reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

Waarom weten recruiters mij (nog) niet te vinden?

Waarom weten recruiters mij niet te vinden - Elqui

Er waren nog nooit zoveel mensen in Nederland aan het werk. Tegelijkertijd is het aantal openstaande vacatures niet eerder zo hoog geweest. In het eerste kwartaal van 2022 stonden er tegenover elke 100 werklozen 133 open vacatures.

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat steeds meer organisaties te maken krijgen met personeelstekort. Op wie kunnen we rekenen om toch de juiste kandidaten voor de openstaande rollen binnen te halen? Hier komt de recruiter in beeld. 

Wat doet een recruiter precies? 

Een recruiter is verantwoordelijk voor het vinden van de persoon die de gouden combinatie is tussen de wensen van de werkgever en de behoeftes van de (nieuwe) werknemer. In dit artikel lees je meer over de rol van een recruiter, de manier waarop recruiters op zoek gaan naar de perfecte kandidaat voor hun openstaande vacatures en hoe jij hierop kunt inspelen.

Een recruiter is iemand die vaak, al dan niet op freelance basis, in dienst is bij een organisatie. De recruiter heeft één of meerdere vacatures in diens portfolio waar de geschikte kandidaat voor gevonden moet worden. Hierbij gaat een recruiter actief op zoek naar een geschikte kandidaat. Recruiters maken hierbij gebruik van verschillende platforms, waarvan LinkedIn de meest populaire is. 

Hoe gaat een recruiter te werk? 

Er is natuurlijk geen algemene handleiding die recruiters gebruiken in hun zoektocht naar de perfecte kandidaat. Afhankelijk van de vacature die open staat kunnen recruiters verschillende werkwijzen hanteren. Voor populaire vacatures waar veel kandidaten op reageren zal een recruiter meestal niet proactief werven, terwijl dit wel gebeurt voor vacatures die moeilijk in te vullen zijn. Een recruiter gebruikt zijn netwerk bij de actieve werving van een kandidaat, benadert potentiële kandidaten op LinkedIn of gebruikt een ander platform waar werkzoekenden zich aanmelden om in contact te komen met potentiële werkgevers.  

Waarom weten die recruiters mij niet te vinden? 

Wellicht hoor je om je heen dat mensen vaak berichten ontvangen van recruiters via bijvoorbeeld LinkedIn. Ontbreken de uitnodigingen voor een kennismakingsgesprek nog in jouw inbox?

Dan kan het zijn dat je niet goed te vinden bent op LinkedIn of dat je profiel wel een upgrade kan gebruiken. Er zijn verschillende trucjes om jezelf op LinkedIn in de spotlight te zetten. Hierover lees je hieronder meer. 

Hoe word ik gevonden door een recruiter?

Zorg ervoor dat recruiters je weten te vinden. Heb jij je LinkedIn profiel helemaal bijgewerkt of zou je nog wat werkervaring(en) kunnen toevoegen? Recruiters zoeken via LinkedIn vaak naar functietitels, ervaringen en vaardigheden. Heb jij een ervaring opgedaan bij een werkgever die je kunt laten onderschrijven door een (ex-)leidinggevende, collega of zakelijke relatie? Iemand die iets kan zeggen over jou in een zakelijke context? Trek de stoute schoenen eens aan en vraag of ze een ‘endorsement’ of ‘recommendation’ op je profiel kunnen achterlaten. Onderschreven vaardigheden geven recruiters meer vertrouwen in jouw profiel en kunnen je vindbaarheid vergroten.

 • Vergroot jouw vindbaarheid op LinkedIn
  Je kunt op LinkedIn onder de aandacht brengen dat je open staat voor een nieuwe baan. Dit doe je door aan te geven dat je #opentowork bent.  Je kunt dit activeren door naar je profiel te gaan, op je foto te klikken en het groene watermerk #opentowork toe te voegen. Een andere mogelijkheid is het woord ‘beschikbaar’ toe te voegen aan je kopregel. Het is belangrijk om aan te geven waar je beschikbaar voor bent, bijvoorbeeld: Communicatieadvies | Persvoorlichting | Woordvoering | Non profit | Beschikbaar. Ook kun je bij het profielonderdeel ‘info’ aangeven dat je (op korte termijn) beschikbaar bent door een zin toe te voegen als: per 1 oktober loopt mijn huidige opdracht af en ben ik voor 32 uur beschikbaar voor een communicatieadvies opdracht in het Noorden van het land.


 • Upgrade je LinkedIn profiel
  Vaak besluit een recruiter in een paar seconden of hij of zij je profiel interessant genoeg vindt om verder te lezen. De tekst onder ‘Info’ is vaak het eerste wat men leest. ‘Info’ (voorheen ‘samenvatting’ en in de Engelse versie het kopje  ‘About’) is één van de belangrijkste onderdelen van je profiel. Deze ruimte gebruik je om jouw specialisme duidelijk neer te zetten. Wat heb jij te bieden, welk ‘probleem’ kun jij voor een nieuwe werkgever oplossen? Gebruik hierbij ook weer de trefwoorden waarop jij gevonden wilt worden. Schrijf niet alleen over wat je gedaan hebt, maar schrijf ook naar je ideale opdracht of baan toe. Waarvoor wil je gebeld worden? Ook je e-mailadres en telefoonnummer mogen hier niet ontbreken zodat je makkelijk te bereiken bent.


 • Zet jezelf in de spotlight
  Er is een knop ‘Beschikbaar’ op je LinkedIn profiel, deze is alleen voor jou zichtbaar. Als je erop klikt komen er drie verschillende opties naar voren waarmee je jezelf nog aantrekkelijker voor recruiters kunt maken:

  Nieuwe baan vinden: je geeft hiermee aan dat je open staat voor vacatures, zoals je hierboven gelezen hebt.

  Recruitment: je hebt een vacature binnen je organisatie. Je kunt het paarse watermerk aan je profiel toevoegen met ‘#Hiring‘ zodat werkzoekenden direct zien dat je een vacature open hebt staan.

  Services: hiermee geef je aan welke dienstverlening(en) je biedt. Je kunt er tien noemen inclusief foto’s en video’s. Vooral interessant voor ondernemers en freelancers.

 

Sta jij open voor een nieuwe baan of opdracht? Via LinkedIn maak jij jezelf vindbaar voor recruiters. Zorg ervoor dat je profiel up to date is en je jezelf vindbaar maakt, zodat recruiters kunnen zien dat je het leuk vindt om benaderd te worden. 

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de gratis Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.