welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

HOE SCHRIJF JE EEN GOEDE SOLLICITATIEBRIEF?

HOE SCHRIJF JE EEN GOEDE SOLLICITATIEBRIEF?

De 6 grootste blunders om in elk geval te vermijden bij het maken van een sollicitatiebrief:

Het digitale tijdperk heeft het solliciteren een stuk gemakkelijker gemaakt. Met behulp van je smartphone kun je eenvoudig je cv uploaden en met een druk op de knop heb je gesolliciteerd.

Maar hoe snel en gemakkelijk het solliciteren tegenwoordig ook lijkt te gaan, het schrijven van een goede motivatie in je sollicitatiebrief blijft belangrijk om kort en krachtig weer te geven waarom ze juist jou moeten spreken.

Voordat je aan de slag gaat, lees eerst even welke blunders je in ieder geval niet wilt maken in je sollicitatiebrief:

1. Teveel informatie geven, je cv herhalen 

Herken je dat; het gevoel dat je zoveel mogelijk wilt vertellen over wat je kan? En dat je niets wilt missen? Less is more. Ga niet je cv herhalen in je brief, dat lezen ze wel in je cv. Gebruik je brief juist om zaken eruit te lichten die van belang zijn voor de functie en die aangeven wat jij de organisatie te bieden hebt.

2. Alleen vertellen wat jij belangrijk vindt 

Het is goed om te motiveren waarom de baan je zo aanspreekt. Echter, een grote valkuil bij het schrijven van een sollicitatiebrief is dat je alleen maar van jezelf uitgaat. Vergeet niet je ook te verplaatsen in de organisatie. Waarom wil je er graag werken? Wat spreekt je aan? Wat is hun ‘probleem’ en hoe kun jij de oplossing zijn? Geef de recruiter de reden om je uit te nodigen voor een gesprek op een presenteerblaadje door een zo concreet mogelijke verbinding te leggen tussen wat de organisatie zoekt en wat jij te bieden hebt.

3. Te losse toon, te joviaal, foute humor, te zelfverzekerd.

Vertrouwen in jezelf hebben als goede kandidaat en dit uitstralen in je brief is essentieel. Maar overdrijf het niet. Als je te joviaal bent, foute grappen maakt, of er in je brief vanuit gaat dat je baan al in je zak hebt, dan is de kans groot dat je de irritatie wekt van de recruiter en  alleen al op basis van je brief op de verkeerde stapel terecht te komen.

En dan zijn er nog deze FIJNE praktische blunders:

4. Verkeerde bijlage meesturen

Het schrijven van een goede motivatiebrief doe je niet zomaar even. Je investeert er vaak best wat uren in om je te verdiepen in wat de organisatie wil en wat jouw toegevoegde waarde is. Die kostbare tijd en die goede indruk kan je in één keer teniet doen door in een moment van onoplettendheid de verkeerde brief bij te sluiten. Loop dus altijd nog even na of je de juiste bijlagen hebt bijgevoegd, voordat je op de knop ‘verzenden’ klikt.

5. Ander lettertype dan het cv

Gebruik hetzelfde, goed leesbare lettertype voor je brief en cv. Het staat slordig als de lettertypes van elkaar afwijken. Verder goed om te weten: donkergrijs leest beter dan zwart.

6. Spelfouten 

Fouten maken mag. Maar spelfouten in een brief zijn not done en niet nodig. Zelf zie je ze vaak niet meer omdat je helemaal ‘in de brief’ zit. Laat je cv daarom altijd nog even door iemand anders lezen. Uiteraard kies je dan iemand met een goed gevoel voor taal 😉

Wij wensen je alvast veel succes met je sollicitatie!

Lees ook dit artikel met de beste adviezen als je gaat beginnen met solliciteren & onze blogpost 7 TIPS DIE JE CV STERKER MAKEN

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING