IN DE LOOPBAAN-ESTAFETTE VAN ELQUI: WILMA BORGERS

       ‘Met authenticiteit creëer je sneller een hogere gunfactor’


Wat wilde je vroeger worden?  

‘Stewardess! Reizen en de omgang met mensen vond ik interessant, ik wilde overal heen. Uiteindelijk ben ik niet gaan vliegen. Ik heb wel een toeristische opleiding gedaan. Tijdens mijn stage in Portugal organiseerde ik allerlei activiteiten en toen ontdekte ik dat het voor mij vrij eenvoudig was om mensen te enthousiasmeren en te overtuigen om zich toch in te schrijven. Terugkijkend denk ik dat daar ‘de passie voor het verkoopvak’ is ontstaan.

Wat is het meest bepalend geweest in je loopbaan?
‘Wow, dat is moeilijk. Misschien wel helemaal aan het begin van mijn verkoopcarrière. Voor mijn twintigste heb ik veel seizoenswerk gedaan in Zuid Europa. MIjn eerste serieuze partner ontmoette ik rond mijn 21ste. Vanaf dat moment wilde ik niet meer 4-6 maanden in het buitenland werken. Eenmaal terug in Nederland heb ik eerst een binnendienst functie gehad. Met name telefonische acquisitie. Mijn wens was een functie in de buitendienst. Op een gegeven moment heb ik 60 sollicitatiebrieven verstuurd en ze allemaal nagebeld. Dat is heel bepalend geweest. Wat doe je om onderscheidend te zijn? Als je iets wilt moet je er wel achteraan gaan en niet passief afwachten. Ik heb de kans gekregen om me te bewijzen in de buitendienst bij een bedrijf in zonwering. De eigenaar die me toen die kans heeft gegeven ben ik nog steeds dankbaar. Daarnaast heeft hij zeker geen spijt dat hij dit groentje had aangenomen.

Wat zou je -carrièretechnisch – anderen willen aanraden om te doen?
‘Blijf jezelf. Dat is in elk beroep belangrijk, maar zeker als je een verkoopfunctie bekleedt. Met authenticiteit creeër je sneller een hogere gunfactor. Een aandachtspunt voor veel verkopers is dat ze te snel van alles beloven om de order te krijgen. Mijn advies is: ga eerst in gesprek met je klant, achterhaal de vraag achter de vraag. Inventariseer, vraag door en vat samen, zodat je echt weet wat er bij de klant speelt. Zodra het probleem bekend is kun je pro-actief meedenken en advies geven om het probleem op te lossen. Zeg niet overal JA op, kom je afspraken na, zeg wat minder en doe wat meer. Kortom: communiceer met je klanten en verras ze zo nu en dan’

Als je dit niet was geworden, wat dan wel?
‘Nooit echt over nagedacht. Het is een feit dat mensen mijn interesse hebben, daarnaast help ik graag. Ook een valkuil hoor. Netwerken is zeker een passie van mij. Ik verbind (en help daardoor) graag mensen. Misschien iets vergelijkbaars met de dienstverlening van Elqui. ‘ Komt er later op terug: ‘Ik weet wat ik graag wil doen: het organiseren van evenementen waar mensen met elkaar verbonden worden.’

Wat is je grootste talent?
‘Verbinden. Communiceren. Transparant. Duidelijk. Ik krijg vaak van anderen terug dat ze mijn oprechtheid en pro-actieve houding waarderen. Als je iets wilt dan moet je er zelf voor zorgen dat het gebeurt.’

Wat ben je over 5 jaar aan het doen?
‘Over 5 jaar staat er een netwerk van zelfstandigen die andere bedrijven helpen om aan tafel te komen. Kortom telefonische acquisitie. Eén van de dingen die ik leuk vind om te doen is de juiste verbinding maken. De koppeling tussen het bedrijfsleven en de Zelfstandige Professional, dat is mijn werkgebied. Daarnaast wordt mijn werkweek gevuld door het geven van trainingen op het gebied van telefonische acquisitie en maak ik zelf ook voor derden kwalitatieve afspraken. Het laatste doe ik bewust, hierdoor blijf ik feeling houden met dit vakgebied en zo kan ik de deelnemers veel resultaatgerichter trainen. Ik ben immers zelf een expert.
Naast sales -dat is en blijft commercieel en ook vaak egocentrisch- is er voor mij wel een balans.  Eens in de zoveel weken doe ik vrijwilligerswerk en help ik mijn man met zijn schilderswerkzaamheden. Hij zegt vaak ‘het wordt weer tijd dat je met me meegaat, even je hoofd leegmaken’.

 

 

Wil je graag een persoonlijk advies?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met Ellen of Estra.

Wij helpen je graag verder!

 

BEN JE GEÏNSPIREERD GERAAKT?

Overweeg je ook aan de slag te gaan met je loopbaan? Te gaan doen waar je goed in bent?  Vertel het ons, we helpen je graag bij het realiseren van de volgende stap in je carrière.