Zit je al een tijdje te denken aan het inschakelen van een loopbaancoach, omdat je niet zoveel plezier meer hebt in je werk, of omdat je het overzicht op je loopbaan een beetje bent verloren in de alsmaar veranderende arbeidsmarkt? Dan vraag je jezelf wellicht het volgende af: “Kan ik een loopbaancoach wel betalen, en waar betaal ik dan eigenlijk voor?”
Wat doe je bij een loopbaancoach?
Een loopbaancoach helpt je om inzicht te krijgen in je carrière, je werkgeluk, je talenten en ambities, en kan op verschillende momenten in je leven worden ingezet. Bijvoorbeeld wanneer je van baan wilt wisselen of bij het maken van een beroepskeuze, maar ook wanneer je met een burn-out thuis bent komen te zitten, of om te kijken of je nog op de goede weg zit richting je ambities.
Om te ontdekken wat jij wilt met je loopbaan kun je terecht bij de loopbaancoach.
Waar betaal je eigenlijk precies voor in een loopbaantraject?
Wat gebeurt er nu eigenlijk als je een coachingstraject ingaat? Wat doe je tijdens je coachingsessies en hoe lang duurt een gemiddeld traject? Waar betaal je eigenlijk voor?
Als je samen met je loopbaancoach een traject ingaat dan zal de coach je vragen voorleggen. Vragen die ingaan op je loopbaan tot nu toe, de keuzes die je hebt gemaakt met betrekking tot opleiding en werk, de verschillende banen die je hebt gehad. De antwoorden op deze vragen helpen je om meer inzicht te krijgen in je eigen kwaliteiten, je doelen en wat je op dit moment tegenhoudt die te bereiken.
Bij Elqui werken we vanuit jouw talenten en om deze goed in beeld te krijgen maken we gebruik van de CliftonStrengths analyse van Gallup. Een beproefde methode die haarscherp weergeeft waar van nature jouw talent(potentieel) ligt.
Daarnaast worden er thuisopdrachten aangeboden om je te stimuleren om ook tussen de sessies door met je doelen bezig te zijn. Bij Elqui betaal je voor advies op maat, persoonlijke ondersteuning en begeleiding door zeer ervaren gekwalificeerde en gecertificeerde coaches, zodat je zelfinzicht wordt vergroot, jij je zekerder voelt en je met vertrouwen loopbaankeuzes kunt maken.
Worden de kosten van een loopbaancoach vergoed door je werkgever?
Wanneer je werkzaam bent binnen een organisatie kunnen de kosten voor een loopbaancoach vaak worden vergoed door je werkgever. Veel organisaties hebben een ontwikkel- of opleidingsbudget voor hun medewerkers. Ontdek samen welke mogelijkheden er zijn.
Het is natuurlijk ook mogelijk om als particulier een traject te volgen en de kosten van het loopbaantraject zelf te betalen.
Kosten loopbaancoach aftrekbaar van de belasting?
Sinds dit jaar zijn de kosten voor loopbaancoaching niet meer aftrekbaar van de belasting. In plaats daarvan is de subsidieregeling STAP budget voor werkenden en werkzoekenden gekomen. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie.
Met het STAP-budget kun je maximaal € 1.000,- per jaar ontvangen voor het volgen van scholing. Hier valt individuele loopbaancoaching helaas NIET onder. Dit vinden we heel jammer! Wij willen juist stimuleren dat loopbaancoaching laagdrempelig en vanzelfsprekend is, ook voor particulieren.
Je werkgever heeft baat bij jouw ontwikkeling
Zit je niet meer helemaal op je plek, wil je meer inzicht krijgen in waar je goed in bent en meer energie uit je werk halen? Dan raden we je aan om in gesprek te gaan met je werkgever en aan te geven dat je graag een loopbaantraject zou willen volgen. Niet alleen jij bent er bij gebaat dat je weet waar je goed in bent en wat je wil, maar je werkgever ook.
