reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

IN DE LOOPBAAN-ESTAFETTE VAN ELQUI: ABNER ABEE

img-2

"Je moet het te allen tijde aan jezelf kunnen verkopen."

Wat wilde je vroeger worden?

Kok. Ik woonde op een eiland en alle ‘rotjongens’ uit die streek gingen de metaal in. Ik wist één ding en dat was dat ik niet met ze mee wilde. Ik was ze liever kwijt dan rijk. De keuze was vervolgens tussen kok worden of bakker, maar als bakker moest je te vroeg op staan en dat vond ik niets. Dus koos ik ervoor om kok te worden. Maar tijdens de opleiding merkte ik al snel dat ik dat ik liever gastheer wilde worden, voor de schermen werken. Nog steeds kom ik graag in de horeca en vind ik een goede gastheer vooral een ‘entertainer’, iemand die het zijn gasten écht naar de zin maakt.

Op Flakkee, waar ik vandaan kom, was de horeca vooral seizoenswerk en daar voelde ik weinig voor. Via een collega kon ik in Breukelen aan de slag, maar na verloop van tijd begonnen de werktijden me tegen te staan. Op een gegeven moment zag ik een advertentie van Varta batterijen, zij vroegen commerciële mensen zonder specifieke saleservaring. Daar heb ik op gereageerd en werd aangenomen. Zo kon ik vanuit de horeca de overstap maken naar sales.

Wat is het meest bepalend geweest in je loopbaan?

Mijn opleiding HBO-commerciële economie. Voordat ik deze opleiding volgde, dacht ik meer in rangen en standen. ‘Door zijn opleiding zal hij het wel beter weten dan ik’ was één van mijn stellige overtuigingen. De opleiding is zowel op kennis, emotioneel als rationeel gebied bepalend geweest voor mij, omdat ik in die vier jaar anders naar de wereld ben gaan kijken. Ik ben zekerder van mezelf geworden. Als persoon, maar ook als accountmanager. Ik heb een hoger kennisniveau en doorzie zaken sneller. En op emotioneel niveau: ik kijk niet meer op tegen mensen die een bepaalde opleiding hebben gevolgd.

Er is voor mij nu geen verschil meer. Ik neem in mijn werk weinig meer persoonlijk; als ze iets niet van me willen, gaat het bijna nooit om mij, maar wel om het produkt. Ik kan goed analyseren waar het in het verkoopproces mis gaat als de andere partij geen zaken wil doen en betrek het daardoor minder op  mezelf.

Ik kijk naar de feiten, maar ook, wat is mijn doel? Waar liggen mijn grenzen? Ik wil graag verkopen maar niet meer ten koste van alles.

Wat zou je -carrièretechnisch – anderen willen aanraden om te doen?

Je eigen gevoel volgen. Zorg voor eerlijkheid, openheid en probeer afstand te houden van politieke spelletjes, hoe aantrekkelijk een werkgever op het eerste gezicht ook is. Daarbij, wat is je uiteindelijke doel? Waar wil je naar toe? Wat draagt op de korte termijn het beste bij aan jouw doel op de lange termijn? Dat zijn vragen die ik me regelmatig stel en die voor mij belangrijk zijn. Integriteit is daarin essentieel, zowel in je loopbaan als in het verkoopproces. Zorg dat je je koers houdt en ga niet koste wat het kost voor de winst. Je moet het te allen tijde aan jezelf kunnen verkopen.

Als je dit niet was geworden, wat dan wel?

Restaurantmanager. Als ik mijn HBO-opleiding niet had gevolgd, dan was ik in de horeca gebleven. Ik had zonder deze opleiding waarschijnlijk niet het zelfvertrouwen gehad om een verandering aan te gaan. Waarschijnlijk was ik dan restaurantmanager van een restaurant met een kwalitatief goede keuken en een ongedwongen en informele sfeer, daar kom ik zelf ook het liefst.

Wat is je grootste talent?

Acquireren. Ik vind het niet erg om te bellen. Ik heb een duidelijk doel voor ogen en kan een ‘nee’ makkelijk van me af laten glijden. Vermoeiend is het soms natuurlijk wel, maar het raakt me uiteindelijk niet. Af en toe voel ik me net een ‘Jehova getuige’; elke deur die op een kier staat, maak ik open. Ik zie snel mogelijkheden en dat pas ik ook toe bij mijn andere loopbaan: sinds 2009 heb ik samen met mijn vrouw  www.gsmdisplay.com. Gemiddeld 3 à 4 uur per week houd ik mij hiermee bezig. Mijn focus ligt op strategievorming, voorraadbeheer en het contact met zakelijke klanten. Mijn vrouw doet overigens veruit het meeste.

Ik kan daarin makkelijk schakelen en ook stappen zetten. Als ik mogelijkheden zie, pak ik door. Ik ben letterlijk en figuurlijk altijd in beweging. 

Wat ben je over 5 jaar aan het doen?

Verschillende dingen. Ik werk voor mezelf, ben internationaal aan het ondernemen en verkoop een technisch produkt. Ik houd van de verkoop van produkten die dichtbij het produktieproces zitten en waar qua beleid veel uitgestippeld kan worden. Daarnaast is www.gsmdisplay.com uitgebreid naar Duitstalige en Scandinavische landen en hebben we een eigen reparatieafdeling. Mijn vrouw en ik combineren werk aan huis met ons gezinsleven én genieten vooral van het goede leven. Dat is uiteindelijk mijn ultieme focus.


Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de gratis Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.