reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

DE LOOPBAAN-ESTAFETTE VAN ELQUI: CARMEN SCHOTHUIS

DE LOOPBAAN-ESTAFETTE VAN ELQUI: CARMEN SCHOTHUIS

                        ‘Ik heb nooit aan carrièreplanning gedaan’

In deze eerste Loopbaan-estafette een interview met Carmen Schothuis: Manager Marketing Communicatie & Coöperatie bij Rabobank Graafschap-Midden.

Wat wilde je vroeger worden?
‘Eerst juf en vervolgens kunstenares, maar daar ben ik van teruggekomen. Na de Havo heb ik gekozen voor een secretaresseopleiding. Ik ben een alfa-mens, dus dit was op dat moment een goede keuze. Na deze opleiding ben ik een jaar gaan werken, maar ik wist al vrij snel dat dit werk niet bij mij paste. Vervolgens heb ik me geörienteerd op verschillende studies en besloten mijn baan op te geven en bedrijfscommunicatie te gaan studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Taal heeft altijd mijn interesse gehad en mijn creativiteit kan ik goed in het communicatievak kwijt. Mijn drijfveer is altijd geweest om mijn volledige capaciteiten te benutten en in dit vak kom ik het beste tot mijn recht.’

Wat is het meest bepalend geweest in je loopbaan?
‘Dat waren 2 momenten. Het eerste moment was toen ik als secretaresse werkte bij een management adviesbureau. Op een gegeven moment kreeg ik een vaste baan aangeboden, maar hiervoor heb ik bedankt omdat ik weer wilde studeren. De directeur lachte me uit: jij, studeren? Tja, dan word ik geprikkeld en uitgedaagd en wil ik het tegendeel bewijzen. Het tweede moment was toen ik bij de Akzo als secretaresse werkte voor een blinde jurist. Met hem had ik gesprekken over mijn loopbaan. Hij heeft mij enorm gestimuleerd om meer uit mijn loopbaan te halen: ‘Ook al heb je een achterstand; als je een doel hebt, dan lukt het je om dit doel te behalen.’ Daarin was hij voor mij het voorbeeld.’

Wat zou je -carrièretechnisch- anderen willen aanraden om te doen?
‘Veel zien, niet te lang in eenfunctie of organisatie blijven hangen. Als je carrière wilt maken, moet je stevigheid opbouwen en dat lukt vooral door veel organisaties van binnen te bekijken. Probeer te interimmen, durf fouten te maken en zoek mensen die jou spiegelen. Blijf je ontwikkelingen in je eigen organisatie, maar vooral ook de ontwikkelingen bij andere bedrijven volgen. Je ziet het vak communicatie ontwikkelen van ‘middelen-makers’ naar ‘mogelijk-makers’. Het is belangrijk om visie te hebben op de maatschappij en de organisatie. En dat krijg je alleen maar door meerdere organisaties van binnen te zien.’

Als je dit niet was geworden, wat dan wel?
‘Dan was ik voor mezelf begonnen, bijvoorbeeld als eigenaar van een secretaresse-uitzendbureau.
Secretaresse was ik nooit lang gebleven, daar ben ik gewoon niet dienstbaar genoeg voor. Ik krijg op een gegeven moment de kriebels als ik te lang voor iemand moet werken. Ik wil zelf beslissen en invloed uitoefenen.’

Wat is je grootste talent?
‘Ik kan met vrijwel iedereen een relatie opbouwen. Ik ben krachtig, overtuigend, ik heb goede advies- en managementvaardigheden, maar dat hebben er meer. Wat mijn grootste talent is, is dat ik met iedereen overweg kan, van bode tot directeur en dat ik oprecht wil weten wat mensen drijft. Daardoor voelen mensen dat ik dingen vanuit mijn authenticiteit doe.’

Wat ben je over 5 jaar aan het doen?
‘Ik heb nog nooit aan carrièreplanning gedaan, maar ik wil wel mijn talenten optimaal benutten. Ik zit nu bij een organisatie en branche die ik niet kende, maar dat prikkelt mij juist.
Ik zou niet weten wat ik over 5 jaar doe. Ik heb nog altijd wel de droom om een eigen bureau te beginnen, een marketingcommunicatiebureau waarbij ik een aantal kanjers om me heen heb. ‘Schothuisadvies’, wat vind je daarvan? Of ik deze stap durf te zetten weet ik niet, want ik houd ook van zekerheden. Ik laat het afhangen van wat op mijn pad komt. Waar liggen mijn talenten, wat zijn ontwikkelingen, ik wil dichtbij mijn gevoel blijven. En met deze combinatie van factoren heb ik tot nu toe altijd dingen gedaan waarvan ik achteraf zeg: ‘het is een goede keuze geweest’.’

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING