reviewscore

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

HET KEERPUNT VAN ANNEMIEK KRAAIJVANGER: CARRIÈRESWITCH VAN CONTENTSPECIALIST NAAR DERMATOGRAAF

In deze editie van het Keerpunt zijn we in gesprek met Annemiek Kraaijvanger, eigenaar van The Brandworks. Afgelopen jaar begon ze naast haar werk als Contentspecialist aan de opleiding voor dermatografie (medisch tatoeëren) en startte ze Glow With The FLow, praktijk voor dermatografie. Door het verdelen van haar aandacht over twee totaal verschillende bedrijven moet Annemiek nieuwe uitdagingen aangaan en dat geeft haar veel meer energie.

1. We vroegen Annemiek allereerst, wat is je achtergrond?

Ik wist niet precies wat ik wilde doen toen ik een studie moest kiezen, maar communicatie en taal vond ik altijd al leuk. Ik heb de middelbare school in Frankrijk doorlopen en terug in Nederland heb ik, uit een vorm van gemakzucht, voor de studie Frans gekozen. Vrij snel na de start van de opleiding hoorde ik over een nieuwe studie, bedrijfscommunicatie (nu international business communication) en dat leek me erg leuk. Na de propedeuse Frans ben ik overgestapt naar bedrijfscommunicatie.

Na mijn afstuderen heb ik een paar banen gehad tot ik werd getriggerd door uitgeverij Misset (nu Reed Business) in Arnhem. Ik fietste daar geregeld langs en dacht, het lijkt me gaaf om bij een uitgeverij te werken. Niet veel later werkte ik er als marketeer voor de vakmedia voor food en horeca.

Ik was 40 jaar geworden en toe aan verandering, meer vrijheid, meer spanning en antwoord krijgen op de vraag ‘kan ik dit?’.

In 10 jaar Reed Business was ik doorgegroeid naar manager corporate communicatie toen ik besloot om voor mezelf te beginnen. Ik was 40 jaar geworden en toe aan verandering, meer vrijheid, meer spanning en antwoord krijgen op de vraag ‘kan ik dit?’. Ik startte met The Brandworks. Het was 2008, het begin van de crisis, maar uiteindelijk heb ik daar weinig van gemerkt. Er werd er bezuinigd op vaste communicatieadviseurs, maar het werk moest wel gedaan worden.  Dus werden daar freelancers voor gevraagd, waaronder ik. In het begin pakte ik alles aan, om maar omzet te draaien.

Zo had ik in het eerste jaar een lange interimklus en werkte ik 3 à 4 dagen per week bij één organisatie. Daarnaast deed ik allerlei verschillende communicatie- en copyklussen, uiteindelijk wilde ik dát vooral doen. Als interimmer maak je weer deel uit van een bedrijf en dat wilde ik juist niet meer. Ik heb ervaren dat vrijheid mijn belangrijkste drijfveer is, eigen keuzes kunnen maken. Mijn eigen agenda bepalen.

2. Wat is je grootste talent? 

Ik kan snel schakelen en makkelijk communiceren met veel verschillende mensen. Ik kan snel doorgronden wat mensen eigenlijk bedoelen, ik weet tot de kern te komen, durf daarin kritisch te zijn. En ik heb nog nooit een deadline niet gehaald.

3. Wat is bepalend geweest in je loopbaan? 

Voordat ik van start ging met The Brandworks werkte ik nauw samen met de directeur van de uitgeverij. We zaten samen te eten voor een event. Ik wist al dat ik weg wilde bij Reed Business, maar durfde het nog niet te zeggen, vond het doodeng. Maar ik kon er ook niet langer mee wachten dus ik heb haar die avond verteld dat ik ontslag ging nemen. Ze zei: ‘wat ontzettend gaaf voor je Annemiek, ik ga je helpen door je in te huren’. En dat heeft ze gedaan, ik kon van start gaan met een opdracht. Ik was zo opgelucht over haar reactie, het gaf me veel vertrouwen en ik wist: dit is het goede pad.

