reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

DE LOOPBAAN-ESTAFETTE VAN ELQUI: MARJOLEIN BURINGA

DE LOOPBAAN-ESTAFETTE VAN ELQUI: MARJOLEIN BURINGA

                                             ‘Durf je hart te volgen’


Wat wilde je vroeger worden?

Stewardess. Als jong meisje had ik al reiskriebels, ik wilde de wijde wereld over. Tot mijn tiener-leeftijd ongeveer, toen ik meer ambities kreeg veranderde dat. Na mijn VWO heb ik een verkorte HBO opleiding gedaan, HBO Communicatie, omdat ik snel aan het werk wilde. Ik ben een echte doener, maar wel met bagage. Twee jaar hard werken aan een studie en daarna snel aan het werk. Ik ben begonnen bij het Belastingdienst/Automatiseringscentrum, het BAC in Apeldoorn. Daar heb ik veel kunnen leren. Het is een organisatie waar je veel mogelijkheden krijgt. Na 5 jaar zei het hoofd P&O tegen mij: “Marjolein, je moet weg. Je kunt nog zo veel leren, ga je vleugels uitslaan.”
Dat is een heel goed advies gebleken.

Wat is het meest bepalend geweest in je loopbaan?
Ik ben na het BAC naar WMO, later Vitens, gegaan. Ik ben een team gaan aansturen, was gevleid door de mogelijkheid die me geboden werd.
Ik ben de D-opleiding gaan volgen om meer bagage te krijgen. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat het een behoorlijk pittige baan werd; aansturen van een team, inhoudelijk meepraten, bestuurlijke kwesties…
Ik werkte inmiddels 10 jaar en was voor mijn gevoel alleen maar aan het eten, slapen, werken. Ons huis werd groter, de auto werd groter, de meubels werden duurder. Totdat mijn partner en ik ons ineens realiseerden; “wat zijn we eigenlijk aan het doen?”
We hebben vrij radicaal een beslissing genomen; we wilden het patroon doorbreken. We hebben onze banen opgezegd, verkochten ons huis, hebben onze spullen opgeslagen in de container en zijn een jaar op reis gegaan. De eerste reis was rond de wereld, verschillende werelddelen.
Eigenlijk waren we tot die tijd geen rugzaktoeristen, het was voor het eerst dat we dit deden. Eenmaal op reis realiseerden we ons des te meer: ‘wat hebben we eigenlijk nodig?’ De reis heeft ons veranderd, bewust gemaakt van wat we echt belangrijk vinden. Sinds die tijd kiezen we ervoor vrijwel net zoveel tijd te besteden aan werken als aan reizen.

Wat zou je -carrièretechnisch – anderen willen aanraden om te doen?
Een cliché maar o zo waar: ‘durf je hart te volgen’. Zekerheden zijn uiteindelijk maar schijn-zekerheden.

Als je dit niet was geworden, wat dan wel?
Iets in het toerisme misschien, hogere hotelschool heb ik ook over nagedacht. Een managementpositie in een buitenlands hotel zou nog steeds goed kunnen.

Wat is je grootste talent?
Verbinden. Verbinden van mensen, inhoudelijk verbanden zoeken. Mensen vinden het soms moeilijk om echt goed naar elkaar te luisteren. Ik ervaar regelmatig dat ik kan fungeren als een soort ‘vertaalbureau’ en mensen wel met elkaar kan laten praten. Een voorbeeld hiervan is dat er een nieuwe huisstijl ontworpen moest worden voor een 13 scholen, verbonden aan ‘De Onderwijsspecialisten’. Ik zorg er in zo’n project voor dat de weerstand ten opzichte van één logo weerlegd kan worden en de scholen op één lijn komen met elkaar.
Ik ben heel resultaatgericht, kan snel analyseren waar een mogelijke bottleneck zit en weet mijn doel te bereiken door middel van praten, humor en door te levelen.

Wat ben je over 5 jaar aan het doen?
Eigenlijk wil ik dat niet weten. Ik kan heel goed in het hier en nu leven. Dat is ook het mooie van reizen: je sluit je af en richt je op het hier en nu. Ik wil daarom niet te veel vooruit kijken. Qua werk is het steeds de uitdaging om tussen het reizen door een leuk en uitdagend project te krijgen. Ik wil blijven leren, ook in mijn vak, daarom vind ik het leuk om het accent telkens op iets anders te leggen in het communicatievak.

Het reizen heeft me kalmer gemaakt, meer tevreden, je kunt niet altijd invloed uitoefenen. Overal waar je naar toe gaat heb je een verwachting en deze komt lang niet altijd uit. Om daar steeds weer berusting in te vinden, is misschien wel de grootste winst. Het reizen heeft mij geleerd dat DE waarheid niet bestaat, er zijn altijd meerdere waarheden. Het is maar hoe je ergens tegenaan kijkt. Dat helpt mij in het communicatievak, maar het helpt me ook om mensen om me heen te begrijpen. Vragen stellen, luisteren naar anderen, luisteren naar mijn intuïtie; misschien is dat wel mijn grootste talent.

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING