reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

De carriereswitch in de loopbaan van Martine Goldschmidt

HET KEERPUNT IN DE LOOPBAAN VAN MARTINE GOLDSCHMIDT

Martine Goldschmidt, Communicatie Adviseur

“Ik ben er trots op dat ik een moeilijk besluit durf te nemen en daarmee zekerheden loslaat”

Vaak zorgt een burn-out voor een keerpunt in je leven en maken van nieuwe keuzes. In dit keerpunt deelt Martine haar ervaring om terug te keren op de arbeidsmarkt.

Kun je kort beschrijven wat je achtergrond is?

Creatief en mensen helpen

Als kind tekende ik graag en zag mijzelf modeontwerpster worden. In de tijd van de campagne “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, kies exact!” besloot ik naar de grafische MTS te gaan. Een combinatie van creativiteit en techniek. Na een aantal jaren als projectleider bij een drukkerij voor bloembollenverpakkingen te hebben gewerkt maakte ik een overstap naar een reclamebureau in Amsterdam. Voor grote namen mocht ik als projectleider campagnes uitwerken. Vooral voor nieuwe klanten werken zag ik als een uitdaging. Toch miste ik na verloop van tijd een maatschappelijk betrokkenheid in de commerciële wereld waarin ik werkte. Wilde ik geen mensen helpen? Een tijdje werkte ik als vrijwilliger voor Doe Een Wens stichting en vlak daarna kon ik aan de slag als communicatiemedewerker bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Leerlingen enthousiast maken voor een technische opleiding.

Wat is tot nu toe het meest bepalend geweest in je loopbaan?

Mijn gedrevenheid en enthousiasme hebben mij daar gebracht waar ik graag kennis mee wilde maken. Na mijn opleiding ben ik gelijk gaan werken en was altijd nieuwsgierig en gedreven om meer te leren. Ik geloof ook sterk in een leven lang leren.

Wat is je grootste succes tot nu toe, waar ben je het meest trots op?

Ik ben trots dat ik een moeilijk besluit durf te nemen en daarmee zekerheden loslaat. Meerdere keren heb ik mijn vaste baan opgezegd zonder nieuw werk te hebben meestal vanuit kracht. Alleen het afscheid van mijn laatste werkgever was niet vanuit kracht en dan toch weggaan maakte het extra moeilijk. De onzekerheid om weer opnieuw werk te vinden was groot. Terwijl dat helemaal niet mijn doel was. Ik wilde beter worden en werken aan mijn gezondheid en veerkracht.

Wat zou je anderen, die ontslag overwegen of ontslag krijgen, aanraden om te doen?

1. Goed afscheid nemen. Weggaan uit eigen beweging omdat de baan niet meer past of vanwege ontslag gaat vaak gepaard met emoties. Goed afscheid nemen van je werkplek heeft mij geholpen om positief achterom te kunnen kijken.

2. Laat je goed informeren of bijstaan door een jurist voordat je besluit weg te gaan. Zeker als je ontslagen wordt is het belangrijk om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Het is goed om te weten wat je rechten en plichten zijn als werknemer.
3. Ga niet gelijk op zoek naar een nieuwe baan maar gun jezelf een periode van rust. Dat zoeken naar werk zorgt namelijk voor nieuwe onrust. En kost zelfs energie. Voor je gevoel is iedereen aan het werk en struin jij drie uur lang op internet naar vacatures. Zonder resultaat en zonder bevredigd gevoel. Het huis opruimen of werken aan een lang uitgestelde klus geeft meer voldoening en energie. Beweeg dagelijks. Voor mij werkt hardlopen, buiten zijn. Ook heb ik kennisgemaakt met yoga en meditatie. Stilzitten vond ik in het begin heel moeilijk. Nu zoek ik de rust graag op.

Vooraf lijkt weggaan van je werk een enorme berg terwijl het ook deuren opent. Niet direct maar na verloop van tijd gaat de energie weer stromen, komt de veerkracht terug en voel je dit is het moment om te solliciteren of aan iets nieuws te beginnen.

Wat ben je over 5 jaar aan het doen?

Ik ben na de zomer van 2015 begonnen met vrijwilligerswerk voor de Vloer, school voor podiumkunsten. Ik voelde sinds lange tijd weer het enthousiasme om aan de slag te gaan. Weer een bijdrage te kunnen leveren aan een creatief proces.

Brandweer
Op dit moment werk ik voor de brandweer als projectmedewerker. Deze opdracht paste precies. Dat vlammetje laaide op en dat is voor mij een teken dat het goed zit. Opnieuw beginnen in een totaal andere sector ervaar ik als verfrissend en leuk. En wat is de brandweer een boeiende omgeving!

Toch was het de eerste periode ook wennen. Onzekerheid en enthousiasme wisselen elkaar af.  Dat vertrouwen groeit nog steeds. Ik ben mij er al van bewust en minder streng voor mijzelf en vooral trots. Ik zit goed op mijn plek.

Toekomst?
Een communicatieopdracht op het gebied van gezondheid, re-integratie en preventie om bijvoorbeeld ziekteverzuim te beperken lijkt mij interessant. Voorlichting geven over burn-out of als coach mensen begeleiden in dit soort trajecten.  

Wat heeft het loopbaantraject bij Elqui je opgeleverd?

Mijn kennismaking met Estra voelde direct goed. Juist van haar heb ik geleerd dat goed afscheid nemen belangrijk is in het proces van weggaan.

Ik denk nog regelmatig terug aan een van onze wandelsessies. Estra stelde voor om de eerste 10 minuten niets tegen elkaar te zeggen. “Hoort vast bij de oefening dacht ik nog. En hoezo praat ik zoveel?”  In het begin voelt het wat ongemakkelijk. Het leuke is dat ik heb ervaren dat in stilte beginnen zoveel verschil voor mij uitmaakt.

De gesprekken met andere cursisten tijdens de trainingen Personal Branding en Focus op Talent heb ik als zeer waardevol ervaren. Het uitwisselen van ervaringen, delen en herkennen van frustraties en onzekerheid helpt in dit proces van terugkeren op de arbeidsmarkt.

Outplacement is geen toverdoos met aan het eind garantie op nieuw werk. Maar outplacement geeft steun in het proces waar nodig, zorgt voor stilte en motiveert op andere momenten. Natuurlijk moet je zelf hard werken. Maar af en toe een handreiking  is in zo’n traject heel fijn.

Ik kijk terug op een bijzonder en leerzaam traject.

Estra bedankt

Veel gelezen

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de gratis Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.