reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

IN DE LOOPBAAN-ESTAFETTE VAN ELQUI: MARIEKE KARSSEN

img-2

‘Op mijn 46e begon ik aan mijn eerste vaste baan’

Wat wilde je vroeger worden?
Toen ik klein was wilde ik eerst dokter worden en later modeontwerper of schrijver. Ik heb de laatste twee beroepen ook uitgeprobeerd: ik ben actief geweest in de mode, model geweest, ontworpen en tot de conclusie gekomen dat dit absoluut niet mijn wereld was. Het is zo gericht op uiterlijk, dat past niet bij me. Daarna heb ik geprobeerd om schrijver te worden en heb een boek geschreven. Een aantal mensen uit mijn omgeving hebben het boek gelezen en zij hebben me afgeraden om er verder iets mee te doen. Mijn toenmalige vriend was modefotograaf en samen zijn we een bureau begonnen. We maakten creatieve dingen zoals filmpjes, animaties, allemaal met computers, huisstijlen.

We waren een van de eersten die – we spreken over eind jaren ‘80 – zich bezig hielden met computers en later met internet. Om precies te zijn: halverwege de jaren ‘90 waren we de 3e in Arnhem die een website hadden. We legden in die tijd onze domeinnaam nog niet vast bij SIDN maar bij een medewerker van de Universiteit van Amsterdam. Op mijn 24e ben ik voor mezelf begonnen met East Site, een full service internet bureau dat een eigen CMS had ontwikkeld. Dit bureau heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot een bedrijf met 20 medewerkers. Later heb ik ervoor gekozen om als zelfstandig adviseur verder te gaan. Pas in 2011 ben ik voor het eerst in dienst getreden en wel bij mijn huidige werkgever, Bex Communicatie. Hier ben ik actief als Senior Expert Online.

Wat is het meest bepalend geweest in je loopbaan?
Het feit dat ik me begin jaren ‘90 met HTML en internet ben gaan bezig gaan houden, dat heeft toch wel de rest van mijn loopbaan bepaald. In die tijd was mijn computer zo ongeveer mijn beste vriend en vond ik het erg leuk om te kijken wat je ermee kon, wat er allemaal mogelijk was. Als ik nu mensen om me heen zie die min of meer verslaafd zijn aan hun mobiel dan kan ik concluderen dat ik dát allang gehad heb. Die hele hype, het gevoel dat je niet meer mee kan stoppen met je telefoon of tablet, dat had ik rond die tijd. Totdat ik een burnout heb gekregen, was ik continu online en altijd met computers bezig. Nu ben ik meer een beschouwer geworden van online en zie ik trends komen en gaan. Facebook bijvoorbeeld heeft zijn grens bereikt. Google glass of Apple Iwatch komen eraan en die zullen ‘online zijn’ nog meer hier en nu maken. Een apparaat of een bril waar je tegen kunt praten, dat wordt volgens mij de toekomst.

Wat zou je – carrièretechnisch- anderen willen aanraden?
Af en toe in het diepe springen. Ik heb een paar keer drastisch moeten veranderen, ik heb bijvoorbeeld moeten stoppen met mijn eigen bedrijf van 20 medewerkers. Je weet dat je moet veranderen als je werk je geen energie meer geeft. Stop er dan mee.  Mijn beslissing voelde als een bevrijding en was tegelijkertijd ook doodeng. Ik verloor status en positie maar tegelijkertijd was het een grote opluchting. Met iets nieuws starten waar je wél enthousiast over bent is heel spannend maar slaagt eigenlijk altijd. Mijn advies is dan ook ‘durf te kiezen, durf los te laten’.

Als je dit niet was geworden, wat dan wel?
Ik heb een talent voor recht, ik vind het erg leuk om me bezig te houden met juridische vraagstukken. Op het scherpst van de snede naar argumenten zoeken. Ik ben ook goed in contracten doorspitten en op orde maken, daar heb ik het geduld voor.

Wat is je grootste talent?
Het maken van een analyse en de synthese. Ik kan dingen uit elkaar halen en tenslotte weer opbouwen. Ik kan van alles wel een beetje en daardoor kan ik blijkbaar goed de verbinding vinden, van niets naar iets gaan en bruggen bouwen. Daar ben ik goed in.

Wat ben je over 5 jaar aan het doen?
Meer met groen. Ik vind het voedselvraagstuk erg interessant: hoe zorg je ervoor dat mensen goed gaan eten? Dat is iets wat er echt toe doet en daar wil ik me uiteindelijk ook meer mee bezig houden.

Ik heb een burnout gehad, wat gebeurde op een moment dat ik alleen maar met computers bezig was. Op een gegeven moment was het op. Ik kwam thuis te zitten en ben gaan spitten in een stuk grond en vanaf dat moment kreeg ik weer een connectie met het ‘leven’. Dat was in 2001 en sindsdien is dit steeds belangrijker voor mij geworden. Ik heb nu een moestuin waarvan ik bijna het hele jaar van kan leven.

Ik heb een platform in het leven geroepen: feel4food.nl. Dit concept wil ik groter maken, er meer mensen en organisaties aan verbinden. Ik zou graag een boegbeeld willen creëren voor eerlijk voedsel en voor mij betekent dit ook de verbinding maken met het tuinieren. Dan weet je waar het vandaan komt, hoe het groeit en bloeit.

Mijn huidige vakgebied zal ik blijven uitoefenen, maar meer ter ondersteuning van waar mijn werkelijke passie ligt: feel4food.nl. Om veel meer mensen te laten ervaren wat echt voedsel doet.

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.