reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

Het Keerpunt van Wies Koopman: Carrièreswitch van Communicatieadviseur naar Loopbaancoach

Het Keerpunt - De carriereswitch van Wies Koopman

Wat is je achtergrond?

Ik heb 15 jaar in het communicatievak gewerkt. De weg er naartoe was niet via de traditionele route. Ik was behoorlijk sportief en koos na de havo voor een sportopleiding aan het Cios in Arnhem om vervolgens hbo-vrijetijdsmanagement te studeren aan de NHTV in Breda (nu beter bekend als BUAS: Breda University of Applied Sciences). Van evenementenorganisatie mijn werk maken leek me ontzettend leuk. De dag van een ander op een bijzondere manier leuker maken, dat was mijn drijfveer. Tijdens de opleiding kwam ik in aanraking met de vakgebieden marketing en communicatie, dat sprak me nog meer aan en ik koos voor de afstudeerrichting imagineering (belevenismarketing). 

Na het afronden van de opleiding kon ik al snel aan de slag bij een marketingcommunicatiebureau. Werken voor grote commerciële merken bleek niet helemaal mijn ding. Na een jaar ging ik aan de slag in het onderwijs, eerst als stafmedewerker marketing en communicatie bij ROC West-Brabant en later als medewerker en adviseur Marketing en Communicatie bij ROC A12 in Ede. Naast mijn werk deed ik ter verdieping onder meer de NIMA opleiding Marketingcommunicatie B en voordat ik het wist werkte ik alweer ruim 10 jaar als communicatieprofessional in het onderwijs. 

In 2017 maakte ik de overstap naar mijn huidige werkgever WZW, werkgeversvereniging in Zorg en Welzijn in Arnhem. Vooral de maatschappelijke opgave sprak mij aan: samenwerken aan de balans op de arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn, zodat er altijd kwaliteit en toegankelijkheid van zorg en maatschappelijke dienstverlening is. Dat ik me samen met onze relatief kleine club WZW-collega’s voor en met onze ruim 120 leden indirect hard voor mocht gaan maken voor deze missie sprak mij direct aan. 

Wanneer kwam het vak van coaching op je pad?

Al op de middelbare school kwam uit de studiekeuzetest dat maatschappelijke- en mensgerichte opleidingen bij me zouden passen. Sportief als ik was, koos ik toch voor een sportopleiding. Ook best mensgericht overigens. Toen ik begin 2017 bij Elqui het loopbaantraject volgde, kwam weer naar voren dat coachen en begeleiden goed bij me zouden passen. Tijdens de opleiding aan het Cios had ik al ervaring opgedaan met begeleiden en lesgeven, daarnaast was ik een aantal jaar met veel plezier stagebegeleider van communicatie studenten. Tijdens mijn traject bij Elqui heb ik dat spoor verder onderzocht, maar ik wilde graag aan de slag. Ik koos voor de korte termijn toch opnieuw voor een communicatiefunctie bij een maatschappelijke organisatie.

Ik ging als communicatieadviseur aan de slag bij WZW. WZW ondersteunt zorg- en welzijnsorganisaties bij arbeidsmarktgerelateerde vraagstukken en biedt onder meer loopbaancoachtrajecten aan mensen die in Zorg en Welzijn werken en aan mensen die de overstap naar de sector willen maken. Om ook op die manier bij te dragen aan instroom en behoud van medewerkers in Zorg en Welzijn. De gesprekken van loopbaancoaches met kandidaten vonden op het kantoor van WZW plaats en ik zag dagelijks de loopbaan kandidaten komen en tevreden weer vertrekken. Steeds vaker dacht ik: ‘dit kan wel eens echt iets voor mij zijn!’. Ik besloot er werk van te maken: ik voerde oriënterende gesprekken met loopbaancoaches en besprak de (opleidings-) mogelijkheden met mijn bestuurder. 

Twee jaar geleden heb ik een coachingsopleiding gevolgd en afgerond, ik voelde mij er als een vis in het water. Naast mijn werk als communicatieadviseur kon ik bij WZW een halve dag in de week als loopbaancoach en trainer voor Sterk in je werk (www.sterkinjewerk.nl) aan de slag. Enige tijd geleden heb ik in overleg met mijn bestuurder besloten geheel de overstap te maken naar loopbaancoaching en ik kreeg de kans om dit bij WZW te doen.

