ZO MAAK JE JOUW MEERWAARDE ZICHTBAAR OP JE CV

Je bent je aan het oriënteren op een andere baan, je solliciteert met enige regelmaat op vacatures die interessant zijn maar er rolt nog geen uitnodiging voor een gesprek uit.

Wat gaat er mis?

Kun je uit je CV halen wat jouw meerwaarde is? Kan de recruiter of HR Manager in één oogopslag lezen waarom ze jou moeten hebben voor de openstaande vacature?

Afgelopen week volgde ik een training bij Aaltje Vincent; de ‘goeroe’ in het vak op het gebied van solliciteren en netwerken. Ze gaf de groep tips aan de hand van een cliënt die al regelmatig had gesolliciteerd maar nog te weinig was uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Samen met deze cliënt ging Aaltje aan de slag om haar CV op een aantal belangrijke punten te verbeteren. Met als doel dat haar CV beter gelezen en gevonden zou worden, haar meerwaarde zichtbaarder zou worden én niet in de laatste plaats, de cliënt ook gaat geloven in haar vakmanschap. Een aantal belangrijke vliegen in één klap dus.

Ik deel graag de meest waardevolle tips met je zodat je je kansen vergroot om uitgenodigd te worden en aan tafel komt bij de organisatie waar je graag wilt werken.

De belangrijkste tips op een rij:

 • Je CV bestaat uit maximaal twee A4 pagina’s.
 • Zorg voor een actuele, professionele foto waarop je recht in de lens kijkt. Het gaat tenslotte om het maken van oogcontact. Een zichtbare kraag zorgt voor een zakelijke indruk. Ik raad je aan om de foto te laten maken door een fotograaf, het is de investering (rond 50 euro) meer dan waard.
 • De laatste 10 jaar werkervaring is het meest relevant. Leg daar de nadruk op in je CV.
 • Zorg voor scanbare rijtjes. Geef je werkervaring en resultaten aan met bullets zodat het makkelijk leesbaar (en scanbaar) is. Probeer 1 zin per bullet te gebruiken.
 • Lees de voor jou aansprekende vacatures goed door en scan ze op de trefwoorden die gebruikt worden in de vacatures. Gebruik zoveel mogelijk van deze trefwoorden in je CV en LinkedIn profiel. Hoe meer trefwoorden er in je LinkedIn profiel staan, hoe hoger je scoort in de zoekresultaten binnen je eerstegraads connecties. Note: blijf dus werken aan je netwerk!
 • Gebruik actuele functietitels en actuele bedrijfsnamen, zoals PostNL ipv PTT Post.
 • Voeg logo’s toe van de bedrijven en organisaties waar je gewerkt hebt, dit pimpt je CV op en zorgt voor herkenbaarheid.
 • Voeg per werkgever toe in welke branche de organisatie actief is, aantal medewerkers, jaarlijks budget zodat de lezer een duidelijk beeld heeft in welke context je werkt of hebt gewerkt. Bijvoorbeeld: PostNL, post- en logistieke processen, 46.000 medewerkers, 896 miljoen omzet
 • De laatste zin van een alinea wordt het beste gelezen, vermeld daar je belangrijkste resultaat of project.
 • Getallen trekken de aandacht, dit onderscheid je van anderen. Voeg daarom getallen toe aan je CV, denk aan budgetten, omzetten of behaalde resultaten.
 • Benoem de relevante cursussen en opleidingen die je hebt gevolgd; zowel onder de functie als bij de opsomming van opleidingen.
 • Benoem de projecten die relevant zijn voor de functie die je ambieert. Zet ze in antichronologische volgorde.
 • Benoem de sporten die je beoefent op je CV. Onderzoek heeft uitgewezen dat het noemen van één of meerdere sporten je kansen vergroot om uitgenodigd te worden.
 • Gebruik witregels, bold en cursief gedrukte zinnen om accenten te leggen in je CV.
 
 

En de belangrijkste tip:

iedereen is onbewust bekwaam dus maak je CV samen met een loopbaancoach die doorvraagt om je belangrijkste werkzaamheden, taken, verantwoordelijkheden en resultaten helder en duidelijk in beeld te brengen.

Zelf vind je het vaak te vanzelfsprekend wat je doet of gedaan hebt óf je bent het vergeten. Heel herkenbaar.

Maar het is ook doodzonde als essentiële informatie, de informatie waarmee jij net het verschil mee kunt maken, niet zichtbaar is in je CV.

Wil jij ook een CV en LinkedIn profiel waarin jouw meerwaarde helder en duidelijk is?

Dan is onze sollicitatie toolkit iets voor jou!

 

 

Wil je graag een persoonlijk advies?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

 

BEN JE GEÏNSPIREERD GERAAKT?

Overweeg je ook aan de slag te gaan met je loopbaan? Te gaan doen waar je goed in bent?  Vertel het ons, we helpen je graag bij het realiseren van de volgende stap in je carrière.