverse bestuursfuncties. Daarvoor o.a. 8 jaar als Directeur Dienst Communicatie, Marketing & Strategie bij Landstede Groep en 10 jaar partner bij Syntax, bureau voor communicatie en vormgeving.

Wij jij meer inzicht in de mogelijkheden van jouw loopbaan? Vraag jij je wel eens af: “wat is loopbaancoaching nu eigenlijk?” En “hoe kan een loopbaancoach mij helpen?”.

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING