reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

De kracht van motivatie

De kracht van motivatie

De kracht van motivatie: zo ontdek je wat voor jou echt belangrijk is

De kracht van motivatie. Met andere woorden: waar kom jij je bed voor uit? Het is belangrijk dat je weet wat jouw drijfveren zijn. Zo vind je jouw bestemming en haal je meer geluk en plezier uit je leven en uit je werk.

Drijfveren gaan over de intrinsieke motivatie van mensen. Drijfveren beïnvloeden hoe iemand naar de wereld kijkt, wat iemand vanzelfsprekend vindt en hoe hij zich gedraagt. Het levert inzicht en bewustwording op waarom je zaken die zo vanzelfsprekend zijn, zo makkelijk of juist moeizaam doet.

Wil je weten wat je in de toekomst met plezier wilt doen? Dan kun je beginnen met kijken naar wat je in het verleden met plezier hebt gedaan. 

Wat gaf je voldoening? Van welke onderdelen in je werk werd je blij en wat gaf het energie? Door dit grondig te analyseren kom je tot de kern van jouw motivatie en leg je de focus op je talent.

Onlangs luisterde ik de podcast waarin Ben Tiggelaar Anton Philips, coach op het gebied van loopbaan- en studiekeuze, interviewde. Een vakgenoot dus. Wat dit interview bijzonder maakte is dat Anton Philips 89 (!) jaar is én nog volop aan het werk is. Kun je nagaan, dat is 22 jaar langer werken dan de pensioenleeftijd van 67 jaar. Dan moet je wel iets doen wat je écht motiveert en drijft. Een vak waar je je hart aan hebt verpand. Niet meer willen stoppen met werken omdat je het zo graag doet. Zeg nou zelf, wie wil dit nou niet? 

Motivatie, waarom is het belangrijk om te weten wat je motiveert? 

Anton Philips: ‘Ik blonk uit in het maken van de verkeerde keuzes. Dat begon al bij het kiezen van een verkeerde studie. Maar ook daarna had ik  diverse functies in het bedrijfsleven die niet helemaal bij mij bleken te passen. Ik kende mezelf niet goed genoeg en wist simpelweg niet wat mijn talenten waren en waar ik zelf de meeste voldoening uit haalde’.

Hoe ontdek je wat je echt motiveert? 

Iedereen is van binnenuit gemotiveerd, maar een motivatie is voor iedereen anders. Heel persoonlijk dus. En, daarin zit nou juist de crux. Wat jou motiveert is belangrijk om te weten om de juiste keuzes te kunnen maken. Wat zijn de elementen die jouw intrinsieke motivatie bepalen?

  • de onderwerpen die je boeien en die je blijven boeien
  • de talenten die je hebt en de competenties die daaruit voortvloeien en je het liefste inzet
  • de omstandigheden die je motiveren, denk hier aan de werkomstandigheden zoals bedrijfscultuur, veel of weinig vrijheid in je baan. Of de mensen met wie je graag werkt
  • welke plaats neem je in als je met anderen werkt, ben je een beslisser of een beïnvloeder? Ben je een uitvoerder of neem je het liefst de leiding?
  • wat geeft je voldoening in je werk? Analyseer dit en maak dit zo specifiek mogelijk. Precies dit geeft je inzichten.

Hoe houd je de motivatie vast, ook op langere termijn?

Je besteedt 8 van je beste uren van de dag aan je werk, je bent dan het meest productief en creatief. Wat als je niet meer gelukkig wordt van je baan? Een groot gedeelte van de werkenden blijft zitten waar hij zit. Omdat hij geen idee heeft aan welke criteria een baan moet voldoen om er blij van te worden. Past de inhoud van je werk nog bij je drijfveren of zijn de omstandigheden veranderd? Kijk wat nog steeds voldoening geeft en onderzoek welke ruimte er is om dit meer naar je toe te trekken. 

Lukt dit onvoldoende en blijf je rondlopen met veel onvrede over je baan? Dan is belangrijk om dit bespreken met je leidinggevende en/of een loopbaancoach in de arm te nemen. Als je weet welke elementen bepalend zijn voor jouw motivatie, dan zal het makkelijker worden om hierop te sturen. Zo krijg je meer de regie over je werk, loopbaan en leven.

Benieuwd naar de podcast? 

Luister via Spotify of apple podcasts:
https://www.bnr.nl/podcast/ben-tiggelaar-podcast/10453106/hoe-blijf-je-echt-gemotiveerd-voor-je-werk

Wil jij erachter komen wat jouw belangrijkste drijfveren zijn? We helpen je graag om dit inzichtelijk te krijgen. 

Neem contact met ons op via welkom@elqui.nl of 026-6690018

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.