reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

Het Keerpunt van Mariëlle Papenburg: carrièreswitch van HR adviseur naar ondernemer

img-2

Mariëlle Papenburg had een carrière als HR adviseur, maar na 20 jaar was ze klaar voor een nieuwe uitdaging. Ze nam contact op met Elqui om te onderzoeken waar haar ambitie ligt en vond die in het ondernemerschap.

Wat is je achtergrond? 

Na afronding van de Havo heb ik gekozen voor een bloembindersopleiding en ben ik bij een bloemist in Arnhem gaan werken. Na een aantal jaar zocht ik een andere baan en zo kwam ik in contact met Content uitzendbureau. Zij vroegen bij mijn inschrijving ‘wil je niet bij ons komen werken?’ en daarop het ik ‘ja’ gezegd. Bij Content heb ik veel kunnen leren, ik heb onder andere meegewerkt aan een project in samenwerking met de gemeente waarbij ik voor mensen die moeilijk plaatsbaar waren, een werkervaringsplaats ging zoeken. 

VBI, fabrikant van voorgespannen vloerdelen, was een grote klant van Content en zij vroegen na 7 jaar werken bij Content  ‘wil je bij ons als HR adviseur werken?’ Ik dacht, ik weet niet of ik dit kan maar laten we het gaan proberen. Uiteindelijk heb ik 20 jaar bij VBI gewerkt en in deze periode heb ik ook mijn HBO opleiding HRM afgerond. 

In 2018 begon het in mijn rol als HR adviseur een beetje te kriebelen en dacht ik regelmatig, ‘wil ik dit nog wel blijven doen?’ Een jaar later heb ik gebruik kunnen maken van de tijdelijke subsidieregeling in het kader van ‘NL leert door’ en ben ik voor een kort loopbaantraject terecht gekomen bij Elqui. We hebben toen verschillende kanten van mij verdiept en ik heb o.a. antwoord gekregen op de vragen wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. Die aantekeningen kwam ik steeds weer tegen en dan dacht ik: wat ben ik nog aan het doen, kan ik niet leukere dingen gaan doen? 

Zo heb ik altijd geroepen dat ik ooit een bloemenwinkel wilde beginnen, het liefst in de Steenstraat in Arnhem. Vroeger hadden mijn opa en oma, de heer en mevrouw Knispel, een winkel in de Steenstraat, ‘Prince of Wales’. Ter nagedachtenis aan mijn oma heb ik haar naam ‘Mevrouw Knispel’ teruggebracht naar de Steenstraat, waar ook een gedeelte van de jeugd van mijn vader en moeder heeft afgespeeld. 

Naast dat ik vaak riep dat ik een bloemenwinkel wilde beginnen was ik de laatste jaren ook begonnen met de in- en verkoop van vintage meubels. Het proces van mooie spullen zoeken en hier andere mensen blij mee maken past bij me. De verkoop van vintage ben ik gaan combineren met de verkoop van verse bloemen en planten en zo is mijn winkel ‘Mevrouw Knispel’ ontstaan. En het mooie is, 5 maanden later stond mijn winkel in de VT Wonen als één van de ‘leukste adressen om te shoppen in Arnhem’.

Wat zijn de overeenkomsten tussen het HR vak en het hebben van een winkel?

Omgaan met mensen, goed kunnen luisteren, mensen goed kunnen inschatten. Vragen stellen als ‘waar ben je naar op zoek? en ‘wat past bij je?’ De laatste jaren werd de ‘menselijke kant’ in mijn functie steeds minder, het accent was komen te liggen op de beleidskant. Hierdoor begon ik mijn rol als HR adviseur ook minder leuk te vinden. Ik houd ervan als ik veel contact heb met anderen; mensen helpen en blij maken. In de afgelopen maanden heb ik 1x een zuurpruim in de winkel gehad, verreweg de meeste mensen zijn blij en opgewekt. 

Wat is de beste tijd uit je loopbaan? 

De begintijd bij VBI, het was destijds een Europese organisatie en we hadden een club mensen die heel hard samenwerkten en de schouders eronder zetten. Ik ben er enorm gegroeid als mens en als HR professional heb er heel fijne jaren gehad, maar na 20 jaar was de koek op. Het was tijd voor iets nieuws.

Wat zou je anderen, die nadenken over een carrièreswitch, aanraden om te doen?

Volg je hart. Het is een cliché maar het is wel wat het is. Ik heb ervaren dat het je enorm veel energie en plezier kan brengen als je gaat doen wat je leuk vindt en een werkplek hebt waar je met plezier naar toe gaat. Natuurlijk, je moet ook offers brengen maar dat is het meer dan waard. Ik voel ook sterk dat ik dit niet eerder had moeten doen, als ik dit 5 jaar eerder had gedaan was ik nog niet klaar geweest met mijn vorige baan. Het kwam op een heel goed moment samen, ik voelde dat ik zowel professioneel als persoonlijk klaar was om deze stap te gaan zetten. 

Wat heeft het ondernemerschap je gebracht?

Plezier, energie en focus. Wat ik erg leuk vind is dat er weer andere mensen op je pad komen. Je komt in een soort nieuwe bubble van ondernemers die allerlei ideeën hebben. Dit geeft veel energie. Het voelt voor mij dat ik mag zijn wie ik écht ben en dat deze rol beter bij me past dan als medewerker in loondienst. 

Wat ben je over 5 jaar aan het doen? 

Dan heb ik zeker nog mijn winkel, maar hoe het er precies uit zal zien, ik heb nog geen idee. Alles is mogelijk en dat is juist zo leuk. 

Wat heeft het loopbaantraject bij Elqui je opgeleverd?

Het heeft een zaadje gepland met betrekking tot het vergroten van mijn zelfinzicht en het onderzoeken waar mijn ambitie ligt. Wat mij is bijgebleven is dat mijn creativiteit, het ondernemerschap en het verbinden van mensen steeds weer naar voren kwam. Ik heb deze inzichten toen even laten rusten, ondanks dat ik het met regelmaat weer even erbij pakte zoals ook de rapportage van de CliftonStrengths, dat mijn talenten en talentpotentieel in kaart heeft gebracht.

Deze opgedane inzichten in combinatie met corona waardoor ik veel alleen werkte, maakte dat ik na mijn lange dienstverband kon losweken van mijn dienstverband bij VBI. Mijn conclusie was dat de baan wel paste, maar de organisatie niet meer. Nu heb ik mijn eigen organisatie gecreëerd in de vorm van ‘Mevrouw Knispel’ en dat voelt heel goed. 

Herken je je in het verhaal van Mariëlle, en ben je ook op zoek naar werk waar je je écht in thuis voelt? Neem dan nu contact op met Elqui, om inzicht te krijgen in wat je het liefste doet en om erachter te komen hoe je jouw doelen kunt bereiken.

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING