Of je nu op zoek bent naar informatie over welke functies, branches en organisaties bij jou en je ambities passen, of dat die motivatiebrief je zoveel tijd kost en je er nog niet tevreden over bent; AI platforms, zoals ChatGPT, kunnen het een stuk gemakkelijker voor je maken. En sneller.
In deze blog geven we een toelichting op de principes van AI en hoe je het kunt inzetten bij je sollicitaties.
Waar kan je AI voor gebruiken?
1. Om inzicht te krijgen in welke baan bij je past:
Vraag ChatGPT bijvoorbeeld hoe een gemiddelde werkdag van iemand met een bepaalde functie eruitziet.
Upload je cv of LinkedIn profiel en vraag ChatGPT om je advies te geven welke functie een goed vervolg zou zijn voor je loopbaan en welke organisaties bij je zouden kunnen passen. Omdat ChatGPT patronen ziet die wij er niet direct uithalen, kan ChatGPT je helpen je horizon te verbreden en buiten de gebaande paden te denken.
2. Voor de uitbreiding en analyse van je netwerk:
Gebruik AI-tools om je netwerk op LinkedIn te analyseren en te identificeren welke connecties het meest relevant kunnen zijn voor jouw carrière. AI kan je helpen om patronen te herkennen en strategisch contact op te nemen met mensen die je kunnen helpen.
3. Om je social media profielen te optimaliseren:
AI-tools kunnen suggesties doen om je social media profielen, zoals LinkedIn, te optimaliseren voor maximale zichtbaarheid en impact. Denk hierbij aan aanbevelingen voor trefwoorden, samenvattingen en aan vaardigheden die je profiel aantrekkelijker maken voor recruiters.
4. Voor motivatiebrieven en sollicitaties:
Geef de AI tool input voor het schrijven van een motivatiebrief. Bijvoorbeeld door je cv te uploaden en aan te geven op welke functie je solliciteert. ChatGPT kan dan helpen met een opzet van een conceptbrief.
Gebruik AI om je cv te verbeteren en te optimaliseren. Door specifieke prompts te geven kan ChatGPT suggesties doen om je cv aantrekkelijker en overtuigender te maken.
5. Voorbereiding op sollicitatiegesprekken:
Vraag ChatGPT welke typische vragen gesteld worden bij een sollicitatie voor een bepaalde functie of bij een specifiek bedrijf.
Gebruik AI om goed voorbereid het gesprek in te gaan door voorbeeldantwoorden te genereren op veelgestelde sollicitatievragen.
Je kan AI dus gebruiken in verschillende fasen tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan. Handig! Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Waar moet je rekening mee houden als je AI inzet bij het solliciteren?
1. Het garbage in, garbage out principe:
Wat je erin stopt, krijg je eruit. Zorg er dus voor dat je goede prompts gebruikt. Een prompt is de input die je aan ChatGPT geeft, zoals een vraag of een opdracht. Hoe specifieker en gedetailleerder je prompt, hoe beter het resultaat.
2. Behoud je authenticiteit:
Gebruik AI niet om je cv of motivatiebrief volledig te schrijven. Het is belangrijk dat deze authentiek en persoonlijk zijn. AI kan wel helpen om je cv en/of motivatiebrief te verbeteren en te optimaliseren, maar het moet wel jouw unieke ervaringen en vaardigheden blijven weerspiegelen.
3. Op maat maken van je sollicitaties:
Maak je cv en motivatiebrief op maat voor elke sollicitatie. AI kan dit proces versnellen door snel nieuwe versies te genereren, maar zorg ervoor dat elke versie specifiek en relevant is voor de functie waarop je solliciteert en passend bij de organisatie.
Een goede prompt is essentieel om nuttige en relevante output te krijgen van AI-tools zoals ChatGPT.
Goede prompts designen is een vak apart. Niet voor niets ontstaan er al nieuwe beroepen op dit gebied, zoals de prompt engineer. Voor een goede start hebben we de belangrijkste tips en richtlijnen om effectieve prompts te schrijven hieronder voor je op een rij gezet:
Wees specifiek en doelgericht; omschrijf zo duidelijk mogelijk wat het resultaat moet zijn, zodat je duidelijke en gerichte antwoorden krijgt. Bijvoorbeeld: “Geef een lijst van vijf verbeteringen voor mijn cv om deze aantrekkelijker te maken voor een functie als communicatieadviseur bij bedrijf X”
Geef context: dit kan achtergrondinformatie, doelstellingen, of specifieke details over de situatie bevatten.
Specificeer het format: welke structuur verwacht je, hoe lang moet het zijn (bv 400 woorden), informele of formele toon, etc.
Onderstaand vind je een aantal voorbeelden van prompts voor specifieke doelen:
Voorbeeld van een AI Prompt voor het uitbreiden van je netwerk:
“Analyseer mijn LinkedIn netwerk en geef suggesties voor connecties die relevant kunnen zijn voor een carrière in marketingcommunicatie.”
Voorbeelden van prompts voor het analyseren en verbeteren van je cv:
“Analyseer mijn cv en geef suggesties om het aantrekkelijker te maken voor een functie als teamleider in de zorg.”
“Hoe kan ik mijn LinkedIn profiel optimaliseren voor een carrière als HR business partner in de financiële dienstverlening?”
Voorbeelden van prompts voor voorbereiding op sollicitatiegesprekken:
“Welke vragen kan ik verwachten in een sollicitatiegesprek voor de functie van projectmanager bij een IT-bedrijf?”
“Help me met het voorbereiden van antwoorden op vragen over mijn leiderschapsvaardigheden”
Conclusie:
AI biedt veel mogelijkheden om je sollicitatieproces te verbeteren en te versnellen. Door het slim inzetten van tools zoals ChatGPT, kun je je horizon verbreden als het gaat om loopbaanopties, je gerichter profileren via social media, overtuigende motivatiebrieven schrijven en goed voorbereid de sollicitatiegesprekken ingaan. Zorg er wel voor dat je AI puur als hulpmiddel gebruikt en niet als vervanging voor je authenticiteit en persoonlijke touch.
Wil je weten hoe je AI je kan ondersteunen, met oog voor jouw unieke talenten en jouw meerwaarde voor de organisatie? Neem contact op met Estra of Ellen, we helpen je graag verder!