reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

Wat wil ik eigenlijk?

Wat wil ik eigenlijk? - Elqui Loopbaancoaching

Veel mensen hebben moeite om hun ideale beroep te vinden. Uitzoeken welk beroep en wat voor baan het beste bij je  past, kan een uitdagende vraag  zijn.

Er zijn een paar manieren om te onderzoeken  welk beroep en welke baan het best bij je past. Zo is het belangrijk om  rekening te houden met je vaardigheden, interesses en persoonlijkheid. Doe goed onderzoek voordat je een definitieve keuze maakt voor een nieuwe baan. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, vraag dan anderen om hun mening of ga in gesprek met een loopbaanadviseur. De beste keuze  is de beslissing die jou gelukkig en tevreden maakt.

Hoe kom je erachter wat dat is? Begin met het verkennen van je opties en stel jezelf een aantal vragen. 

  • Wat vind je leuk om te doen? 
  • Wat zijn je sterke punten? 
  • Wat maakt je gelukkig?
     

Als je eenmaal een aantal antwoorden hebt, wordt het makkelijker  om je opties te beperken. 

Hoe weet je wat je droombaan is?

Er is geen standaard antwoord op deze vraag, omdat ieders definitie van een droombaan anders zal zijn. Er zijn echter een paar aspecten die belangrijk zijn  als je probeert uit te vinden wat jouw droombaan zou kunnen zijn.

Ten eerste, vraag jezelf af ‘’wat voor werk past bij mij?’’. Om hier antwoord op te geven is het belangrijk om erachter te komen waar je gepassioneerd over bent. Wat zijn de dingen die je het liefste doet? Dit zijn de activiteiten die je graag zou doen, zelfs als je er niet voor betaald zou krijgen. Als je eenmaal een goed beeld hebt van je passies, bedenk dan hoe je dit zou kunnen integreren in je werk. 

Ten tweede, bedenk welke vaardigheden en talenten je hebt die je zou kunnen gebruiken in jouw droombaan. Waar blink je in uit? Wat gaat jou gemakkelijk af?  Dit zijn de talenten die de basis vormen voor je volgende stap in je loopbaan.Ten derde, denk na over wat voor levensstijl je wilt hebben. Wat past bij mij? Wil je een baan waarbij je kunt reizen? Of een die je veel vrije tijd geeft? Wil je  een baan die uitdagend en opwindend is, of een baan die meer ontspannen is? Denk aan je levensstijl als je probeert uit te vinden wat je droombaan zou kunnen zijn.

Tot slot, wees niet bang om buiten je comfort zone te treden. Soms zijn de beste droombanen de banen die we nog nooit overwogen hebben. Dus blijf onbevooroordeeld en misschien vind je je droombaan wel op een plek die je nooit had verwacht.

Hoeveel mensen hebben hun droombaan?

Er is geen sluitend antwoord op deze vraag, omdat een ieders kijk op wat een droombaan inhoudt verschillend is. Wel is uit diverse onderzoeken gebleken dat ongeveer 1 op de 5 werknemers (21%) het gevoel heeft dat hij of zij zijn of haar droombaan heeft. Hoewel het zeker niet de meerderheid is, zijn er toch best  mensen  die hun droombaan hebben kunnen verwezenlijken.

Wie wil ik zijn als persoon?

Wat zijn enkele van mijn zwakke punten en hoe kan ik deze punten verbeteren? Dit zijn allemaal goede vragen om jezelf te stellen als je probeert uit te vinden wat je wilt in je loopbaan. Ik weet niet wat ik wil is een van de meest gebruikte zinnen als het gaat om de zoektocht naar de geschikte loopbaan. Als je weet wie je als persoon wilt zijn, kun je een loopbaan kiezen die bij je past. Het is  dus belangrijk dit eerst uit te zoeken. Als je weet wat je sterke en zwakke punten zijn, weet je ook wat je werkgevers te bieden hebt en waar je moet verbeteren. Houd in gedachten dat je carrièredoelen na verloop van tijd kunnen veranderen, dus het is belangrijk om ze regelmatig opnieuw te bekijken om er zeker van te zijn dat ze nog steeds relevant en haalbaar zijn.

Wat zijn mijn drie sterke punten?

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je jouw drie sterke punten kunt identificeren. Eén manier is om vrienden, familie en collega’s te vragen wat zij denken dat jouw sterke punten zijn. Een andere manier is om gewoon even de tijd te nemen om na te denken over waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Welke methode je ook kiest, het identificeren van jouw drie sterke punten kan je helpen om ze in jouw voordeel te gebruiken in zowel jouw persoonlijke als professionele leven. Daarnaast kan inzicht in jouw sterke punten je helpen om gebieden te identificeren waar je misschien moet verbeteren of nieuwe vaardigheden moet ontwikkelen. Uiteindelijk zal het kennen van je sterke punten je helpen om een meer afgerond en succesvol leven op te bouwen.

Wat zijn mijn persoonlijke vaardigheden?

Op een bepaald moment in je leven zul je moeten weten wat je persoonlijke vaardigheden zijn. Persoonlijke vaardigheden kunnen bijvoorbeeld betrouwbaar en flexibel zijn. Het is vooral belangrijk te weten over welke vaardigheden jij beschikt als je op zoek bent naar een baan of als je probeert uit te zoeken welke loopbaan je wilt volgen. Het weten van je persoonlijke vaardigheden gaat net iets dieper dan je sterke en zwakke punten. Gelukkig zijn er manieren om zonder al te veel moeite achter je persoonlijke vaardigheden te komen. Zo zijn er verschillende online testen die je kunt doen om achter jouw persoonlijke vaardigheden te komen. Ook is het altijd een goed idee om met mensen te overleggen die dicht bij jou staan zoals familie en vrienden. Zij kunnen net een andere kijk op jou hebben als dat jij hebt op jezelf.

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.