reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

Tips om de kosten voor coaching vergoed te krijgen

kosten coaching vergoed

Hoe ga je in gesprek met je werkgever om de kosten voor coaching vergoed te krijgen? We delen tips voor een constructief gesprek met je leidinggevende.

Tips om coaching vergoed te krijgen door je werkgever

Je loopt vast in je werk, je hebt het niet meer naar je zin bij je werkgever. De weekenden lijken ultra kort te duren, je werkdagen des te langer. Of misschien wil je doorgroeien binnen de organisatie en meer gaan doen waar je goed in bent. Je zoekt een mogelijkheid om de situatie te veranderen en je denkt aan coaching maar ook aan de kosten. Het fijnste zou zijn als je werkgever deze kosten kan en wil vergoeden. Maar, HOE zet je dit in werking?

De beste weg is om in gesprek te gaan met je leidinggevende. In zo’n gesprek kun je aangeven dat je graag een scherper zicht wilt hebben op waar je talenten liggen en hoe je deze productiever kunt inzetten. Of, als je al een tijdje twijfelt over je baan, dat je niet weet hoe je de situatie kunt veranderen en daar graag eens met een (loopbaan-)coach over wilt praten. Niet alleen jij bent er bij gebaat dat je goed in je vel zit, je werkgever heeft ook belang bij fitte en gemotiveerde medewerkers.

Je gezondheid is belangrijk, ook voor je werkgever. Bevlogen en betrokken medewerkers zijn effectiever, ze zijn minder vaak ziek en ze hebben een positieve invloed op collega’s.

Veruit de meeste organisaties hebben een budget gereserveerd voor opleidingskosten met betrekking tot persoonlijke en/of professionele ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn trainingen en coaching op het gebied van talentmanagement, communicatieve vaardigheden, stressreductie, grenzen stellen, loopbaancoaching, conflictmanagement, en duurzame inzetbaarheid.

Een goed gesprek met je werkgever om de kosten voor coaching vergoed te krijgen

Wil je de kosten voor coaching vergoed krijgen? We geven je een aantal tips:

  1. Maak je hulpvraag zo concreet mogelijk. Waar wil je mee aan de slag en wat is voor jou het gewenste resultaat aan het einde van het coachingstraject? Misschien vind je het lastig om persoonlijke zaken of een kwetsbaar thema te bespreken met je werkgever. In zo’n geval zou je kunnen zeggen: ‘dit is wat de organisatie van mij verwacht, maar ik kan dit nu niet leveren. Coaching kan me helpen om te onderzoeken waar mijn talenten liggen en waar ik energie van krijg.’

  2. Vraag een 1-op-1 overleg aan met je leidinggevende. Geef hierbij aan dat je een belangrijk onderwerp wil bespreken. Plan de afspraak ruim, zodat je de volle aandacht krijgt van je werkgever. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wil iets persoonlijks met je bespreken, wanneer heb je daarvoor tijd?

  3. Benoem de voordelen voor de werkgever. Leg de nadruk op hoe coaching de doelstellingen van de organisatie ten goede kan komen, bijvoorbeeld door het vergroten van zelfinzicht, ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten of het verbeteren van stressmanagement. In plaats van de nadruk te leggen op waar je nu tegenaan loopt, is het beter om te vertellen wat je wilt leren en wat voor jou het gewenste resultaat is. Kijk hiervoor ook naar https://elqui.nl/ervaringen-van-klanten/ waarin klanten van Elqui vertellen wat coaching hen heeft gebracht.

  4. Denk mee met je werkgever. Onderzoek hoe de kosten voor coaching vergoed kunnen worden; uit welk potje het budget zou kunnen komen. Misschien staat hier iets over in je contract vermeld, bijvoorbeeld dat er een budget voor persoonlijke ontwikkeling is. Of kijk in je CAO of hierover iets opgenomen is. In deze blogpost vind je meer tips voor mogelijkheden om voor een vergoeding van de kosten in aanmerking te komen: https://elqui.nl/zijn-de-kosten-van-een-coachingstraject-aftrekbaar-van-de-belasting/

  5. Denk na over een plan B. Misschien geeft je werkgever aan dat er geen budget beschikbaar is en de kosten niet vergoed kunnen worden. Stel een alternatief voor, zoals het delen van de kosten of bespreek een toekomstige financiering. Laat zien dat je flexibel bent en open staat voor verschillende opties.

  6. Durf te vragen! Onze ervaring is dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt. Zeker als je je goed voorbereidt en de voordelen kunt benoemen voor je werkgever. Voor jezelf zorgen is belangrijk en hier heeft je werkgever ook profijt van!

De laatste en misschien wel beste tip om coaching vergoed te krijgen: bespreek je situatie met een coach van Elqui.

Heb je twijfels over hoe je aanspraak kunt maken op een budget, hoe je de kosten vergoed kunt krijgen of vraag je je af of jouw coachvraag wel relevant is voor je werkgever? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. We helpen je graag dit te onderzoeken.

Overigens, de inhoud van het coachingstraject is altijd vertrouwelijk, ook als je werkgever de kosten vergoedt.

Je bent van harte welkom!

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING