Als je reageert op een vacature is de concurrentie met andere werkzoekenden vaak groot. In de meeste gevallen moet je het opnemen tegen 10 of meer sollicitanten. Snel een nieuwe, passende baan vinden, hoe kun je dat het beste aanpakken?
Het is anders om te solliciteren naar een nieuwe baan dan pakweg een paar jaar geleden.
Je bent van plan bent om eens om je heen te gaan kijken. Zijn er op dit moment interessante vacatures? Of je hebt al heel wat sollicitaties achter de rug en het wil maar niet lukken om de éne leuke baan te vinden. Om succesvol te zijn in het vinden van een nieuwe werkgever is het belangrijk dat je op de juiste koers zit. In dit artikel vind je adviezen van mensen die snel een nieuwe baan hebben gevonden.
1. Het schrijven van je cv is NIET de eerste stap
Een fout die je als werkzoekende kan maken is dat je je cv opstelt zonder dat je een goed beeld hebt van wie je bent en wat je wilt. Voor een snelle finish moet je eerst even stilstaan. Zorg dat je, samen met je loopbaancoach, antwoord krijgt op de volgende vragen:
-
Wat zijn mijn talenten?
-
Wat maakt mij uniek?
-
Wat is mijn meerwaarde voor een organisatie? Welke oplossing bied ik?
-
Wat zijn mijn ambities?
-
Waar zou ik het liefst willen werken?
Want hoe kan je een goed cv en een overtuigende motivatie schrijven als je geen idee hebt waarom jij de juiste keuze bent voor een organisatie? Als je niet weet waar een organisatie naar op zoek is? Het is daarom ook belangrijk om eerst contact te zoeken met de contactpersoon in de vacature en een aantal vragen te stellen. Lees hiervoor de vacaturetekst én de website van de organisatie goed door. Welke vraag of vragen komen er bij je op als je het leest? Zorg ervoor dat je geen vragen stelt waarop je het antwoord in de vacaturetekst, of op de website kan terugvinden. Met de antwoorden op deze vragen vorm je een scherper beeld van wat ze precies zoeken. Zo wordt het makkelijker om je heldere motivatie voor de functie te formuleren.
Tip! Lees ook onze blog “6 snelle tips om je CV in 5 minuten te verbeteren”
2. Vermijd gaten in je cv en zorg dat je actief blijft, bijvoorbeeld als vrijwilliger.
Het kan soms even duren voordat je die leuke baan hebt gevonden. Laat zien dat je actief bezig bent met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, vooral als je even ‘in between jobs’ bent. Werk is werk, of je ervoor betaald wordt of niet. Ook vrijwilligerswerk kun je als werkervaring aan je cv toevoegen. En nog een voordeel: vrijwilligerswerk is ook netwerken, je ontmoet er mensen die misschien iets voor je kunnen betekenen in het vinden van een nieuwe baan.
3. Personal Branding helpt je om aan de sollicitatietafel te komen
Door het formuleren van je eigen merk, je ‘personal brand’ word je gedwongen om stil te staan bij wie je bent en waar je voor staat. Waar ligt je kracht en wat maakt jou uniek? ? Hoe kan je dat duidelijk vertellen? Onderzoek eerst wie je bent en wat je kan betekenen voor een organisatie. Als je dit weet, dan zal je ook duidelijk kunnen maken waarom jij zo geschikt bent voor die baan.
Personal Branding helpt je om jezelf te onderscheiden van anderen. Herhaling is hierbij vaak de sleutel. Schrijf een motivatiebrief waarin je kwaliteiten goed naar voren komen. Zorg er ook voor dat jouw kwaliteiten duidelijk zijn op je LinkedIn profiel. Zo zorg je voor een eenduidig beeld.
4. De inzet van social media is niet meer vrijblijvend, het is netwerken.
Als je je kansen op succes wilt vergroten, dan is het aan te raden om ook actief te zijn op social media. Vooral LinkedIn is een belangrijk medium. Door andere mensen en organisaties te gaan volgen weet je beter wat er speelt in je vakgebied en dat komt je presentatie tijdens een sollicitatiegesprek ten goede. Je breidt daarnaast ook je netwerk uit. Recruiters gebruiken LinkedIn om te ‘linken’ met hun netwerk, vacatures uit te zetten en potentiële kandidaten te vinden. Als je daar niet aanwezig bent, dan zou je wel eens die leuke baan of dat interessante contact kunnen mislopen!
Nog een reden om actief en dus zichtbaar te zijn op social media, is dat het ‘social proof’ oplevert dat je bent wie je zegt te zijn. LinkedIn wordt het meest ingezet, daarnaast zijn Facebook en Instagram belangrijke kanalen. Google jezelf regelmatig en kijk hoe je digitale footprint eruit ziet.
Tip! Lees ook ons artikel: “De meeste mensen komen via-via aan een nieuwe baan.”
5. Een nieuwe baan zoeken via vacaturebanken is meestal tijdverspilling. Door te netwerken krijg je die baan!
Je cv op alle vacaturesites zetten is niet de meest succesvolle zoektechniek. Naar schatting vindt minder dan 5% van de werkzoekenden via deze weg een baan.Terwijl zo’n 70 tot 80% van de banen via het netwerk wordt verkregen.
Door te netwerken kom je bij de vacatures die nog niet open zijn gesteld, waar bijvoorbeeld alleen de medewerkers zelf weten dat er een vacature aankomt. Leg contact met vakgenoten of met mensen die bij een organisatie werken waar jij ook graag zou willen werken. Zij weten als eerste dat er iets speelt en zullen je dan op de hoogte houden.
6. Schrijf je ook in bij recruitmentbureaus
Het is zinvol om je ook in te schrijven bij recruitmentbureaus. Recruitment- of werving & selectiebureaus zijn gespecialiseerd in het maken van een match tussen werkzoekenden en de (vaak verborgen) vacatures bij bedrijven en organisaties. Het belangrijkste doel van een bureau is om zo snel mogelijk 2-3 goede kandidaten voor te dragen bij de opdrachtgever. Het bureau werkt in opdracht van een opdrachtgever/werkgever. De kandidaten die ze voordragen zullen dan ook goed moeten aansluiten op de eisen en wensen die de werkgever stelt. De juiste kandidaten zijn in dit proces uiteraard onmisbaar, dus een plezierige relatie met een intermediair is zeker belangrijk.
Investeer in deze relatie. Ook hierin is personal branding belangrijk, zodat ze goed weten wie je bent en voor welke functies je beschikbaar bent. Zo blijf je ‘top of mind’ bij een consultant van een recruitmentbureau en zal je eerder benaderd worden. Zorg er ook voor dat je contactpersoon op de hoogte is van wijzigingen in je cv en beschikbaarheid.
Solliciteren en het vinden van een nieuwe baan kan een pittige klus zijn. Bij sollicitaties horen afwijzingen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Blijf gemotiveerd en probeer te leren van elk sollicitatiegesprek. Bij iedere sollicitatie doe je weer nieuwe inzichten op en leer je steeds beter wat wel en niet aanslaat. Blijf dus hoe dan ook doorgaan met solliciteren, de aanhouder wint.
Denk je ‘ik weet niet hoe ik moet beginnen en ik zou graag begeleiding willen bij het vinden van een nieuwe baan’? Neem dan contact op met Ellen of Estra en we vertellen je graag over de mogelijkheden die Elqui je kan bieden.
Lees ook dit artikel over het opstellen van een goed en persoonlijk profiel:
Een persoonlijke tekst op je cv of LinkedIn? Ja, maar dan wel op deze manier