Een leven zonder stress bestaat niet.
En dat zou waarschijnlijk erg saai zijn.
Zo nu en dan een stressmomentje hebben is niet verkeerd.
Om goed te presteren hebben we zo nu en dan pieken van stress nodig en dat voelt vaak ook goed.
Je staat op scherp en kunt bergen verzetten.
Als je continu stress ervaart wordt het een ander verhaal. Dan staat de boog te lang gespannen en verbruik je teveel van je reserves zonder ze weer op te bouwen. Het is de week van de werkstress, een goed moment om eens stil te staan bij hoe het ervoor staat met jouw stressniveau.
Kan je wel wat minder stress gebruiken? Lees de 7 tips hoe je je stressniveau kunt verlagen.
Noteer waar je dankbaar voor bent
Als je aan het eind van de (werk)dag een lijstje maakt van alle dingen en gebeurtenissen waar je dankbaar voor bent, dan brengt dat je focus automatisch naar positieve zaken. Dit maakt je gelukkig en ontspannen.
Focus op één taak tegelijk
In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd: multitasken werkt niet! Wij mensen zijn er niet op gebouwd. Probeer zoveel mogelijk één ding tegelijk te doen, met je volle aandacht.
Het geeft rust en je voelt je er gelukkiger bij. Bovendien werk je zo veel effectiever.
Steek geen tijd in mensen die je energie kosten
Als je veel omgaat met mensen die je energie kosten zal je merken dat je energietank aan het eind van de dag leeg is en je stressniveau te hoog. Natuurlijk kun je niet alle mensen die je energie kosten in plaats van geven uit je leven bannen, maar voor een goede balans is het belangrijk om je zoveel mogelijk te omringen met mensen die je energie geven en die je geluksgevoel versterken.
Breng meer lucht in je agenda en wees op tijd
Metsel je dag niet vol, maar reserveer ook tijd voor jezelf en houd je daaraan.
Plan daarnaast rondom elke afspraak of taak in je agenda extra tijd voor voorbereiding en onverwachte zaken tussendoor. Vertrek op tijd als je een afspraak buiten de deur hebt, zodat je niet hoeft te stressen in het verkeer. Dit geeft lucht en ruimte en vermindert je stressgevoel.
Bereid zaken goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het geeft rust en (zelf)vertrouwen.
Durf nee te zeggen
Als je vaker nee gaat zeggen zal je een aantal veranderingen zien: je krijgt meer tijd voor dingen die jij belangrijk vindt, je neemt jezelf serieus (en de ander zal je ook serieus nemen), je bent duidelijker in wat je wilt en daarom weet de ander ook beter waar hij of zij aan toe is.
En last but not least:
Focus op je talenten! Want als je doet waar je goed in bent en wat je gelukkig maakt dan kom je sneller en vaker in een positieve flow. Je kent het wel: die momenten wanneer alles vanzelf lijkt te gaan, je de tijd vergeet en je de wereld aan kan.