4. Wanneer wist je ‘ik wil iets anders doen?’ 

Eens in de zoveel tijd vroeg ik me af: wil ik dit de rest van m’n leven doen? Je gaat van opdracht naar opdracht… je wordt geleefd, het gaat goed…. Maar is dit het nu? Mijn werk gaf me niet meer zoveel voldoening en ik vroeg me ook af, wat voegt het toe aan deze wereld? En heb ik er nog veel lol in? Daar liep ik een tijdje mee rond, maar ik had ook niet een echte droom. Niet echt iets waarvan ik dacht: dat wilde ik altijd al en nú ga ik het doen. Ik voelde wel de behoefte om echt iets anders te gaan leren, iets buiten mijn vakgebied, om mezelf weer eens goed uit te dagen.

Vroeger tekende ik veel, ik was altijd stripverhalen aan het maken. Ik realiseerde me dat ik daar niets meer mee deed en verder denkend dacht ik, tatoeëren vind ik als kunstvorm ook erg mooi. Bij toeval kwam ik op medisch tatoeëren en toen ik dat zag, wist ik meteen dat ik dit wilde leren. Toevallig zag ik die week ook een item op tv over dit vak en toen viel het helemaal op z’n plaats. Voordat ik kon gaan twijfelen heb ik doorgepakt en ben ik in januari 2018 gestart met de opleiding dermatografie*. Ik vond het superspannend; moest behoorlijk hard studeren, investeren en ook al snel praktisch aan de slag met de behandeling van modellen.

Ik wist: niet twijfelen, ik ga dit doen ongeacht of ik er een bestaan mee  kan opbouwen

Ik wist: niet twijfelen, ik ga dit doen ongeacht of ik er een bestaan mee  kan opbouwen. Het doel was om los te komen van mijn dagelijkse werk, de zinnen te verzetten. Ik moest echt uit mijn andere werk gaan, tijd vrijmaken en me dwingen om me te focussen op de studie. Uiteindelijk ben ik met mooie cijfers geslaagd en inmiddels werk ik 1 dag per week in mijn praktijk voor dermatografie.

5. Waar ben je het meest trots op? 

Doorpakken, niet twijfelen, durven en doen. De eerste keer dat ik een naald in iemand zette, stond ik te trillen op mijn benen. Ook het opbouwen van een netwerk in de zorg is voor mij nieuw. Ik vind het heel spannend om de telefoon te pakken om mezelf te presenteren. Terwijl ik in mijn ‘oude’ werk ontzettend veel bel. En mijn klanten altijd precies weet te vertellen hoe zij zich moeten profileren… Door toch maar gewoon in actie te komen heb ik een aantal hele leuke reacties gekregen en dat heeft me echt moed gegeven om door te gaan. Er staan een paar presentaties voor medisch specialisten gepland en dat geeft me een ontzettende boost.

6. Wat zou je anderen, die een carriereswitch overwegen, aanraden om te doen?

Vraag jezelf af: ‘wat mis ik in mijn werk, wat vond ik altijd leuk om te doen, waar gaat mijn aandacht naar uit?’ Bij mij is dat heel mooi samengevallen in het vak van dermatografie; ik wilde meer met mijn creativiteit (tekenen) doen én iets voor een ander betekenen. Het is  zo verfrissend om iets anders te leren, de spanning te hebben van ‘kan ik dit wel?’ Probeer niet te ver vooruit te kijken, er kan van alles tussen komen. Er zijn genoeg redenen om iets niet te doen.

7. Wat ben je over 5 jaar aan het doen? 

Ik kijk niet zo ver vooruit, het zou mooi zijn als ik aan het eind van dit jaar twee dagen per week klanten kan helpen in mijn praktijk voor dermatografie Glow With The FLow en de andere drie dagen mijn opdrachten voor The Brandworks. Door iets totaal anders ernaast te doen heb ik namelijk ook weer meer energie gekregen voor The Brandworks. Ik heb zelfs nee leren zeggen tegen opdrachten en ook dat werkt verfrissend.

* Bij dermatografie, of medisch tatoeëren, worden kleurstoffen in de huid gebracht met behulp van naaldjes. Dermatografie wordt bijvoorbeeld toegepast voor het camoufleren van littekens, wijnvlekken, brandwonden en vitiligo. Ook kan er een nieuwe tepelhof worden getatoeëerd bij vrouwen die bijv. na borstkanker een borstreconstructie hebben gehad.

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING