reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

Op zoek naar werkgeluk: hoe vind ik een betekenisvolle baan?

op zoek naar werkgeluk

Zo’n 40% van de werkenden vindt dat zijn of haar baan er niet toe doet, nutteloos is of zelfs schadelijk is voor de maatschappij. En dat terwijl we als maatschappij voor grote uitdagingen staan. 

Steeds meer mensen zijn op zoek naar meer werkgeluk en vragen zich geregeld af:

  • waar besteed ik eigenlijk zoveel tijd aan?
  • waar draag ik aan bij?

Herken je dat?
Dat je in een baan zit die niet meer past bij waar je werkelijk impact kan maken?

Werkgeluk hangt nauw samen met het gevoel verschil te kunnen maken, van betekenis kunnen zijn. En van betekenis kunnen zijn, doe je op een plek die bijdraagt aan een betere wereld. Een wereld waar respectvol wordt omgegaan met onze planeet, maar ook met alle mensen en dieren die hier leven.

Wat is een betekenisvolle baan?

In de zoektocht naar werk streven mensen vaak naar meer dan alleen een salaris; ze verlangen naar een baan die voldoening en vervulling brengt. Een betekenisvolle baan gaat verder dan alleen taken en verantwoordelijkheden; het omvat een diepere connectie met het werk zelf, de organisatie en de maatschappij als geheel. Het vinden van zo’n baan vereist zelfreflectie, onderzoek en een dosis lef om nieuwe wegen in te slaan.

Je kunt als het ware 3 werklevens onderscheiden:

  1. plezierig: met leuke ervaringen, goede koffie en kekke gadgets, zoals de nieuwste IPhone
  2. goed: waarin je een duidelijke bijdrage levert, werk hebt dat bij je past en dat je de tijd doet vergeten
  3. betekenisvol: waarin je niet alleen een bijdrage levert maar daadwerkelijk van betekenis bent; je werkt vanuit je persoonlijke missie  

Dus aan jou de vraag; waar ga jij voor?

Hoe zet ik stappen richting een betekenisvolle baan?

Het begint met het onderzoeken van je missie; wat doet er voor jou toe, welke impact wil je maken in je werk?

Wie ben jij?: Wat voeg je toe als persoon? Welk ‘probleem’ kun je oplossen? Vervolgens onderzoek je wat je drijfveren, waarden en talenten zijn. Wat motiveert jou? Waar haal je voldoening uit? Wat zijn de waarden die voor jou belangrijk zijn? Waarin wil je een bijdrage leveren? Het is essentieel om jezelf te begrijpen voordat je de juiste weg kunt vinden. 

Wat is je plan? Welke acties ga je ondernemen om dichter bij je missie en je potentieel te komen? Onderzoek doen naar verschillende branches, organisaties en functies is de volgende stap. Dit omvat niet alleen het analyseren van de taken die een baan met zich meebrengt, maar ook het begrijpen van de bedrijfscultuur, missie en waarden. Past een organisatie bij jouw persoonlijke overtuigingen en visie? Een betekenisvolle baan gedijt in een omgeving waarin je je kunt identificeren met het grotere plaatje en waar je een betekenisvolle bijdrage levert aan iets dat er voor jou werkelijk toe doet.

Netwerken werkt! Op weg naar een betekenisvolle baan.

Vergeet niet om te praten met mensen die al in een branche werken of bij de organisaties waar je interesse in hebt. Hun perspectieven kunnen waardevol inzicht bieden in het dagelijkse leven op de werkplek en de mogelijke uitdagingen en beloningen. Netwerken kan deuren openen naar kansen die je anders misschien niet zou ontdekken.

Het vinden van een betekenisvolle baan kan soms betekenen dat je nieuwe paden moet bewandelen, buiten je comfortzone moet treden en risico’s moet nemen. Dit kan om moed vragen, maar vaak komen de grootste veranderingen door acties die op het eerste gezicht vooral heel spannend waren. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn cruciaal om jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen en mogelijkheden.

Ten slotte is het belangrijk om geduldig te zijn. Het vinden van een baan waarin je wezenlijk van betekenis kan zijn zal tijd kosten, maar de investering in het vinden van betekenisvol werkgeluk is de moeite waard. Houd je focus op leren en ontwikkelen terwijl je onderweg bent naar een baan die niet alleen je financiële behoeften vervult, maar vooral ook je hart en geest voedt.

Samenvattend is het vinden van een betekenisvolle baan een reis die begint bij zelfreflectie en zelfbewustzijn.

Het vinden van een baan met impact betekent onderzoek doen naar jezelf, netwerken en het vraagt moed en geduld. Maar de investering is het meer dan waard, een betekenisvolle baan zal de start zijn naar meer voldoening en meer werkgeluk; een waardevolle onderneming die een positieve impact zal hebben op alle aspecten van je leven.

Lees ook deze blogpost: “Wat wil je echt? Zo formuleer je je persoonlijke missie!”.

Wil je met Elqui aan de slag om een betekenisvolle baan te vinden?
Een baan die bij jou past en je werkgeluk vergroot? 

Maak hier zelf een vrijblijvende kennismakingsafspraak, je bent van harte welkom!

Veel gelezen

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de gratis Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.