reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

Hoe vergroot je jouw werkgeluk?

Werkgeluk

Er is veel aandacht voor werkgeluk. Gelukkig maar, want werkgeluk is een belangrijke factor in je werk en leven. Maar wat is werkgeluk eigenlijk? Werkgeluk kan voor iedereen weer iets anders betekenen, want niet iedereen heeft dezelfde drijfveren.

Wat wel voor iedereen geldt, is dat je werkgeluk toeneemt als je werk doet waar je voldoening uit haalt. Waarbij je geprikkeld wordt, waar je enthousiast van wordt en waar je door wordt gemotiveerd. Je voelt de energie stromen. Het mooist is als je voelt dat je in een flow zit en de tijd helemaal vergeet.

Dat is werkplezier. Dat kan natuurlijk niet op elk moment van de dag, maar het is wel erg prettig als de balans positief uitslaat. Dat je meer energie krijgt van je werk dan dat het je kost.

Zoals gezegd, werkgeluk kan voor iedereen anders zijn. Wel worden er twee termen gebruikt die voor iedereen belangrijk zijn om werkgeluk te ervaren: Purpose & pleasure.

Purpose, een doel hebben: mensen werken graag op een plek waar ze iets bijdragen aan het grotere geheel en waar ze zich betrokken voelen bij de missie van de organisatie

Pleasure: dit willen ze doen met plezier in het werk, door het werk wat ze doen leuk te vinden en het samen met collega’s leuk te hebben

Deze algemene termen kan je concreter maken met behulp van de 8 pijlers van werkgeluk:

  • plezier: je hebt leuk werk en leuke collega’s
  • voldoening: je doet zinvol werk en ziet resultaat
  • competentie: je benut je talenten, je blijft leren en jezelf ontwikkelen
  • vrijheid/autonomie

  • vertrouwen: van collega’s en management, je voelt je veilig
  • verbinding: je ervaart het wij-gevoel
  • zingeving: je draagt bij aan iets wat voor jou belangrijk is
  • waardering: je krijgt positieve feedback en hebt het gevoel dat je ertoe doet


De eerste 4 pijlers zijn gericht op jezelf en de laatste 4 op jezelf in de context van de organisatie.

Wat verder belangrijk is, is dat er een goede balans is tussen werkdruk en werkgeluk. Er mag dus best werkdruk zijn, zolang er ook voldoende werkgeluk is.

Als je kijkt naar wat belangrijk is in je werk, dan kan dat voor iedereen weer anders zijn. Dat hangt mede af van je persoonlijke drijfveren.

Zo kan je sociale drijfveer heel hoog zijn, of is geld of zekerheid belangrijk. Sommige mensen vinden het vooral heel belangrijk om wat bij te kunnen dragen aan de maatschappij. En voor andere mensen is autonomie, of het hebben van invloed, belangrijker.

Dit staat niet los van werkgeluk. Werkgeluk is het resultaat als je op een plek zit die past bij je talenten en drijfveren. Dus dat je doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt in een organisatie waar je iets kan bijdragen en waar je je betrokken bij voelt. Dan komt het resultaat (bijna) vanzelf.

Balans werkdruk en werkgeluk

Maar wat als je merkt dat de balans tussen werkdruk en werkgeluk de verkeerde kant opslaat? Dat je steeds vaker moe thuis komt na een werkdag en het liefst op de bank ploft en er niet meer vanaf komt. 

Dat je op zondagavond als een berg opziet tegen de nieuwe week? Je kan wel een tijdje zo doorgaan, maar als er ook op andere vlakken dingen gaan spelen kan het maar zo zijn dat dat de druppel is die de emmer doet overlopen. Je bouwt geen reserves op, integendeel. 

Je hebt op een gegeven moment geen reserves meer. En dan is het risico groot dat je in een burn out terecht komt. Dan ben je verder van huis, dat wil je niet.

Om dit te voorkomen is het goed om regelmatig de 8 pijlers van werkgeluk erbij te pakken. Waar heb je zelf invloed op? ,Aan welke knoppen kan je (eventueel samen met je werkgever) draaien om het tij te keren?

Stel jezelf bijvoorbeeld eens de volgende vragen:

  • Wat geeft mij voldoening in mijn werk? Doe ik die dingen vaak genoeg? Kan ik nog meer dingen doen die mij voldoening geven?
  • Bij welke mate van autonomie voel ik me fijn en hoe ervaar ik dat op dit moment? Als je behoefte hebt aan meer vrijheid, wat zou je dan helpen, hoe zou je dit kunnen organiseren binnen de kaders die er zijn? Spreek hier ook over met je leidinggevende, soms kunnen een paar kleine aanpassingen je al een heel ander gevoel geven.
  • In het kader van competent zijn en ertoe doen: hoe kan ik blijven leren en mezelf blijven ontwikkelen?
  • Welke taken geven me energie?
  • Welke werkzaamheden kosten me juist veel energie?
  • Is er voldoende evenwicht in de uitvoering van de taken en de bronnen die energie geven?
  • Kunnen werkzaamheden op een andere manier worden verdeeld?
  • Is er sprake van een werk-privé disbalans? Hoe kan ik deze balans herstellen?

Wil je hulp bij het vinden van meer werkgeluk? Of is het je duidelijk geworden dat het hoog tijd is om je talenten te gaan benutten in een andere rol of baan? 

Maak een gratis kennismakingsafspraak met Estra of Ellen, we denken graag met je mee!




Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING