Afwijzing sollicitatie
“Ik moet u helaas teleurstellen..”.
“Na zorgvuldig beraad..”.
“We vinden het erg jammer maar we moeten u mededelen…”.
Je hebt er alles aan gedaan om een goede indruk te maken tijdens het sollicitatiegesprek en je past prima op de beschikbare functie. Kortom, je bent vol goede moed dat je deze baan zal gaan krijgen.
Dan ontvang je een aantal dagen later een mail: een afwijzing van je sollicitatie. Daar moet je echt van bijkomen, het voelt als een stomp in je maag. Een afwijzing is een frustrerende en ontmoedigende ervaring en kan een behoorlijke impact hebben op je motivatie en energie.
Afwijzingen horen ook bij sollicitaties
Wie gaat solliciteren krijgt te maken met afwijzingen, voor de meeste vacatures zijn er nu eenmaal meerdere sollicitanten.
Maar hoe ga je het beste om met een afwijzing?
Zodat je met goede moed doorgaat met solliciteren en niet teveel tijd verliest?
Wat kan je doen om de pijn van de sollicitatie afwijzing te beperken?
- Geef je emoties (verdriet, boosheid of frustratie) de ruimte.
- Wees lief voor jezelf, twijfel niet aan je eigenwaarde, maar focus op je prestaties in het verleden. Wat kan je goed, waar heb je in het verleden vaak complimenten over gekregen?
- Vat het niet te persoonlijk op, het betekent niet dat je niet goed genoeg bent. Je past blijkbaar niet volledig op de aangeboden functie, binnen het team of cultuur van de organisatie. Op de korte termijn doet dit pijn, op de lange termijn past er iets anders beter bij je. Echt.
- Het is een momentopname. Zo is Ruud de Wild (de inmiddels bekende radio 2 dj) 35x (!) afgewezen voordat hij een sollicitatiegesprek kreeg bij Radio 538.
- Wat kun je leren van deze afwijzing, zijn er zaken die je in het vervolg anders kunt doen?
- Tip: vraag aan degene die je heeft afgewezen een tip waarmee je je sollicitatie techniek kan verbeteren, zodat je hiermee je voordeel kan doen voor een volgend gesprek.
- Neem even pauze. Laat deze afwijzing achter je door tijd te nemen voor de dingen die je goed doen, waar je energie van krijgt. Kijk over een paar dagen weer verder.
Evalueer altijd de hele sollicitatie
Een goede evaluatie van de sollicitatieprocedure kan weer het startpunt zijn voor een verdere aanscherping van alle stappen van het sollicitatieproces. Zo ga je van feedback naar feed forward. Terugkijken wordt dan vooruitkijken en zo kan solliciteren vooral effectief en inspirerend zijn.
Wil je hulp bij het vinden van een nieuwe baan? Wij kunnen je helpen om focus aan te brengen en effectief te solliciteren en netwerken. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.