Wat is je beste tijd in je loopbaan geweest?

De beste tijd in mijn loopbaan is nu. Het voeren van loopbaangesprekken en geven van trainingen geeft me energie. Het heeft een heel andere dynamiek dan het communicatiewerk. Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg bij WZW, want de organisatie past goed bij me. Hoewel er ook veel leuke elementen in mijn functie als communicatieadviseur zaten, was ik eraan gewend geraakt dat ik vaak vermoeid was aan het einde van de dag. Het kostte me veel energie en gaf me te weinig voldoening. Ik heb lang gedacht dat die vermoeidheid ook een beetje bij werken hoorde. Inmiddels heb ik ervaren dat het echt anders kan en dat werk zeker voor 80% echt voldoening kan geven, zodat je aan het einde van de dag energie over hebt om ook nog sociale activiteiten te kunnen ondernemen. 

Waar liggen de belangrijkste raakvlakken tussen communicatie en coaching? 

In het communicatievak moet je goed luisteren naar de ander en doorvragen. Om op die manier de vraag achter de vraag achterhalen en een passende communicatie oplossing te vinden. Loopbaanvraagstukken zijn vaak ook niet opzichzelfstaand en vaak zit er een andere wens en/of belemmerende overtuiging achter. Het helpt vaak om die eerst op tafel te krijgen. Op praktisch gebied zit er onder meer overlap op het gebied van marketingcommunicatie en branding zoals het goed kunnen schrijven van een motivatiebrief, cv, of profiel, om jezelf goed te kunnen neerzetten in een pitch bij een potentiële werkgever. Maar denk ook aan bijvoorbeeld de communicatie met een leidinggevende. 

Wat zou je anderen willen aanraden die op een kruispunt staan in hun loopbaan en klaar zijn voor een carriereswitch?

Mijn advies: reflecteer regelmatig op je loopbaan. ‘Krijg ik nog energie van mijn werk? Word ik er nog blij van? Zou ik iets willen veranderen?’ Spar met familie en vrienden, collega’s of neem een loopbaancoach in de hand. Durf je uit te spreken ook naar je leidinggevende, want dat opent deuren. Het is heel gezond en goed om bezig te zijn met je loopbaan en werkgeluk, ook jouw werkgever heeft baat bij een gelukkige medewerker. 
Als je het voor jezelf houdt, blijf je vaak in cirkeltjes draaien en lost het niets op. Een ander kan je helpen om het wat helderder te krijgen en een volgende stap te zetten. Wil je carrièreswitchen? Neem de tijd om het te onderzoeken. Ga in gesprek en loop mee met mensen die het vak uitoefenen. Mensen vertellen graag over hun werk. Welke antwoorden heb jij nodig om een goede keuze te kunnen maken? Wie en wat heb je nodig om dat te onderzoeken? Probeer te achterhalen of de dagelijkse werkzaamheden passen bij jouw wensen, kwaliteiten en waarden. 

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ik wil me verder blijven ontwikkelen binnen het coachingsvak en het geven van trainingen. De mogelijkheden binnen het vakgebied zijn enorm en ik voel me als een kind in een snoepwinkel als ik kijk naar welke vervolgopleiding of training ik zou kunnen en willen volgen. Misschien maak ik over een aantal jaar de overstap weer richting het onderwijs. Het trekt me aan om jongvolwassenen te kunnen helpen om stappen te zetten in hun (studie)loopbaan.

Wat heeft het loopbaantraject bij Elqui je opgeleverd?

In het loopbaantraject is het zaadje geplant om weer iets te gaan doen met coaching en begeleiding. Het heeft uiteindelijk nog een paar jaar geduurd voordat ik echt concrete stappen ging zetten, maar het traject heeft me aan het denken gezet en nog meer inzicht in mezelf gegeven. Het geeft me ook met terugwerkende kracht de bevestiging dat dit vak bij me past. De manier waarop we onze gesprekken voerden heb ik als heel prettig ervaren. De ontspannen sfeer is me bijgebleven en de goede terugkoppeling na de gesprekken. Het was heel fijn om bij Elqui afspraken te hebben op een moment dat je het zelf even niet meer weet en zoekende bent.

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING