elqui google review score

welkom@elqui.nl

Stuur ons een vraag of bericht

026.669.00.18

Wij staan persoonlijk voor je klaar

Gratis kennismakingsafspraak

Kies hier je datum en tijdstip

Hoe voorkom ik een burnout?

Hoe voorkom ik een burnout? - Elqui

Jaarlijks ervaart 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn-out symptomen. Dit betekent dat circa 1,3 miljoen mensen te maken hebben met burnout gerelateerde klachten. Vooral onder vrouwelijke managers en young professionals neemt het aantal medewerkers dat burnout klachten ervaart toe.

We hebben het allemaal wel eens (te) druk, of ervaren extra spanning tijdens bepaalde periodes in ons werkzame leven. Daar is niets mis mee. Sterker nog, een beetje stress zo nu en dan is juist gezond. Het houdt je tenslotte scherp. Maar als het veel wordt; als deze periode te lang duurt en als je lijf niet kan herstellen van de stress, dan kun je een burn-out krijgen. Je reserves zijn op en je lichaam en geest zijn uitgeput. Je hebt te lang rondgereden zonder te tanken en dan is de tank op een gegeven moment gewoon leeg.

Een burnout krijgen wil niemand

Toch worden de signalen vaak gemist en worden mensen vaak overvallen. Ze zagen het niet aankomen. Hoe weet je dat je in de gevarenzone zit en, beter nog, hoe voorkom je dat je überhaupt in deze zone terechtkomt?

Een burn-out voorkomen doe je door allereerst zelf de signalen goed te herkennen. Denk hierbij aan

  • spanning: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren of een gejaagd gevoel
  • het verliezen van grip en een gevoel van machteloosheid
  • lichamelijke klachten zoals hartkloppingen en buikpijn
  • je hebt moeite om je dagelijkse werk uit te voeren

Heb je hier langer dan 6 maanden last van, dan zit je in de gevarenzone.

Een burn-out ontstaat niet door hard werken, maar door te weinig herstelmomenten. Ook hoeft het niet alleen door het werk te komen. De privésituatie kan ook meespelen, bijvoorbeeld door een ziekte of het overlijden van een dierbare. Als je langere tijd een gevoel van machteloosheid en geen controle hebben over een situatie ervaart kan dit eveneens bijdragen aan het krijgen van een burnout. In de meeste gevallen is het een combinatie van verschillende factoren op het werk en privé.

Een burn-out voorkomen is beter dan genezen

Hieronder daarom een aantal tips die je helpen een burnout te voorkomen:

Bouw herstelmomenten in
Als je genoeg tijd neemt om te herstellen, kan je een hoop hebben. Pauzes nemen om te herstellen en afstand te nemen van je werk is dan ook enorm belangrijk. Als je enthousiast bent over wat je doet, maar het niet ten koste laat gaan van de rest van je leven wordt dit ook wel ‘harmonieuze passie’ genoemd. Bij ‘obsessieve passie’ daarentegen mondt je drive uit in een soort werkverslaving en is het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Dit gaat ten koste van je welzijn. Je wordt vermoeid en dit kan het voorportaal zijn voor burn-out. Plan daarom na een drukke periode altijd een rustige periode in, zo kun je er daarna weer tegenaan.

Zorg goed voor jezelf
Zet jezelf op één, sta erbij stil wat jij nodig hebt en zorg voor voldoende beweging, een gezond eetpatroon en voldoende slaap. Open deuren, maar o zo belangrijk. 

En in dit kader goed om te weten: je hoeft niet gelijk zeer intensief te gaan sporten. Door matig intensief te sporten of te bewegen herstelt de hippocampus al, waardoor de geheugenfunctie en het concentratievermogen verbeteren. De productie van cortisol neemt af, waardoor de stress vermindert.

Investeer in sociale relaties
Zowel op je werk als privé. De werksfeer en daarmee de steun die je ervaart in je directe (werk) omgeving is van groot belang voor de mate waarin je stress ervaart. Wanneer er weinig sociale steun is dan levert dat nl (nog meer) stress op. Bouw aan goede sociale relaties, ook in een team. Zorg dat je elkaar beter leert kennen en begrijpen.

Neem de regie, wees proactief en stimuleer je autonomie
Een belangrijke factor bij stress is in hoeverre je controle hebt over wat je doet en hoe je dit doet. Door te investeren in autonomie kun je als werkgever en werknemer het risico op een burnout aanzienlijk verkleinen. Het is niet voor niets dat TNO lage autonomie in combinatie met hoge taakeisen in verband brengt met burn-outklachten. Als je meer autonomie ervaart voel je je meer betrokken, werk je met meer plezier en ervaar je minder negatieve stress. 

Focus op je sterke punten
Als je weet waar je talenten liggen en je deze zoveel mogelijk kan inzetten in je werk ben je productiever, voel je meer bevestiging, ervaar je minder stress én meer plezier. Nu zal je misschien denken, allemaal leuk en aardig, maar ik heb nu eenmaal een functieprofiel en dan kan ik niet alleen maar de dingen doen waar ik goed in ben. Dat klopt. Toch kan je meestal in je functie best wat dingen aanpassen, zodat deze beter aansluit op jouw kwaliteiten en behoeftes. Jobcrafting wordt dit genoemd: baanboetseren. Je sleutelt aan je huidige baan met het doel deze beter aan te laten sluiten op je persoonlijke behoeftes, je talenten, interesses en capaciteiten. Je beïnvloedt je werk zodanig dat het beter bij je past en je betrokkenheid, motivatie en tevredenheid toenemen. Een voorbeeld kan zijn dat je een taak of project naar je toetrekt die goed bij je past. 

Focus op je sterke punten begint bij bewustwording. Waar ligt je kracht en waar gaat jouw energie van stromen? 

Wil je graag meer inzicht in jouw talenten en hoe je meer energie in je werk kan ervaren? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Veel gelezen

Elqui kennismakingsgesprek

Wil je graag een persoonlijk advies?

Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

ELQUI, HÉT BUREAU VOOR LOOPBAANCOACHING, OUTPLACEMENT EN TRAININGEN IN ARNHEM EN OMGEVING

DOE JIJ WAAR JE GOED IN BENT? Ontdek jouw loopbaanpotentieel!

Doe de gratis Elqui loopbaancheck en weet binnen 5 minuten waar je staat.