Vaak wordt gedacht dat loopbaanbegeleiding alleen maar in jouw voordeel is. Maar vergis je niet. Jouw organisatie heeft er baat bij als jij goed op je plek zit. Bevlogen werknemers zijn effectiever, minder vaak ziek en hebben een positieve invloed op collega’s. En mocht je toch weg gaan, dan is het zelfs de investering waard. Als jij niet lekker in je vel zit in je werk is dat veel duurder dan het vergoeden van loopbaanbegeleiding.
Zo zei Janine Vos, HR-directeur van Rabobank, in een interview: ‘Dat iemand vertrekt is juist prima. We krijgen er weer mensen voor terug die beter passen. Als je uitzoomt, zie je dat nieuwe collega’s innovatie stimuleren met hun kennis en ervaring. Hoe dol je ook op iemand bent, je kunt niet eisen om te blijven.’
Wanneer schakel je eigenlijk een loopbaancoach in?
Je loopt vast in je werk, je hebt het niet meer naar je zin. De weekenden lijken ultrakort te duren, je werkdagen des te langer. Je zoekt een mogelijkheid om de situatie te veranderen maar HOE zet je dit in werking?
Hoe zorg je ervoor dat je weer met goede zin naar je werk gaat, de dagen omvliegen en je met een voldaan gevoel richting huis gaat?
Hoe zorg je voor verandering?
Eén ding, het is echt een opgave om deze verandering alleen te bewerkstelligen. Je werkt hard, je hebt een druk sociaal leven en wellicht ook nog een gezin; waar haal je de tijd vandaan om ook nog eens:
- Na te denken over een volgende stap in je carrière,
- Uit te zoeken welke functie beter bij je past, een baan waarin je je talenten kunt benutten
- Te netwerken want de meeste banen worden via-via vergeven
- Te solliciteren. Dit betekent vacatures zoeken, brieven schrijven, je CV op orde maken, LinkedIn profiel optimaliseren. etc..
Ervaringen van loopbaancoach klanten van Elqui
Hoe doen andere mensen dit eigenlijk? Vaak schakelen zij een goede loopbaanadviseur in. Eén (of twee!) die samen met jou gaan onderzoeken wie je bent, wat je talenten, drijfveren, waarden zijn, in welke functie(s) en organisatie(s) je het beste tot je recht komt, wat de beste weg is naar een nieuwe baan of zelfstandig ondernemerschap.
Kortom, een goede loopbaanadviseur helpt je om je doel (en dat kan voor ieder weer een ander doel zijn), te bereiken. Door middel van gesprekken, oefeningen, analyses en testen. En om de spreekwoordelijke ‘stok achter de deur’ te zijn zodat je ook écht actie gaat ondernemen.
Weer met plezier naar je werk gaan, het is de investering meer dan waard.
Lees ook dit artikel van de Intermediair over het schrijven van een goed cv.
Denk je al langer na over de inzet van loopbaancoaching? Wil jij ook weer met plezier naar je werk?
Soms zijn er maar kleine veranderingen nodig om weer met plezier naar je werk te gaan. En als je het naar je zin hebt op je werk dan zal dat in je resultaten terug te zien zijn.
Ga de mogelijkheden na bij jouw organisatie via je HR-adviseur of via je leidinggevende. In veel CAO’s staan opleidingsbudgetten en coachtrajecten opgenomen voor de ontwikkeling van medewerkers.
Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan, wij helpen je graag verder!
Bij Elqui staan we voor je klaar om er samen met jou voor te zorgen dat je weer plezier krijgt in je werk en dat je doet waar je goed in bent. Tijdens een kennismakingsgesprek gaan we kijken wat je wensen en doelen zijn en welk traject het beste bij je past. We zijn benieuwd naar je verhaal. Klik hier om een datum te prikken voor een kennismakingsgesprek met Ellen of Estra.