elqui google review score

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

Wat kan ik met een transitievergoeding?

Wat kan ik met een transitievergoeding? - Elqui

Wanneer er een eind komt aan de samenwerking tussen jou en je werkgever heb je in veel gevallen recht op een transitievergoeding.  

Lees verder om meer te weten te komen over jouw rechten rond deze vergoeding en, nog veel belangrijker, over de nieuwe mogelijkheden die de transitievergoeding je kan bieden!  

Een transitievergoeding, wat is dat?  

Laten we bij het begin beginnen. Wat is een transitievergoeding precies? Een  transitievergoeding is een vergoeding waarop je als werknemer in veel gevallen recht hebt  wanneer jouw werkgever besluit je contract niet langer te verlengen of je te ontslaan. 

Sinds 2015 heeft elke werknemer vanaf het begin van de arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding. De wettelijke transitievergoeding is in het leven geroepen om werknemers te compenseren voor de periode waarin ze zullen moeten bewegen van hun oude baan richting een nieuwe uitdaging. Zo voorkomt de overheid dat je na een (jarenlange) loopbaan bij een bedrijf als werknemer met lege handen komt te staan wanneer je werkgever plots de samenwerking beëindigt.

Een transitievergoeding is niet hetzelfde als een WW uitkering. De WW is een tijdelijke uitkering om het verlies aan inkomen tussen 2 banen op te vangen. De duur en hoogte van de WW uitkering zijn net als de transitievergoeding afhankelijk van de arbeidsduur en de hoogte van het salaris, echter is de WW een (tijdelijke) doorlopende uitkering en is een transitievergoeding een eenmalige uitkering. 

Een (oud) werknemer heeft niet altijd recht op een transitievergoeding. De omstandigheden die tot een beëindiging van de samenwerking met de werkgever hebben geleid kunnen reden zijn om geen transitievergoeding uit te keren. Ook heeft een werknemer bij ontslag met wederzijds goedvinden niet altijd recht op een transitievergoeding.

Wat is een redelijke transitievergoeding en hoe bereken je deze?  

De hoogte van een transitievergoeding is afhankelijk van twee zaken: de hoogte van je  salaris en de duur van het dienstverband. Een transitievergoeding wordt altijd bruto uitgekeerd. Wat je netto aan transitievergoeding overhoudt is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie. De hoogte van de transitievergoeding wordt als volgt berekend:    

  1. Je krijgt ⅓ maandsalaris per heel dienstjaar vanaf je eerste werkdag.  
  2. De vergoeding over het resterende deel van de arbeidsovereenkomst wordt berekend  volgens de formule:

(bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst) / (bruto maandsalaris) 

x

(1/3 bruto maandsalaris / 12)

Wanneer de samenwerking met de werkgever korter dan één jaar heeft geduurd wordt regel 2 hierboven gebruikt voor de berekening van de ontslagvergoeding. 

Een werkgever kan ook besluiten om meer transitievergoeding aan te bieden. De  ontslagvergoeding is per 1 januari 2022 maximaal 86000 euro bruto of, wanneer het  jaarsalaris hoger is dan 86000, maximaal één bruto jaarsalaris.  

 

Ik ben (langdurig) ziek geweest en/of heb een tijdelijk contract, wat betekent dit voor mijn eventuele transitievergoeding?

Een werkgever kan er voor kiezen om je contract niet te verlengen wanneer je langdurig  ziek bent (langer dan twee jaar) of wanneer je (langdurig) ziek bent wanneer je contract  afloopt. Dit heeft geen invloed op de hoogte van de te ontvangen transitievergoeding. Bij de  berekening van de ontslagvergoeding is het brutoloon dat in jouw contract staat het uitgangspunt en wordt de arbeidsduur tot het moment van ontslag gerekend.

Werk je onder een tijdelijk contract en maak je je zorgen over de transitievergoeding? Geen zorgen! Bij een tijdelijk contract heb je net zoveel recht op een transitievergoeding als bij een vast contract.

 

Kunnen de studie- of outplacementkosten verrekend worden met de transitievergoeding?

Het antwoord is ja. Maar alleen onder strikte voorwaarden: het moet gaan om kosten voor scholing of outplacement. De scholing moet gericht zijn op een bredere inzetbaarheid van de werknemer buiten de organisatie. Er mogen geen andere afspraken zijn gemaakt over studiekosten, zoals een terugbetalingsbeding of een studieovereenkomst.

In de praktijk wordt de transitievergoeding vaak gebruikt om een outplacementtraject te bekostigen. 

 

Ik heb mijn transitievergoeding ontvangen, en nu?  

Wanneer je aan het eind van het dienstverband een transitievergoeding ontvangt, is het tijd om aan jezelf te gaan denken! De hoogte van je transitievergoeding is natuurlijk afhankelijk van de arbeidsduur die je afsluit. Toch kun je deze transitievergoeding goed gebruiken om te gaan bedenken wat jij nodig hebt om de volgende stap in je carrière te maken.

Weet je nog waar je gelukkig van wordt in je werk of kun je wel een zetje in de juiste richting gebruiken? Overweeg om je transitievergoeding te gebruiken om aan de slag te gaan met een loopbaancoach. Samen kom je erachter wat jou intrinsiek motiveert en op welke vlakken je jezelf wilt ontwikkelen. Zo vind je wellicht sneller dan je denkt een nieuwe uitdaging die op jouw lijf geschreven is!

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Aarzel dan niet om contact met ons op te  nemen.

Veel gelezen

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING