Ontslagen.
Van de één op de andere dag is het een feit. Je bent ontslagen.
Je vraagt je af hoe dit kon gebeuren. Maar, het is gebeurd en je bent zeker niet de enige die dit overkomt. En weet je, het komt ook weer goed. De redenen voor ontslag zijn uiteenlopend: reorganisatie, overname of een verschil van inzicht. Feit blijft dat jij binnenkort geen vaste baan meer hebt en je wereld er ineens 180 graden anders uit ziet.
Gedwongen ontslag is vaak heftig en emotioneel: er is voor jou besloten, in de meeste gevallen heb je geen keuze kunnen maken om te blijven of weg te gaan. Dit doet iets met je eigenwaarde en je vertrouwen, vooral als je het niet zag aankomen. De meeste mensen vinden gedwongen ontslag een traumatische ervaring en kijken er later op terug als een belangrijk keerpunt in hun leven. Je neemt afscheid van je vertrouwde werkplek, van je collega’s, van een functie met bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Dat is nogal wat. Maar goed, je moet door. Er is geen andere keuze dan jezelf te herpakken en je te richten op de toekomst. Maar je hebt waarschijnlijk ook veel vragen, bijvoorbeeld over de mogelijkheid om te kunnen kiezen voor outplacement. Hieronder vind je de meest voorkomende vragen. Met antwoorden.
Wat gebeurt er als je outplacement weigert
Outplacement is geen verplichting, je kunt als werknemer outplacement weigeren zonder dat dit effect heeft op het recht op een ww-uitkering. Of het verstandig is om outplacement te weigeren hangt af van diverse factoren. Outplacement biedt je de mogelijkheid om samen met een loopbaanadviseur je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Zodat je met voldoende zelfkennis en zelfvertrouwen kan beginnen in een baan en bij een organisatie die bij je past. Of om met een gefundeerd plan te starten als ondernemer/zzp’er.
Wat als je werkgever geen outplacement aanbiedt?
Als werkgever ben je in Nederland niet verplicht om outplacement aan te bieden aan ontslagen medewerkers. Maar, een werkgever heeft wel de wettelijke verplichting tot goed werkgeverschap. Het aanbieden van outplacement wordt gezien als onderdeel van goed werkgeverschap. Voor een werknemer is het prettig om zo snel mogelijk en onder begeleiding nieuw loopbaanperspectief te hebben.
Vrijwillig outplacement
Als je als medewerker het gevoel hebt dat je je niet meer verder kunt ontwikkelen bij je werkgever dan kan je ook zelf om outplacement vragen. Een outplacementtraject vanuit ontslag met wederzijds goedvinden biedt je als medewerker een nieuwe kans op het vinden van een nieuwe baan buiten de organisatie, onder begeleiding van een loopbaanadviseur.
Is outplacement volgen verplicht bij ontslag?
Outplacement is in Nederland geen verplichting, je kunt als werknemer outplacement weigeren. Toch is het aan te raden om outplacement te overwegen; het biedt je de kans om het dienstverband bij je werkgever positief af te ronden met een blik op de toekomst. Onder professionele begeleiding van een loopbaancoach met ruime kennis van de huidige arbeidsmarkt.
Wie betaalt de kosten van outplacement?
In veel gevallen betaalt de werkgever de kosten voor outplacement, omdat de werkgever vaak het het initiatief neemt tot ontslag. We zien ook steeds meer dat de werknemer zelf de regie neemt om te kiezen voor outplacement en hiervoor zijn transitievergoeding inzet. Een transitievergoeding is gebaseerd op je salaris en het aantal jaren dienstverband, hierbij tellen ook de tijdelijke dienstverbanden mee. De kosten voor outplacement, en de daarmee de duur van het traject, zijn hier dus afhankelijk van. Een transitievergoeding kun je volledig inzetten voor outplacement. Wanneer je kiest voor outplacement, dan is het aan te raden dat dat de werkgever de kosten direct in mindering brengen op de transitievergoeding. Dit is voor een werknemer financieel gunstiger dan dat ze de transitievergoeding eerst uitbetaald krijgen. Over het deel van de transitievergoeding dat uitbetaald wordt, moet een medewerker namelijk belasting betalen.
Heb je ontslag gekregen en wil je je transitievergoeding inzetten voor outplacement? Lees er meer over in dit artikel: Transitievergoeding bij ontslag.
Wat kost outplacement voor de werkgever?
De kosten voor outplacement hangen af van de duur en de modules die aan bod komen. Bij Elqui, sinds 2009 de outplacement-specialist in Arnhem en omgeving, variëren de kosten voor outplacement tussen de € 3.000,- en € 6.000,- excl. BTW.
Binnen een outplacementtraject wordt er o.a. uitgebreid stilgestaan bij:
- vertrek van de werkplek
- de persoonsanalyse
- arbeidsmarktoriëntatie, in de vorm van begeleiding bij het netwerken en solliciteren
Kortom, een uitgebreid loopbaantraject waarbij het doel is dat je positieve en constructieve stappen zet in je loopbaan en weer fluitend naar je werk gaat, in loondienst of als zelfstandig ondernemer.
Wat valt er onder outplacement? En wat valt er niet onder?
Outplacement is intensieve loopbaanbegeleiding met als doel: het vinden van een nieuwe, passende baan buiten de huidige organisatie. Het wordt ook wel een ’van werk naar werk’ traject genoemd.
Outplacement is niet terugkeren naar je oude werkgever.
Elqui begeleidt je van ontslag naar omslag; we helpen je om een nieuwe start in je (werkende) leven te maken. In een outplacementtraject ga je jezelf beter leren kennen, je gaat je heroriënteren op de arbeidsmarkt en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Outplacement bij Elqui is altijd een individueel maatwerktraject.
Lees meer over outplacement bij Elqui en Hoe je een outplacement traject optimaal benut.
Ben je nieuwsgierig naar wat outplacement bij Elqui voor jou inhoudt? Of heb je nog een vraag over outplacement? Maak een vrijblijvende en gratis kennismakingsafspraak met Ellen of Estra via https://elqui.nl/kennismakingsafspraak/ of stuur ons een bericht via https://elqui.nl/contact/