Dagboek van Ellen: CliftonStrengths
Bij Elqui werken we al ruim 10 jaar met de beproefde StrengthsFinder van Gallup, tegenwoordig CliftonStrengths genoemd. Tijdens coachingsgesprekken met onze coachees ervaren we dagelijks wat er voor mooie dingen gebeuren als iemand inzicht krijgt in zijn of haar talenten(potentieel) en daarop gaat focussen.
Om hier een verdiepingsslag in te maken en ook teams en organisaties hiermee verder te kunnen helpen heb ik in september 2021 de opleiding tot gecertificeerd CliftonStrengths coach bij Gallup gevolgd. Om gecertificeerd te worden volg je een een vierdaagse opleiding en leg je vervolgens een examen af. Normaal gezien ga je voor deze trainingsdagen naar Gallup in Londen. Een leuk uitje, maar vanwege de pandemie werd het (helaas ;)) een online avontuur op ons kantoor in Arnhem. Vier opeenvolgende dagen lijkt dan best lang -vooral als je bedenkt dat een trainingsdag bij Gallup niet uit 8 uur bestaat, maar dat je ‘s avonds nog aan de slag kan met je huiswerk ;)- maar de dagen zijn werkelijk voorbij gevlogen. Met 24 deelnemers uit diverse landen, van Ierland tot Italië en van Zweden tot Dubai, was het vanuit diverse perspectieven heel boeiend en inspirerend!
Dag 1
Tijdens de eerste dag lag de focus vooral op de sterke punten benadering (Strengths-Based Coaching), de CliftonStrengths profielen, jezelf als coach en hoe je de meeste informatie kan halen uit het CliftonStrengths 5 of CliftonStrengths 34 rapport van je coachee.
Bij Gallup hanteren ze hiervoor de termen
Trust -> Name it! -> Claim it! -> Aim it!
‘Name it’, oftewel: help degene die je traint of coacht zijn of haar strengths profiel te begrijpen en identificeer wat deze talententhema’s voor hem of haar betekenen -> Hoe bepaal ik waar ik goed in ben?
Uit onderzoek van Gallup blijkt dat mensen die de mogelijkheid hebben om hun talenten te gebruiken
- 6x meer betrokken zijn bij hun werk
- 6x vaker het idee hebben dat ze elke dag de mogelijkheid hebben om te doen wat ze goed kunnen
- 3x vaker aangeven dat ze een uitstekende kwaliteit van leven hebben
Stuk voor stuk goede redenen om volop aandacht te geven aan het ontwikkelen van je talenten en die van je medewerkers!
Wat ook weer duidelijk werd neergezet is dat talenten geen labels zijn. Als iemand strategisch denken als sterk punt heeft dan betekent dat niet dat hij automatisch een strateeg is. Er is een wezenlijk verschil tussen ik kan goed strategisch denken en ik ben een strateeg (label). Zo kan iemand die strategisch denken niet in zijn top 10 talenten heeft staan misschien wel strategisch denken, maar het heeft niet zijn voorkeur en hij haalt er minder energie uit.
Dag 2
Tijdens de tweede dag gingen we dieper in op de termen Claim It! en Aim it!
Claim it! staat voor het kennen en accepteren van je talenten. Het waarderen van je unieke kracht en de waarde die je toevoegt -> antwoord geven op de vraag: welke unieke toegevoegde waarde heb ik?
Aim it! staat voor het ontwikkelen van je talenten naar sterke punten, je strengths: hoe kan ik mijn talenten gebruiken om te bereiken wat belangrijk voor me is?
Het coachen in een coachingsessie en ook zelf te worden gecoacht met het CliftonStrengths 34 rapport gaf veel interessante inzichten en bevestigingen.
De top 10 ga je versterken, met de 19 talententhema’s die volgen kun je navigeren en de onderste 5 moet je managen. Van die laatste krijg je geen energie.
Ik herken het bij mijn eigen rapport; op nummer 1 staat Maximizer (maximaliseren), wat betekent dat ik van nature altijd het beste in mensen (en situaties) naar boven wil halen. Ik voel de drive om van iets goeds iets geweldigs te maken. Ik krijg hier veel energie van en ik hoef er geen moeite voor te doen. Net als mijn tweede en derde talent Positiviteit en Empathie. Dat gaat allemaal vanzelf. Discipline staat echter bijna onderaan en dit moet ik vooral managen. Een goede to do list helpt en een interessant en vernieuwend inzicht is dat ik ook regelmatig mijn Maximizer talententhema kan inzetten om mijn gebrek aan Discipline thema te omzeilen 😉
Dag 3
Dan dag 3. Naar de laatste twee trainingsdagen heb ik vooral uitgekeken. We werken al vele jaren met de CliftonStrengths en mijn doel voor deze opleiding was vooral: hoe kunnen we de CliftonStrengths inzetten in de coaching van teams en managers. Gallup heeft meer dan 50 jaar onderzoek gedaan en biedt veel tools die je kunnen ondersteunen bij de coaching en trainingen.
Het meest opvallende (en shocking!) inzicht op deze derde dag:
Managers zijn voor 70% bepalend voor de variatie in de betrokkenheid van werknemers en teams – door hun sterke punten, hun eigen betrokkenheid en hoe ze elke dag met hun team werken.
Managers zijn dus cruciaal als het gaat om bevlogen en productieve medewerkers. Reden temeer om managers te coachen op hoe ze de individuele en team prestaties een boost kunnen geven.
Veel aandacht tijdens deze dag voor de verschillende tools die managers helpen om hun team te coachen, zoals een team grit en de theme map. Deze tools helpen managers en teams om snel inzichtelijk te krijgen waar de talenten van de individuen liggen, maar ook de talenten en sterke punten van het team als geheel.
Hoe kunnen de individuele talententhema’s elkaar versterken? Hier gaat het over de Theme dynamics, oftewel de wisselwerking tussen verschillende talenten. Zo kunnen bv Winning over others (innemendheid) en Communication elkaar versterken: dan heb je te maken met iemand die expressief is en een geweldige storyteller.
Dag 4
Op deze dag staan de 4 fasen voor het coachen van teams centraal:
1. My strengths
2. My strengths and yours: de kracht van Strengths-Based Partnerships
3. Our strengths: het ontdekken van de strengths van het team
4. Our strengths in action: The Best of Us
Inclusief strategieën en een programma voor de trainingsdag. We hebben de beschikbaarheid over alle tools, alle onderzoeksinformatie vanuit Gallup en zelfs over de powerpoints die ondersteunen bij de training die je de teams kan geven.
Ook het coachen van teams is heel praktisch en resultaatgericht. Van individu naar team: welk doel hebben we als team en wie draagt daar met welke talenten aan bij?
Na vier intensieve dagen merk ik dat ik met veel extra bagage en met nog meer enthousiasme met de CliftonStrengths werk. Inmiddels geslaagd voor het examen en positief beoordeeld voor alle 6 CliftonStrengths coaching sessies mag ik me gecertificeerd CliftonStrengths Coach noemen.
Hier gaan we als Elqui concreet wat mee doen: we hebben nieuwe diensten ontwikkeld rondom de CliftonStrengths. Coaching voor individuen, coaching van de manager en coaching van teams met behulp van de CliftonStrengths. Je vindt deze programma’s binnenkort op onze website.
Wil je nu alvast meer weten over de toepassing van CliftonStrengths in jouw organisatie? Neem alvast contact met ons op.
Lees ook onze blogpost: Strengthsfinder: vind je kracht, focus op talent!