reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

DE MEESTE MENSEN KOMEN VIA-VIA AAN EEN ANDERE BAAN. HOE PAK JE DIT GOED AAN?

Andere baan

Nieuwsgierig naar een andere baan maar weet je niet zeker of het écht bij je past? Of wil je meer weten van een organisatie die al langere tijd je aandacht trekt? Dan is een goed netwerkgesprek iets voor jou.

Waarom netwerken zin heeft om aan die andere baan te komen!

Veel mensen kijken er niet naar uit om te gaan netwerken; ze associëren netwerken met het bezoeken van borrels en recepties, het uitdelen en verzamelen van zoveel mogelijk visitekaartjes, met vriendjespolitiek en onecht gebabbel. Maar.. een vlotte babbel is zeker geen vereiste. Initiatief nemen en doorzettingsvermogen hebben zijn veel belangrijker. ‘Durven én doen’.

Neem het initiatief en maak een afspraak met degene die jou meer kan vertellen over die specifieke baan, afdeling of organisatie.

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, carrière of je privéleven. Netwerken is vooral communiceren met de ander. Oprechte interesse tonen in wat je gesprekspartner doet en wat hem of haar dagelijks bezig houdt. Heb je deze interesse niet, dan kan het contact van korte duur zijn. Heb je deze interesse wel, dan ontstaat er vaak al snel een goed gesprek waar jij wat aan hebt en waar je gesprekspartner een prettig gevoel aan over houdt.

Tips om te netwerken naar een volgende stap in je loopbaan:

  1. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je een nieuwe baan zoekt. Natuurlijk informeer je je directe omgeving over wat je precies zoekt, maar vergeet vooral niet de mensen die je via-via ontmoet te laten weten dat je open staat voor een nieuwe werkomgeving. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit interessante contacten zijn als je graag getipt wilt worden voor een vacature. 
  2. Toon oprechte interesse in je gesprekspartner. Bereid het gesprek goed voor en formuleer voor jezelf een aantal vragen. Zit je voor een netwerkgesprek bij een bedrijf waar je graag zou willen werken? Dan kun je bijvoorbeeld vragen stellen over zijn of haar werk en de organisatie waarvoor hij of zij werkt. Begin niet direct over een eventuele vacature. Dring jezelf niet op.
  3. Vraag de ander om advies. ‘Wat zou jij doen als je in mijn situatie zou zitten?’ of ‘Met wie zou ik ook eens kunnen gaan praten?’ zijn een paar voorbeelden van vragen die je aan de ander zou kunnen stellen. Men voelt zich over het algemeen gevleid omdat je hem om zijn deskundige advies vraagt. Je vraagt dus niet rechtstreeks om een baan maar vraag je gesprekspartner wel om met je mee te denken.
  4. Netwerken is geven en nemen en je begint meestal met geven voordat je gaat nemen. Denk dus vooral ook mee met de ander.
  5. Zet social media in om contacten te leggen en/of te onderhouden.
    Kijk bijvoorbeeld ook eens op LinkedIn bij de contacten van jouw ‘connections’ en vraag of jouw ‘connection’ je bij die interessante relatie kan introduceren.
  6. Zorg dat je het contact onderhoudt. Dus: bedank na afloop nog eens via een e-mail voor het gesprek en laat ook iets van je horen als je hem of haar niet nodig hebt.

 

Heeft u intresse? Lees ook onze blog waar we dieper ingaan op wat we kunnen leren van mensen die snel een andere baan vinden.

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de gratis Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.